Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Na pomolu je ili smjena generacija ili update

Piše: mr. Rusmir Čoković

Svako od nas je promijenio stari telefon, odbacio ga zbog toga što je star, spor, staromodan. Isto tako svi smo mi voljeli taj stari telefon, koristili smo ga, zahvalni smo Allahu da nam je koristio, možda nas je spasio požara ili na vrijeme javio za novo radno mjesto. Ali, iako smo bili vezani za njega, uvidjeli smo da mu je “isteklo” vrijeme i da nam treba novi koji će nam više koristiti, koji će biti brži, moderniji, koji će odgovarati našim zahtjevima… Ipak, većina nas čuva svoj stari telefon vjerovatno baš iz zahvalnosti što mu je mnogo koristio, i da nije bilo starog ne bi znali ni novi kako se koristi. Ne smatramo da smo uzalud potrošili novce kada smo kupili onaj stari, ali bitno nam je da i ovaj novi bude kupljen sa halal imetkom.

U odabiru novog telefona mi ne tražimo sredinu između najlošijeg i najluskuznijeg, već gledamo da shodno našim mogućnostima to bude što bolji uređaj. Zamislite da neki čovjek izabire sredinu između najlošijeg polovnog i ugruhanog telefona od 20-ak maraka i onog najluksuznijeg od nekoliko desetina hiljada dolara!? To niko pametan ne bi uradio.

Proizvođači uređaja koji nisu pratili potrebe kupaca nego su ostajali tvrdoglavi u svom dizajnu i softveru su sami sebe osudili na neuspjeh i zbog svoje neprilagodljivosti su bili osuđeni da odustanu od tržišta, osim ukoliko budu, pa makar i sa kašnjenjem, prilagodili svoj koncept potrebama naročito omladine.

Stari telefon sa malo giga i malo memorije ne daje nam potrebne podatke, a ako mu je uz to i screen mali, sa slabom rezolucijom definitivno ga ne želimo.

Svi mi volimo oldtiajmere, ali su nam ipak moderne stvari mnogo draže. Oldtajmetri nisu osuđeni na propast, oni su samo zamijenjeni boljim.

Ne možemo naše starije, naše roditelje, niti naše učitelje porediti sa oldtajmerima, ali njihove navike, njihove metode, sisteme u kojima su živjeli i velikim dijelom i dalje žive itekeko možemo.

Allah nam u svojoj knjizi kaže:

Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepši način raspravljaj!” (En-Nahl, 125.)

Reci: ‘Ovo je put moj, ja pozivam k Allahu, imajući jasne dokaze, ja, i svaki onaj koji me slijedi, i neka je uzvišen Allah, ja Njemu nikoga ne smatram ravnim.‘” (Jusuf, 108.)

Iz ova dva ajeta, kao i iz mnogih drugih, se razumije da je svakom muslimanu naređeno da sprovede ove ajete. No, kako da musliman koji čita ove ajete njih sprovede u djelo? Šta su stvari u koje je svaki musliman dužan pozivati?

Tema pozivanja u vjeru se, moglo bi se reći, razradila u jednu posebnu naučnu disciplinu, ali mi se čini da je za jedno pisanje u vidu ovakvog teksta najprikladnije navesti govor poznatog islamskog autoriteta Ibn Tejmijje:

“Obaveza je svakom muslimanu da se pridržava sunneta (puta) Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i sunneta (puta) pravednih halifa, i onih koji su prethodili u dobru koji su bili muhadžiri i ensarije, i one koji su ih slijedili u dobru. Ono u čemu se ummet razišao i podijelio, ukoliko bude mogao da suzbije podjelu znanjem i pravdom to će učiniti. U suprotnom držat će se onoga što je jasno naređeno ajetima, hadisima i koncenzusom, a ostavit će se onih koji su se u vjeri podvojili i koji su podijelili u frakcije, jer je većina podjela i razilaženja zasnovana na slijeđenju mišljenja i prohtjeva, a od Gospodara im je došla uputa.” A zatim je rekao: “Obaveza je naređivati običnim muslimanima stvari koje su jasno naređene ajetima i hadisima i koncenzusom, i treba ih spriječiti i zabraniti im da se raspravljaju o pojedinostima koje će među njima izazvati podjele i razilaženja, jer su podjele i razilaženja među najvećim stvarima koje zabranio Allah i Njegov Poslanik.” (Fetava, 12/237)

Tako svaki musliman, u svojoj kući svoje ukućane i rodbinu, u školi i na poslu svoje kolege, u komšiluku komšije voli da onoliko koliko zna poduči namazu, Kur’anu, hadisima, jedinstvu muslimana, lijepim međumuslimanskim odnosima, lijepom ponašanju, iskrenosti, dobrim susjedskim odnosima, poštivanju starijih i učenijih, pomaganju onih koji su potrebni… Svaki obični musliman sa činjenjem navedenih stvari s pravom može da se zove “daija”, što svakako ne znači da on time ruši nečiji zanat.

