Ostala pitanja

Propis ograničavanja potomstva?

83pregledi

Pitanje: Kakav je šerijatski tretman ograničavanja potomstva?

 

Odgovor: Ovo pitanje je problem ovoga vremena i o tome se postavljaju mnoga pitanja. Ovo pitanje razmatrano je na prošloj sjednici skupštine vijeća velikih alima i oni su o tom pitanju zauzeli određeni stav. On se može sažeti u sljedećem:

Zabranjeno je konzumirati pilule protiv začeća, jer je Uzvišeni Allah propisao Svojim robovima upotrebljavanje činilaca koji omogućavaju dobivanje potomstva i uvećanje ummeta. Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao je: ”Ženite se plodnim i umiljatim ženama, jer ću se Ja na Sudnjem danu vašim brojem nadmetati s drugim narodima.”

I zbog toga što je ummetu potreban i kvalitet kako bi bili u ibadetu Uzvišenom Allahu, borili se na Njegovom putu i štitili muslimane, s Allahovom pomoći i uputom, od spletki njihovih neprijatelja, dužnost je (vadžib) ne primjenjivati, ne odobravati i ostaviti ovaj postupak osim u nuždi. Ako to iziskuje nužda, onda nema smetnje, kao npr. u slučaju da je oboljela ženina rodnica ili nešto drugo što bi uz trudnoću samo škodilo ženi. Nema, dakle, smetnje da se u ovom slučaju primijeni ovaj postupak, ali u onolikoj mjeri koliko to nužda zahtijeva. Ovaj je postupak, također, dozvoljen ako je žena već rodila mnogo djece tako da bi teško podnijela novu trudnoću. U ovom slučaju ne smeta konzumiranje pilula protiv začeća, ali jedan određen period od godinu ili dvije (period dojenja), kako bi joj bila olakšana situacija i kako bi mogla odgajati djecu kako treba. Međutim, ako bi konzumirala tablete kako bi se posvetila svom poslu, udobnom životu ili nečem sličnom što prakticiraju današnje žene, tada to nije dozvoljeno.

Šejh Ibn-Baz

X