Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Od robova i najamnika iz Azije i Afrike do islamskih misionara u Surinamu u Latinskoj Americi

Piše: Hasan Stranjac

U Holandiji su imigranti iz Surinama jedna od najvećih imigrantskih grupa, a sačinjavaju je prvenstveno surinamski muslimani. Imajući to u vidu, uopće ne bi bilo čudno da se neki zapitaju: Otkud u Holandiji muslimani iz južnoameričke države Surinam? Kako žive tamo? Ta priča počela je davno, prije nekoliko stoljeća. Surinam – bivša Holandska Gvajana, nalazi se na sjeveru Južne Amerike, između Kooperativne Republike Gvajane i Francuske Gvajane. Na jugu graniči s Brazilom, a na sjeveru izlazi na Atlantski okean. Njena površina iznosi samo 163.000 kvadratnih kilometara i jedna je od najmanjih država u Južnoj Americi, ali ima najveći etnički, kulturni i vjerski diverzitet.  Glavni grad je Paramaribo, a broj stanovnika ove zemlje u 2012. iznosio je 560.157. Službeni jezik je holandski, a drugi važni jezici su sranan tongo, sarnami hindi i javanski.

Etnički sastav stanovništva

U Surinamu je etnički sastav stanovništva vrlo raznolik. Najzastupljenije etničke skupine su Indijanci, Hindusi, Kreoli, Maruni, Javanci i drugi.

●  Indijanci su autohtoni narod u Surinamu. Neki od njih prihvatili su kršćanstvo, a drugi su ostali vjerni vjeri svojih predaka u kojoj se veličaju “duhovi” i preci.

●  Hindusi – ovdje se misli na one koji su došli iz Hindustana, a to je današnja teritorija sjeverne Indije, Pakistana, Afganistana. Dakle, kada kažemo Hindusi, to ne znači da svi slijede vjeru hinduizam. Jedan dio Hindusa su muslimani, a jedan manji dio pripada sekti ahmedije.

●  Kreoli su potomci porobljenih Afrikanaca i oni su većinom prihvatili kršćanstvo.

●  Maruni su potomci Afrikanaca koji su pobjegli od robovskog života. Nakon bijega, živjeli su u šumama, ali su se nakon ukidanja robovlasništva uveliko vratili nazad u glavni grad Paramaribo i druga mjesta. Kao vjeru i dalje slijede ono što su ponijeli iz Afrike: veličanje duhova i predaka i vračanje – vinti.

●  Javanci su potomci radnika iz Indonezije. Većina njih su muslimani, a jedan dio veliča duhove i pretke. 

●  Također, ima Kineza, Portugalaca i drugih Evropljana, židova, Libanaca, Sirijaca i Palestinaca.

Prema posljednjem popisu iz 2004. godine, broj muslimana u Surinamu iznosi 66.307, što predstavlja 13,5% od ukupnog stanovništva. Ovo je najveći postotak muslimana u jednoj državi na Američkom kontinentu. (Surinam Census 2004) Prema nekim procjenama, u 2013. godini postotak muslimana u Surinamu se povećao. Hindusa ima 27,4%, protestanata 25,2%, rimokatolika 22,8%, muslimana 19,6%, urođeničke vjere 5%. (CIA Word Factbook 2013)

 

Kolonijalizam

Surinam je bivša kolonija Kraljevine Holandije. Holanđani su Surinam kolonizirali 1667., a prije toga kolonizatori su bili Španci, Portugalci i Englezi. Od 1975. Surinam je nezavisna država. U 17. vijeku Holandija je imala najveću ulogu u trgovini robljem, koja je preuzeta od Engleza u 18. vijeku. U Holandiji je trgovina robovima bila u rukama WIC-a (West-Indische Compagnie/Zapadno-indijska kompanija) i VOC-a (Vereenigde Oost-Indische Compagnie/Ujedinjena Istočno-indijska kompanija). Međutim, pokušaji da se i u Holandiji robovi dovedu na tržište nailazili su na otpor. Holandija, tj. WIC i neki privatnici, prevezla je oko 450.000 robova iz Zapadne Afrike, od ukupnih deset do jedanaest miliona robova, u čemu je važnu ulogu naročito imala utvrda Sint George u Elmini (Gana). U Bataviji – današnjoj Džakarti, glavnom gradu Indonezije, 1670. godine bilo je oko 13.000 robova. To je bila polovina stanovništva u Bataviji. (Jaargang 12, Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde, Pag 147, Alphen aan den Rijn 1997) Kroz VOC je prošlo oko pola miliona robova. (Hoogleraar Gert Oostindie in Historisch Nieuwsblad) U ovom periodu kolonijalizacije i robovlasništva Holandija je stekla ogromno bogatstvo iskorištavajući te kolonije i jadne robove. Zbog tog ogromnog priliva bogatstva i vodeće pozicije u trgovini i moreplovstvu, 17. vijek u Holadiji je nazvan “zlatnim vijekom”. Holanđani su se mnogo oslanjali na plantaže u Surinamu. Na hiljade robova prebačeno je iz zapadne Afrike od 1700-ih kako bi “crnčili” na plantažama šećerne trske, pamuka, kakaa i kafe. Robovi iz zapadne Afrike prvi su donijeli islam u ovu zemlju. Nakon donošenja odluke o ukidanju robovlasništva u Kraljevini Holadiji 1863. godine, teško je bilo održati plantaže profitabilnim u kolonijama, jer mnogi robovi koji su sad postali slobodni, krenuli su  u potragu za boljim život, a time i za drugim poslovima koji bi im to omogućili. Holandska je vlada ovu situaciju shvatila ozbiljno uviđajući da bi to moglo poremetiti ekonomiju, tako da je preduzela mjere za spašavanje, odnosno regrutovali su radnike za vrlo malu platu, dovodeći ih iz raznih drugih kolonija, između ostalih iz Jave i Indonezije. Većina njih bila je iz centralne Jave koja je u tom momentu bila najgušće nastanjena, a s najslabijom ekonomijom. Od 1890. do 1930. u Surinam je došlo 32.965 radnika iz Jave. Mnogi su se vratili nazad, a jedan dio ostao je u Surinamu. Pošto je većina Javanaca bila muslimanske vjeroispovijesti, i ova je grupa mnogo doprinijela u širenju islama u Surinamu. (Republika)

