Musab Amir Hamza iz Mekke naučio Kur’an napamet u šestoj godini!

Piše: Nedim Botić

U pravoj najezdi negativnih vijesti o islamu i muslimanima, neophodno je što više spominjati i one pozitivne, inspirativne priče kako bi više cijenili blagodati kojima nas Uzvišeni obasipa.

Jedna takva priča nam dolazi iz Saudijske Arabije, a vezana je za učenje Kur’ana napamet.

Portal Minber.ba je nedavno objavio priču o 7-godišnjem dječaku iz Džidde, Ahmedu Jakutu koji je postao najmlađi hafiz u tom gradu.

Međutim, u mubarek gradu Mekki živi još mlađi hafiz, koji je naučio napamet Kur’an u svojoj šestoj godini života!

Musab Amir Hamza je hifz Kur’ana završio protekle godine, što je zaista veliki uspjeh ne samo za njegove roditelje i muhaffiza, već i za sve muslimane.

Dječak je hifz završio i prije nego je upisan u prvi razred osnovne škole, a na dodjeli priznanja za hifz je bio prisutan i direktor njegove buduće osnovne škole.

„Veoma smo sretni što smo dobili takvog jedinstvenog, talentovanog učenika. Naučio je Kur’an napamet i prije nego je pošao u našu školu. Mi smo veoma ponosni na njega“, izjavio je Sejfullah El-Harbi, upravnik škole koju će pohađati Musab.

Musabova starija sestra je takođe naučila Kur’an napamet, a djeci su najveću podršku pružali njihovi roditelji, otac i majka.

Oduševljenje s ovakvom viješću bi nas trebalo ponukati i na praktično djelovanje.

Ako smo roditelji, upišimo djecu na kurseve sufare i tedžvida, podstičimo ih da se druže s Kur’anom.

Ako smo odgajatelji, profesori ili smo na bilo koji način vezani za rad s omladinom, dajmo omladini nadu da oni mogu učiti i naučiti Kur’an napamet. Ohrabrimo ih da se druže s Allahovom Knjigom, i uljepšajmo im trenutke koje provedu s nama.

Ako sami još ne znamo pravilno učiti Kur’an, pa šta čekamo? Knjigu u ruke i pronađimo vještog učitelja, i kako narod kaže ‘zagrijmo stolicu’, pa ćemo vidjeti kako se naše stanje mijenja nabolje, uz Allahovu pomoć.

 

 

Print Friendly  Musab Amir Hamza iz Mekke naučio Kur'an napamet u šestoj godini! pf button bothX