njemacka

Njemački univerziteti zbog muslimana zatvaraju sobe za molitvu

Mnogi univerziteti u Njemačkoj zatvaraju sobe za molitvu, jer u tim sobama muslimani dijele žene i muškarce, prenosi Spiegel.

Tako je tehnički univerzitet u Dortmundu zatvorio ‘sobu mira’, kako se nazivaju sobe gdje se mole studenti svih religijskih grupa, jer muslimanski studenti navodno prostiru tepihe u toj sobi i zavjesama dijele muškarce i žene. Drugi studenti su počeli da izbjegavaju tu sobu.

‘Soba mira’, u kojoj se studenti mole, postoji na mnogim univerzitetima širom Njemačke, na nekim taj koncept funkcioniše, a na nekim ne.

I na univerzitetu u Hannoveru imaju problema sa ‘sobom mira’ jer muslimanski studenti također traže da se muškarci i žene odvoje, ali Savjetodavno vijeće univerziteta je do sada uvijek nalazilo rješenje, tvrdi Hans Bickes, koji je na univerzitetu zadužen za religijska pitanja.

Održavanje tajnih sastanaka

Sa univerzitetu u Paderbornu su kazali da različita pravila, koje je univerzitet propisao, omogućavaju da se religijski život studenata odvija sasvim normalno i da nema problema, kazao je glasnogovornik univerziteta.

Na tehničkom univerzitetu u Berlinu je do sada postojala ‘soba mira’, ali od marta to više neće biti slučaj jer ta institucija želi da odvoji religiju i obrazovanje-nauku, kazala je glasnogovornica univerziteta Stefanie Terp.

Dodala je da će se muslimanski studenti od marta morati moliti u nekim od okolnih džamija.

U Kelnu se gradi ‘soba mira’, a do sada su studenti morali koristiti podrum univerziteta za molitvu.

Na univerzitetu u Bochumu se desio jedan slučaj kada je i policija morala da interveniše, jer je student Sami A. u sobi mira održavao tajne sastanke.

“Od tada više nema problema”, zaključio je glasnogovornik tamošnjeg univerziteta Detlef Bremkens.

(Agencije)

Podijelite ovaj sadržaj…

Print Friendly  Njemački univerziteti zbog muslimana zatvaraju sobe za molitvu pf button bothX