Zar onaj ko poziva Allahovoj vjeri, srednjem, umjerenom putu islama, koji to čini mudro, lijepim savjetom, i koji, ako se uopće, raspravlja to radi na lijep način, i poziva sa dokazima, koji radi na jedinstvu muslimana, očuvanju svog stečenog i sačuvanog dobra vjere, i koji radi na unapređivanju istog, zar da se takav ubacuje u kontekst ekstremista samo zato jer postoje (marginalne) stvari u kojima se ne slažemo?! Zar je to pravda koju nam Kur’an naređuje!?

Svi dobro znamo da je tradicija muslimana koju smo zatekli sa dolaskom demokratije i raspadom Jugoslavije tradicija koju je najprije krojila austrougarska okupacija, a potom tito(izam). Čuvanje tradicije iz samo iz (ova dva) vremena, naročito ovog posljednjeg ne može biti čuvanje islamske tradicije Bošnjaka, već je, istini za volju, čuvanje tradicije zapravo čuvanje svog onog učenja i izučavanja Kur’ana, hadisa, fikha (mezhebskog i komparativnog) i svega ostalog što smo zatekli u nesljedstvu još od prije komunizma, ali i davno prije austro-ugarske okupacije. Tome svjedoči nasljedstvo naših učenjaka pohranjeno u rukopisima naših biblioteka. (“Ako koza laže – rog ne laže”)

Razumljivo je da onaj ko je odrastao u stanju borbe za tradiciju u vremenu titoizma misli da je očuvanje tradicije onoga što je on zatekao, ali naša prava islamska tradiciji datira mnogo ranije.

Sredina vjere se ne mjeri tako što proizvoljno uzmemo dvije ili četiri grupacije, stavimo sebe u sredinu i onda im dadnemo lijevu i desnu stranu. Kod nas u vjeri (a valjda je to općepoznato!?) srednji put islama je put ashaba koji su najbolje i potpuno shvatili vjeru od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

I tako smo od VAS stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da Poslanik bude protiv vas svjedok. ” (El-Bekara, 143.) Ovo “VAS” se odnosi prije svega na ashabe Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Pa, ako budu vjerovali u ono u što VI vjerujete, na Pravome su putu;” tj. u ono što “VI”, ashabi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, budete vjerovali na pravom će putu biti, “a ako glave okrenu, oni su onda samo inadžije.” (El-Bekara, 137.)

Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem upozorio kada je rekao: “Podijelili su se židovi na sedamdeset i jednu skupinu. A i kršćani su se podijelili na sedamdeset i dvije skupine. I ovaj ummet će se podijeliti na sedamdeset i tri skupine, sve će ići u Vatru osim jedne.” Rekli su mu: “Koja je to skupina, o, Allahov poslaniče?” A on reče: “To su oni koji budu na onome na čemu sam ja danas i moji ashabi.”[1] A u drugoj predaji stoji: “To je džama’at”[2] Tako da je džamat ono na čemu su bili Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi ashabi i ništa drugo; odstupanje od toga je odstupanje od džemata-to je podjela džamata.

Na kraju krajeva niko ne mijenja svoj uređaj, svoj telefon, ako može da uradi update sistema, ljudi rade update sistema samo kada više nikako ne mogu da instaliraju update na stari uređaj ma kako on bio dobar. Zato kada već imate dobar hardver konektujte se sa novim softverom i pustite da vam urade update, pa ćete vidjeti kakva će to “mašina” da bude i kako će se svima sviđati. U suprotnom, oni koji ne žele konekciju neka ne neosnovano ne optužuju druge da ih žele srušiti, i neka se ne dodvoravaju silnicima zbog svoje tvrdoglavosti.

Zar iz Kur’ana nismo naučili da najprije trebamo raditi na pomirenju, na popravljanju, a ne na eliminaciji i spoticanju jedni drugih: “Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam se milost ukazala.” (El-Hudžurat, 9.)!?

_____________________________________________

[1] Ibn Madže, Sunen, br. 3992, od Aufa ibn Malika.

[2] Ibn Madže, Sunen, br. 3993, od Enesa ibn Malika.
X