Čistoća

Obaveza kupanja nakon džunupluka?

240pregledi
            
Pitanje: Da li se moja supruga dužna okupati (zbog džunupluka) u slučaju da prilikom snošaja moj spolni organ uðe u njen, ali bez ejakulacije? Da li se ona obavezna okupati zbog džunupluka u slučaju da je ugradila spiralu ili je dovoljno samo da se izvrši obično kupanje, a ne ono koje se vrši zbog džunupluka?
Odgovor: Da, ona je dužna izvršiti vjersko kupanje (gusul), pa makar došlo do malog ulaska muškog u ženski spolni organ. To se temelji na hadisu: ”Ako se (muž) smjesti meðu njena četiri uda (ruku i nogu), zatim se potrudi oko nje, kupanje je tada obavezno, pa makar se i ne desila ejakulacija”, kao i u hadisu: ”Kada se spoje (tj. uðe jedan u drugi), dva spolna organa, kupanje je obavezno.”
Žena je takoðer obavezna izvršiti vjersko kupanje i u slučaju da je ugradila spiralu u maternicu, i u slučaju da penis uðe u vaginu, pa makar i ne došlo do ejakulacije, a ona se češće dešava. U slučaju da se radi samo o dodiru, bez ulaska muškog u ženski spolni organ, dovoljno je samo uzeti abdest.
Šejh Ibn-Džibrin
X