kavazovic

Počinjeni ratni zločini ne smiju biti izgovor za nove zločine

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudio “kriminalni zločinački čin napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, ubistvo i ranjavanje policajaca i izražava puno suosjećanje sa porodicama žrtava ovog napada u njihovoj boli i žalosti”, navedeno je u pisanom saopćenju objavljenom na zvaničnoj web-stranici Rijaseta IZ u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ovaj brutalni napad na institucije države, također obavezuje da se još odlučnije rasvjetljavaju uzroci ovakvih postupaka, liječe duboke ratne traume, otklanjaju uzroci diskriminacije i beznađa, nezaposlenosti i marginalizacije posebno povratničkih zajednica. Činjenica da su na području Zvornika počinjeni veliki ratni zločini, a povratnička populacija nerijetko bila suočena sa brojnim diskriminirajućim postupcima, ne smije se ni u kom slučaju koristiti za nove zločine i izazivanje nemira. Takvi pojedinci svojim nerazumnim postupcima nanose nesagledivu štetu, prije svega, svome narodu, ali i cijelom društvu”, navodi Rijaset.

Pozvani su svi odgovorni subjekti u državi, posebno stranački i politički lideri, da ovaj slučaj ne uzimaju kao pogonsko gorivo za političku platformu proizvođenja međunacionalnih tenzija, straha i destabilizacije Bosne i Hercegovine.

“Kriminalni zločinački napad u Zvorniku još jednom podsjeća na nužnost jačanja institucija države kako bi ona bila sposobna da pruži što veću sigurnost građanima i prevenira nasilne i zločinačke akte. Rijaset Islamske zajednice, očekujući da će se čim prije utvrditi pravi motivi napada kako on ne bi postao predmet političkih manipulacija, poziva sve nadležne organe da svojim postupcima jačaju ambijent podrške povratnicima i njihovu punu sigurnosti”, navedeno je u saopćenju Rijaseta IZ u BiH.

(AA)

Print Friendly  Počinjeni ratni zločini ne smiju biti izgovor za nove zločine pf button bothX