Napad izraelske policije suzavcem na vjernike u haremu džamije el-Aksa

Izraelske snage su od srijede nametnule oštra ograničanja vjernicima u haremu džamije el-Aksa, zatraživši od njih legitimaciju prilikom ulaska u dvorište džamije, prenose agencije.
 
U petak su desetine vjernika, uključujući i turiste iz Turske, pretrpile gušenje izazvano suzavcem koje je izraelska policija bacala prilikom upada u harem džamije el-Aksa, prenosi Islamski pokret.
 
Izraelska policija je opkolila veći broj vjernika u dvorištu džamije, stoji u vijestima objavljenim na web stranici Pokreta.
 
“Trenutno vlada veoma sumnjičavo razdoblje tišine,” saopštili su iz Islamskog pokreta.
 
Palestinci su u srijedu osujetili pokušaj jevrejskih doseljenika da nasilno upadnu u dvorište džamije el-Aksa u Jerusalemu, gdje su pokušavali postaviti menoru (jevrejski vjerski relikvij) na vrh Kupole nad strijenom, Kubet-us Sahra.
 
U posljednjih nekoliko sedmica, grupe jevrejskih doseljenika sve češće ulaze u kompleks u kome je smještena džamija el-Aksa, praćeni izraelskim snagama sigurnosti.
 
Njihovi česti upadi su izazvali srdžbu palestinskih muslimana i nerijetko rezultiraju sukobima u dvorištu džamije.
 
El-Aksa je treće najsvetije mjesto za muslimane širom svijeta. Jevreji el-Aksu smatraju “Hramom na brdu”, tvrdeći da im to mjesto pripada jer su na njemu nekada bila smještena dva važna jevrejska hrama.

(TRT)

Print Friendly  Napad izraelske policije suzavcem na vjernike u haremu džamije el-Aksa pf button bothX