 

Izazovi

Što se tiče slobode upražnjavanja vjere, u Surinamu je ustavom zagarantirano pravo na tu slobodu. U praksi, vlada uglavnom poštuje to pravo stanovnika. Nismo mogli naći izvještaje o narušavanju tog prava ili diskriminaciji na osnovu vjere. Također, u Surinamu je nasilje iz vjerske netrpeljivosti potpuno strano. Unatoč ogromnim razlikama u kulturi i vjeri, različite grupe sarađuju u razvoju države. U ovome bi ova zemlja mogla biti primjer mnogim državama. Jaka ateistička struja nikad nije mogla da se probije u Surinamu. Čak i u ovom vremenu velike diskriminacije i uzurpiranja osnovnih ljudskih prava u mnogim državama svijeta, usljed velike kampanje protiv islama, u Surinamu, hvala Allahu, i dalje dominira miran suživot. Međutim, ovo ne znači da se muslimani u ovoj zemlji ne suočavaju sa određenim izazovima i problemima.

 

Ahmedije i mezhebsko razilaženje                                      

Dvadeseta konferencija muslimana Latinske Amerike i Kariba koja je održana u gradu Sao Paulo u Brazilu otkrila je mnoge izazove sa kojim se suočavaju muslimani Surinama. Jedan od najizraženiji izazova jeste porast aktivnosti kršćanskog misionarstva i nazadovanje kulture i obrazovanja kod muslimana, širenje zalutalih sekti koje iskrivljuju vjerovanje muslimana u toj zemlji. Muslimani iz Hindustana, odmah nakon nezavisnosti Surinama, osnovali su 1375. h. g. Udruženje surinamskih muslimana koje predstavlja sunnije hanefijskog mezheba. Oni su izgradili nekoliko džamija i osnovali nekoliko osnovnih i srednjih škola, kao i jednu organizaciju Džamiatul-ulema koja okuplja imame mesdžida i izdaje islamski časopis na indijskom jeziku. Smatra se da su Indijci najaktivniji u da‘vi – misionarsko-islamskom radu. S druge strane, Javanci iz Indonezije koji su se doselili u Surinam sljedbenici su šafijskog mezheba i na osnovu toga osnovali su Islamsku surinamsku uniju. Osnivanje udruženja na osnovu pripadnosti određenom mezhebu uzrokuje pristrasnost i razjedinjenje, čak i sukob, i smatra se najvećom preprekom za muslimane, jer fanatizam i pristrasnost mezhebu predstavljaju velike prepreke za misionarske napore.  Jedan od primjera koji to jasno pokazuju jeste primjer određivanja smjera kible. Naime, geografski položaj Surinama takav je da je moguće okrenuti se prema istoku ili zapadu i razdaljina do Mekke ostaje ista. Kada Hindustanci-muslimani prave mesdžide, oni se u određivanju smjera kible okreću prema istoku, a Indonežani-muslimani prema zapadu, i tako se muslimani razilaze oko onoga što je u osnovu propisano radi njihovog jedinstva. Drugi problem s kojim se suočavaju muslimani u ovoj zemlji jeste sekta ahmedije ili kadijanije čiji se broj procjenjuje na deset hiljada. Ova sekta također predstavlja prepreku na putu jedinstva muslimana. Naime, kada je 1367. h. g. osnovano Islamsko udruženje Surinama, čiji je osnovni cilj bio uklanjanje mezhebske pristrasnost između hanefija i šafija, kadijanije su se uvukle u ovo udruženje, tako da je to dovelo do uništenja projekta jedinstva. Zbog ovakvog stanja, neophodno je da dobrotvorne organizacije i Svjetska islamska liga poduzmu odgovarajuće korake u cilju učvršćivanja akide i islama muslimana Surinama, a to će postići prvenstveno plasiranjem fikhske literature srednjeg puta i osnivanjem islamskih univerziteta, kako bi se muslimansko društvo u cijeloj Latinskoj Americi obrazovalo. (El-Kadijanijje vel-hilafetul-mezhebijje, tehaddijatun fi tariki muslimi Surinam)

 

El-Asr, br. 58.

 
X