Razvod

Ja i muž se ne razumijemo

75pregledi

Pitanje: Kasno je, a ja ne mogu da spavam, nemam s kim da razgovaram. Moj muž i sin spavaju. Slučajno sam naletjela na ovu stranicu. Moj muž je musliman: klanja, posti, uči, čita. Trudi se da prakticira od islama sve što treba, zato što vjeruje u Boga, Allaha. Htio bi da i ja počnem prakticirati islam, ali ja s njim nikako ne mogu da to počnem. Vjerujem u Boga, Allaha, i trudim se u zadnje vrijeme da učim i saznam više, ali ne mogu od danas do sutra!!! Moj muž je dobar musliman, ali ja nisam zadovoljna. On meni govori da je to zbog toga što ja nisam pravi vjernik, zato se ne razumijemo!!! Je li tačno to što on kaže? Imate li vi za mene jedan savjet da lakše i brže postanem prava muslimanka?

 

Odgovor: Prije svega molim Allaha, dž.š., da vas nagradi na ukazanom povjerenju nama i našoj stranici, i drago nam je da vam, ako ništa drugo, možemo pomoći toplim bratskim savjetom. Morate biti zahvalni Allahu, dž.š., što vaš muž vjeruje u Njega i što Njemu pada na sedždu. Vaš muž je izabrao život moralne osobe koja želi biti musliman, pokoran svome Gospodaru. To ga čini sretnim u životu, a svjetlost njegove sreće i zadovoljstva te ljepota islamskog života sigurno bi prije svega trebali osvijetliti život njegovih najbližih, a pogotovo njegove supruge. To što se možda ponekad dovoljno ne razumijete je normalna stvar meðu supružnicima. Vaš muž vam sigurno želi najbolje i na ovome i na onome svijetu zbog čega ponekad, a da on to i ne osjeti, postaje napadan i netolerantan, a sve iz svoje želje da i njegova supruga krene putevima koji vode ka Džennetu. Ja ga u tome ne opravdavam, ali ga ipak razumijem. On bi morao pokazati više strpljenja prema vama, jer ne mogu svi ljudi prihvatiti istinu onom brzinom kojom bismo to mi željeli. Borba izmeðu istine i laži, šejtana i istine u njima samima zna trajati i po nekoliko godina. Ni sami ashabi, općenito gledajući, nisu odmah prihvatali Istinu, nego su slušali, razmišljali te onda srcem i dušom ulazili u islam i postajali pravi i iskreni vjernici.

S druge strane, vama bih preporučio da ne oklijevate puno. Ako za sebe kažete da ste vjernica i da vjerujete u Gospodara svih svjetova, Allaha, dž.š., onda to vjerovanje mora ostaviti i traga u vašem životu, u vašem ponašanju, i u vašem odnosu prema Allahu, dž.š. Budite svjesni da nas od onoga svijeta možda dijeli samo nekoliko sekundi. Naš mali kijametski dan, tj. smrt, može nastupiti za koju minutu, a poslije toga nismo u mogućnosti više mijenjati svoj život. Tada nema povratka na dunjaluk. Zato se pokajmo svome Gospodaru i krenimo Pravim putem. Na kraju vam još savjetujem da aktivno radite na upoznavanju svoje vjere. čitajte knjige, slušajte predavanja, nastojte na svaki način proširiti svoje znanje o islamu. Muslimani su ostavili svoju vjeru onda kad su napustili njeno naučavanje. Kaže jedna poslovica da je čovjek neprijatelj onoga što ne poznaje. Zato upoznajmo islam, budimo njegovi iskreni prijatelji i osjetimo u svojoj vjeri sve ljepote dunjalučkog života. Kaže Uzvišeni Allah, dž.š.: ”One koji se budu zbog Nas borili, Mi ćemo, sigurno, putevima koji Nama vode uputiti; a Allah je, zaista, na strani onih koji dobra djela čine!” (El-Ankebut, 69.)

Odgovorio: Adnan Maglić

X