Petorica Jemenaca oslobođena iz Guantanama

Sjedinjene Američke Države oslobodile su pet jemenskih zatvorenika iz zatvora Guantanamo, najmanje šest godina nakon što je odobreno njihovo puštanje. Četverica zatvorenika su poslana u Oman, a peti u Estoniju, naveo je Pentagon u saopćenju. Riječ je o prvom premještaju u godini.

Dvadeset osam zatvorenika premješteno je iz Guantanama 2014. Zatvorenici, među kojima je i Jemenac koji je imao 17 godina kada je poslan u Guantanamo, oslobođeni su 2009. godine, ali se SAD usprotivio njihovom povratku u Jemen. Pet premještaja “jednoglasno je odobreno”odlukom nekoliko američkih agencija, saopćio je Pentagon. Protivljenje članova Kongresa Oslobađanje zatvorenika razljutilo je neke članove Kongresa, koji tvrde da u Guantanamu trebaju ostati zatočeni osumnjičeni za terorizam.

“Sada nije vrijeme da se isprazni Guantanamo”, rekao je senator Kelly Ayotte na konferenciji za novinare tokom koje je upozorio na nedavne terorističke prijetnje. Republikanski senatori predložili su u utorak dvogodišnja ograničenja na premještaje u Jemen i obustavu premještanja muškaraca koji su klasificirani kao osobe visokog ili srednjeg rizika.

Još 122 osobe nalaze se u vojnom zatočeničkom centru na Kubi koji je počeo primati osumnjičene za terorizam četiri mjeseca nakon napada 11. septembra 2001.

Ritam premještaja ubrzan je zadnjih mjeseci jer je predsjednik Barack Obama obećao da će zatvoriti zatvor prije kraja mandata.

(Agencije)

Print Friendly  Petorica Jemenaca oslobođena iz Guantanama pf button bothX