124

Prodaja islamske literature u Francuskoj utrostručena

Priredio: Nermin Spahić

Uprkos porastu antimuslimanskog raspoloženja širom zemlje, ogromna znatiželja francuskog naroda da saznaju više o islamu se reflektovala kroz značajno povećanje prodaje islamskih knjiga i druge literature, a ti podaci su popraćeni i izvještajima o povećanju broja prelazaka na islam u mnogim europskim zemljama.

Francuzi istražuju i pitaju sve više i više o islamu jer se ne osjećaju zadovoljni odgovorima koje dobijaju iz medija“ rekla je Fabrice Gerschel, direktorica magazina „Philosophie“.

Ona je zaposlena u magazinu koji se, između ostalog, često bavi i Kur’anom, svetom knjigom islama, te dodaje da knjižare u Francuskoj trenutno rasprodaju kompletne zalihe literature o islamu.

Ako uporedimo sa istim periodom tokom 2014. godine, prodaja islamskih knjiga se prema Francuskoj nacionalnoj uniji knjižara povećala tri puta. Francuski akademici su takođe predstavili program koji ima za cilj bolje razumjevanje islama na univerzitetima, uključujući tu i prestižni College de France u Parizu.

U skladu sa situacijom dodao sam sesije o monoteističkim religijama u moje opće časove kulture za studente koji pripremaju za magistarske ispite“ dodaje Jean Rony, koji predaje pravo na svjetski poznatom Univerzitetu u Sorboni.

Broj prelazaka na islam među Francuzima se počeo značajno povećavati nakon napada na satirični magazin „Charile Hebdo“ u kojem je ubijeno sedamnaest ljudi. Tome u prilog govore i izvještaji francuskih imama o velikom broju ljudi koji u džamijama prihvataju islam izgovarajući šehadet.

Nekoliko dana nakon napada na Charlie Hebdo i francuska režiserka Isabelle Matic je na svom Facebook profilu objavila potpuno neočekivanu odluku da prelazi na islam.

Istraživanja agencije Pew research objavljena prije nekoliko sedmica su otkrila da bi broj muslimana u Francuskoj mogao preći broj kršćana za jedan posto negdje poslije 2070. godine. Prema ovom istraživanju broj muslimana će se sredinom stoljeća izjednačiti sa brojem kršćana uz porast muslimana za 30 %.

Islam i kršćanstvo, dvije najbrojnije svjetske religijske skupine će 2100. godine činiti oko 70% ukupne svjetske populacije, tvrdi se u ovom istraživanju.

Rahafonline.com

Print Friendly  Prodaja islamske literature u Francuskoj utrostručena pf button bothX