Mujica: Zatvorenici iz Guantanama praktično su pretvoreni u “biljke”

Šest bivših zatvorenika iz Guantanama, koji su poslati u Urugvaj u sklopu nastojanja predsjednika SAD Baracka Obame da zatvori taj američki zatvor na Kubi, “pretvoreni su gotovo u biljke tokom njihovog pritvora”, izjavio je danas odlazeći urugvajski predsjednik Jose Alberto “Pepe” Mujica Cordano.

U intervjuu za Reuters, četiri dana prije nego što njegov nasljednik Tabare Vazquez preuzme dužnost, Mujica je rekao da šestorici zatvorenika nedostaje snaga volje da nauče španski jezik i da se integriraju.

Mujica, bivši gerilski lider koji je i sam bio u zatvoru tokom vojne diktature 1973.-85. nazvao je Guantanamo “ljudskom sramotom”.

-Potrebno im je da se oporave, ali ja ne znam da li će uspjeti – kazao je Mujica.

Mujica je jedan od najpopularnijih lidera u Latinskoj Americi zbog direktnog stila govora i saosjećanja prema najsiromašnijim slojevima društva, prenosi Tanjug.

On je postavio Uragvaj na mapu svijeta s radikalnim mjerama, kao što je njegova odluka da primi zatvorenike iz Guantanama, ali i da legalizira gajenje, distribuciju i prodaju marihuane, navela je britanska agencija.

(Fena)

Print Friendly  Mujica: Zatvorenici iz Guantanama praktično su pretvoreni u "biljke" pf button bothX