File - In this March 10, 2013 file photo, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly cabinet meeting in his Jerusalem office. Netanyahu held out the possibility on Thursday, April 18, 2013 of arming Syrian rebels, saying in a televised interview that the decision on whether to intervene in the civil war is a ìcomplicated questionî because of the myriad groups taking part in the violence.(AP Photo/Sebastian Scheiner, File)

Netanyahu umanjio značaj izraelskog plana eksproprijacije zemlje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu umanjio je značaj izraelskog plana da zauzme 150 hektara zemlje sa Zapadne obale, nazivajući ga “rutinskim” preuzimanjem zemlje čija sudbina još nije u potpunosti utvrđena. Izraelski čelnik u četvrtak se obratio novinarima na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom turističkom mjestu Davosu, gdje je održao sastanke s poslovnim i političkim čelnicima, uključujući i one s američkim potpredsjednikom Joe Bidenom i državnim sekretarom Johnom Kerryjem.

Američki State Department osudio je planiranu eksproprijaciju zemljišta na Zapadnoj obali u blizini grada Jericha kao protivnu izralskom deklarkranom obavezivanju na rješenje po principu dvije države. Palestinci i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon također su osudili plan koji je u srijedu objavilo izraelsko ministarstvo odbrane, prenosi AP.

Netanyahu je izjavio da “nikakva odluka nije donijeta šta da se učini s tom zemljom” i ponovio je svoj dugogodišnji “otvoreni poziv” za razgovore s Palestincima, prenosi AP.

(FENA)

Print Friendly  Netanyahu umanjio značaj izraelskog plana eksproprijacije zemlje pf button bothX