Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Prolaznost našeg staništa

Priredio: Mithad R. Ćeman

Od Abdullaha b. Omera, radijallahu anhuma, prenosi se da je rekao: “Uzeo me je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za rame pa mi rekao: ‘Budi na ovom svijetu kao da si stranac ili putnik.’”

Ibn Omer, radijallahu anhuma, bi govorio: “Kada omrkneš, ne očekuj da ćeš osvanuti; a kada osvaneš, ne očekuj da ćeš omrknuti. Od svog zdravlja ostavi za svoju bolest, a od svoga života za svoju smrt.” (Bilježi El-Buhari, 6416)

Komentar hadisa

U ovom hadisu je Vjerovjesnik, sallallahu aljhi ve sellem, uzeo za rame Ibn Omera, radijallahu anhuma, tj. uhvatio ga kako bi mu privukao pažnju zbog važnosti onoga što će mu reći. U tom postupku se ogleda i skromnost našega Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegova posvećenost savjetovanju. Poslije tog postupka mu je rekao: “Budi na ovom svijetu kao da si stranac ili putnik.”

Ovo je sveobuhvatan i jako jezgrovit savjet: “Budi na ovom svijetu kao da si stranac…”, tj. nemoj se okrenuti ovom svijetu i toliko se njime zaposliti pa da zapostaviš i zanemariš budući svijet.

Stranac je ona osoba koja nije u svom mjestu a takva osoba se pretjerano ne bavi dunjalukom, niti se opušta u mjestu gdje je smještena, niti pušta korijene u njemu već je stalno spremna da se vrati u svoje mjesto. Ovaj svijet nije kuća za muslimana već je njegova kuća Džennet, i na ovom svijetu je samo da bi radio za Džennet. Uzima od ovoga svijeta samo ono što ga pomaže u činjenju djela koja vode Džennetu i ne traga za dunjalukom radi njega samoga, radi onoga što ne pripada njemu, i što nije trajno, a dunjaluk je upravo takav.

“Budi na ovom svijetu kao da si stranac…” a poznato nam je stanje stranca koji je van svoga mjesta i koji se uvijek prisjeća svoje rodne grude i svoje kuće, čezne za njom i žuri povratku koliko god je to u stanju.

Riječi: “…kao da si stranac…” znače da si poput stranca koji nije posvećen i predan tom mjestu i kao takav nisu mu misli i srce posvećeni tom mjestu, mjestu koje nije njegov dom. Budi na dunjaluku privremeno očekujući povratak u svoj dom. Upravo je musliman na ovaj način stranac na Zemlji, jer to nije njegova kuća i dom. Kuća koju je Allah stvorio za vjernika je Džennet, Adem i njegova supruga su stvoreni u Džennetu, Allah ih je nastanio u Džennetu a zatim su postupili suprotno Allahovoj naredbi pa su se pokajali i pokajanje im je primljeno, ali su ipak izvedeni iz Dženneta i spušteni na Zemlju, u kuću koja nije njihova kuća a takav je slučaj i sa njihovom djecom koja žude za svojim prvim dom i prvim staništem iz kojeg su izvedeni kako bi ponovno tamo bili vraćeni.

Zatim kaže: “…ili putnik.”, a to je osoba koja nekada zastane na svom putu kako bi predahnula i odmorila se ali se ne nastanjuje. Takav je slučaj sa muslimanom na ovom svijetu koji je u suštini putnik a ne stanovnik jer je njegov rok na Zemlji kratak i on se kreće prema Ahiretu. Dani i noći ga vode prema onom svijetu i zato stanje muslimana na Zemlji treba biti kao stanje stranca ili putnika, kome je glavna briga povratak kući, a njegova kuća je Džennet, za njega se priprema, on mu je glavna okupacija i kako da do njega dođe.

Kada je Ibn Omer, radijallahu anhuma, čuo savjet od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je ljudima: “Kada omrkneš, ne očekuj da ćeš osvanuti; a kada osvaneš, ne očekuj da ćeš omrknuti.” Ako osvaneš ne odgađaj svoje obaveze za noć već požuri sa činjenjem djela jer možda noć nećeš ni dočekati. Ako omrkneš ne odgađaj svoja djela i pokajanje za jutro jer možda jutro nećeš ni dočekati. Ti nemaš ništa od vremena izuzev onog trenutka u kojem se nalaziš zato požuri i ne odgađaj dobra djela, pokajanje i istigfar za neko drugo vrijeme.

Zatim kaže: “Od svog zdravlja ostavi za svoju bolest…”, i to se ubraja u Ibn Omerove savjete, jer dok god osoba ima zdravlje ima i snagu, pa je u mogućnosti postiti, u mogućnosti je klanjati noću, u mogućnosti je voditi džihad na Allahovom putu, u mogućnosti je pozivati Allahu, u mogućnosti je činiti dobro a kada izgubi zdravlje i razboli se tada nije u stanju niti da posti, niti da klanja noću, niti bilo šta drugo što je mogao dok je imao zdravlje. Zdravlje nije vječno pa ako ti je Allah podario zdravlje onda požuri sa činjenjem dobrih djela jer će ti doći vrijeme u kojem nećeš moći raditi da li zbog bolesti, ili zbog starosti ili zbog iznemoglosti.

Njegove riječi: “…a od svoga života za svoju smrt.”, ukazuju da se tokom svog života trebamo pripremiti za smrt i za ono što dolazi poslije smrti. Allah ti je podario ovaj život i ovo vrijeme kako bi se pripremio za ono što će ti koristiti na ahiretu, pa nemoj to potrošiti u igri i zabavi i sakupljanju užitaka već ga potroši u onome što ćeš naći kod Uzvišenog Allaha.

Ovaj savjet Ibn Omera je nadahnut savjetom Poslanika, sallallahu alejhi ve selem, njemu i trebalo bi svakom muslimanu da ove riječi budu konstantno na pameti pa da bude na ovom svijetu kao da si stranac ili putnik. Da ne odlaže činjenje djela za neko drugo vrijeme koje možda neće ni dočekati, da ne troši zdravlje na igru i zabavu niti život da mu prolazi u tome. Takav će brzo biti gubitnik izuzev da ove mogućnosti iskoristi za ono što će mu koristiti kod Allaha, subhanehu ve te‘āla.

Komentar hadisa br. 40 iz djela

Četrdeset Nevevijevih hadisa

Preuzeto iz djela:
El-Minhetu-r-rabbānijje fi šerhi-l-erbe‘īni-n-Nevevijje,
uvaženog šejha dr. Saliha b. Fevzana b. Abdullaha el-Fevzana,
člana Vijeća velikih učenjaka KSA
i člana Stalne komisije za izdavanje fetvi
X