Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Nasilje u porodici – zašto ga žene trpe?

Piše: Saba Sayed

Preveo: Nermin Spahić

Ponekad poželim da moj muž umre“, jedna muslimanka mi tiho otkriva skrivenu želju za koju misli da bi okončala njenu očajnu bračnu situaciju. Udata je za jednog Marokanca koji je zlostavlja od početka braka.

Njena traumatična veza dovela je do toga da želi muževu smrt, ali ona ne želi razvod iz jednog jedinog razloga – financijske nesigurnosti. Njen muž hrani porodicu, a ona je prekinula školovanje da bi primila islam i udala se. Ako se razvede, neće imati nikoga da izdržava nju i njenu djecu.

Druga muslimanka koju znam je u još goroj situaciji. Njen muž je ne zlostavlja samo verbalno, već i fizički. Ona takođe ostaje u braku jedino zbog činjenice da sama nije u stanju izdržavati sebe i svoju djecu. Kaže da kada bi joj bilo ko iz njene familije omogućio smještaj, napustila bi muža isti dan.

Kada se radi o brakovima ispunjenim nasiljem, dileme vezane za stid i sramotu često dolaze u prvi plan. Pored toga, postoje i drugi razlozi zašto žene trpe zlostavljanje:

Materijalno izdržavanje

Mnoge muslimanke trpe zlostavljanje jer nemaju sredstava za izdržavanje sebe i svoje djece. U većini slučajeva muž je jedini izdržavatelj porodice i žene su maksimalno zavisne o njima. Radije trpe zlostavljanje nego što pokušavaju postati samostalne.

Nedostatak obrazovanja

Mnogi roditelji čak i danas nastavljaju favorizirati obrazovanje svojih sinova, dok žensku djecu zapostavljaju. Čim se ukaže prva prilika za brak, oni udaju kćerku bez ikakvih daljih napora i želje da ona završi svoje školovanje.

Komplikacije pri ponovnoj udaji

Poznata je činjenica da se razvedenim muslimankama izuzetno teško ponovo udati, pogotovo ako imaju djecu. Strah od života bez muža je jači od trpljenja onoga koji je nasilan.

Mišljenje o sebi

Ponekad obrazovane i situirane žene tolerišu zlostavljanje samo da bi održale privid života u stabilnoj vezi. U njihovim glavama neuspjeli brak se doživljava kao vlastiti poraz. Njihov ego im ne dozvoljava da se sazna da su žrtve nasilja u porodici.

Djeca

U drugim slučajevima žene drže svoje brakove na infuziji samo da im djeca ne bi odrastala u razorenim porodicama. One vjeruju da je bilo kakva porodica sa oba roditelja bolja od one sa jednim.

Trebaju li žene trpiti?

Bez obzira koji razlog bio u pitanju, nema izgovora za trpljenje nepravde. Nažalost u mnogim kulturama postoji tako mnogo negativnosti povezanih sa razvodom ili traženjem pomoći treće osobe da mnoge supruge radije dobrovoljno trpe zlostavljanje nego što pokušavaju zaštititi svoja prava.

1. Traženje pomoći

Kao prvo trebamo shvatiti da ne mora svaki slučaj nasilja u porodici završiti razvodom. Sigurno da postoje brakovi za koje je razvod jedino rješenje, ali postoje i mnogi u kojima se problemi mogu riješiti bez definitivnog razilaženja supružnika. Razliku između ova dva slučaja je teško odrediti bez traženja stručne pomoći.

2. Vaš brak nije samo vaša odgovornost

Nemojte biti zavedeni mišlju da ste odgovorni za otkrivanje „tajni“ vašeg braka time što ćete zatražiti pomoć. Vama, vašem suprugu i vašem braku treba pomoć. Kada bi vaš suprug bio teško bolestan, za ne biste otišli ljekaru i pomogli objasniti njegovu situaciju? Samo odabrane osobe bi trebale znati šta se događa u vašem braku. Zato tražite pomoć stručnjaka, bliskih članova porodice i prijatelja kojima možete vjerovati.

3. Loš uticaj na djecu

Nećete dovesti svoju djecu u „neprijatnu“ situaciju ako zatražite pomoć treće osobe. Ona će zapravo cijeniti svaku pomoć koja će doprinijeti rješavanju problema, i to je bolje nego da odrastaju gledajući svakodnevno kako njihov otac zlostavlja njihovu majku.

U slučaju kada je razvod jedino rješenje, za djecu je definitivno bolje da odrastaju u zvanično rastavljenom braku, nego da žive emotivno traumatizirani u onom koji je suštinski razoren, a formalno opstaje.

 

Komplikacije pri ponovnoj udaji, financijska zavisnost i muslimanska zajednica:

U slučajevima gdje je razvod jedina solucija za prekid nasilja u porodici, dileme oko ponovne udaje i materijalnog izdržavanja trebaju neka rješenja. Ne živimo u vremenu ashaba, kada razvedene žene i udovice nisu imale nikakvih problema pri ponovnoj udaji. Za ženu nije praktično da živi sama. Čak i kada bi u obzir došla poligamija, rijetko koji muškarac je voljan oženiti razvedenicu sa djecom. Ne živimo takođe ni u vremenu Omera r.a., koji je uspostavio savršen sistem podrške ženama bez muških članova porodice da ih izdržavaju. Mnoge muslimanke danas ne rade i uglavnom se oslanjaju na muževo izdržavanje.

Ovo ne treba shvatiti kao poziv da se svi problematični brakovi razvedu, već kao poziv muslimanima da razmisle o mogućim rješenjima ovih problema. Dok iznalazimo praktična rješenja, podsjetimo sve one koji žive u haotičnim brakovima i koji traže izlaz da se pouzdaju u Allaha dž.š., onako kako nam je i naredio.

„…a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta“. (Talak 2-3)

Zanimljivo je da je sura Talak (razvod braka) prepuna ajeta o oslanjanju na Allaha dž.š. i traženju izlaza samo od Njega. Postoji nekoliko podsjećanja u ovoj suri da će Allah dž.š. dati olakšanje i da neće nikoga preopteretiti.

 

Vežite svoju devu

Kada se jedan član moje porodice stupao u brak, njen budući muž koji je uzoran musliman nije smatrao nužnim da njegova žena završi školovanje. Iako su njeni rotitelji to željeli, nisu htjeli zbog toga upropastiti dobru ponudu za brak. Muž je obećao da će učiniti sve da njegovoj supruzi ne nedostaje ništa sve dok je on živ, a ako se njemu nešto desi da se ona osloni na Allaha.

Srećom to toga nije došlo, pa se roditelji nisu pokajali zbog ovakve odluke. Ali postoje mnogi slučajevi u kojima se ispostavi da muž nije baš onakav kakvim se na početku činio.

Vjerujem da je potreba za školovanjem naših kćerki (da ne spominjem prije toga potrebu obrazovanja nas samih) velika, pogotovo u našem vremenu. Zagovornik sam ranog ulaska u brak, ali vjerujem i da je obrazovanje ženske djece, što zbog njih samih, što zbog njihove djece vezanje deve prije oslanjanja na Allaha dž.š.

Roditelji će definitivno morati iznalaziti načine da podržavaju raniju udaju i školovanje bez da jedno drugom bude nepremostiva smetnja.

Molim Allaha da zaštiti naše porodice, ispuni naše brakove ljubavlju i slogom, zaštiti našu djecu i da im čestite supružnike. Amin.

 

(muslimmatters.org)

 
X