109

Nepravda je vjesnik ekspanzije terorizma

Autor: Dr. Muhammed b. Salih el-Ali

Minber.ba – Ovaj naslov preuzet je od Ibn Halduna koji u svome djelu El-Mukaddima navodi: “Nepravda je vjesnik devastacije”. Da Ibn Haldun živi u ovom stoljeću, naveo bi novo pravilo koje glasi: “Nepravda je vjesnik ekspanzije terorizma”.

Mnogi se ljudi pitaju zašto su ISIL i Al-Kaida doživjeli toliku ekspanziju? Zašto su se velike skupine muslimana priključile ovim organizacijama? Ovo je pitanje logično, a odgovor na njega jeste: Opća nepravda stoji iza svega toga… nepravda u našim krajevima… kod drugih…

Počet ćemo s preciznijim pojašnjenjima… Prva nepravda koju ćemo spomenuti jeste ona koju palestinskom narodu konstantno, dugi niz godina, čini židovska država. Palestinski narod, naočigled cijelog svijeta koji ništa ne poduzima, trpio je i trpi različite vrste mučenja i ugnjetavanja.

Druga nepravda jeste nepravda koju su šiiti za vrijeme i poslije vlade Malikija nanosili sunijama u Iraku. Ova činjenica razotkriva nam fenomen priključivanja iračkih sunija ISIL-u, jer su se našli između dvije opcije: ili da se potčine sektaškom Malikiju ili da se priključe ISIL-u, pa su odabrali ovo drugo.

Sljedeća nepravda na Bliskom istoku jeste nepravda prema sirijskom narodu koji je prepušten torturama alevitskog režima u vidu stalnog granatiranja i danonoćnog bacanja eksplozivnih naprava. Međunarodna zajednica nije ništa poduzela da spasi ovaj narod.

Nepravda u Egiptu… Egipatski je narod prepušten torturama pučista… Nepravda u Jemenu…

Stoga, nepravda je glavni uzrok pojave terorizma i njegove ekspanzije na Bliskom istoku. U prilog ovome idu riječi bivšeg francuskog premijera Dominika Du Filipana koji je poslije napada u Parizu optužio Zapad za kreiranje tzv. islamskog terorizma, rekavši: “Grupa Islamska država je divlje dijete nastalo zbog prevrtljivosti i bahatosti politike Zapada”, i napomenuvši da su vojne intervencije u Afganistanu, Iraku, Libiji i Maliju doprinijele višestrukom povećanju broja džihadista-terorista čiji je broj prethodno bio samo nekoliko hiljada, a veoma brzo su prerasli u više od trideset hiljada boraca.

Istinu je rekao Ibn Haldun: “Nepravda je vjesnik devastacije”, jer nepravda stoji iza svjetske nestabilnosti. Istinu je rekao Uzvišeni: “I to su njihove opustjele nastambe zbog toga što su nepravdu činili…”, u kontekstu riječi: “…kao i svako naselje koje smo uništili zato što su nepravdu provodili…”

Pravda je uvjet za svjetsku i državnu sigurnost. Ovdje ću se prisjetiti riječi šejhul-islama Ibn Tejmijje: “Allah pomaže pravednu državu, makar bila nevjernička, a ne podržava nepravednu državu, makar bila muslimanska.”

Postoji mnogo toga što se može reći o ovoj temi, ali na kraju se sve svodi na zaključak: Islam je postavio uvjet za svjetsku stabilnost i sigurnost, a to je – uspostavljanje pravednosti.

(www.islamtoday.net)

Print Friendly  Nepravda je vjesnik ekspanzije terorizma pf button bothX