85

“Mreža” se umrežava

Piše: Muhamed Ikanović

Terorizam, ekstremisti, vehabijska zajednica, selefijska zajednica, sirijsko ratište, džihad…, riječi su veoma drage novinarskom miljeu, posebno onom na Javnom RTV servisu BiH. Snimali su, pisali, otpočinjali nove cikluse emisija. “Pećnica”, “Crta”, “60 minuta”, “Mreža”… i tako unedogled. Na ovim pričama lahko se dolazilo do finansijera, gradila karijera i povećavao rejting gledanosti.

Bombastični naslovi, gomila pretpostavki, nezvanični izvori informacija, umetnuti strani elementi, saradnici obavještajnih službi…, tako su počinjale i završavale te emisije. Novinari, “napucani” i “nabrijani”, “zafrkanog stava”, nakrivljenih obrva, stoje pred kamerom i u sloganima sve to pojašnjavaju, daju mišljenja i presuđuju. A država bespotrebno ima toliki aparat na koji troši gomile novca, kao što je: OSA, SIPA, sudovi i drugi eksperti, a može da se samo obrati novinarima i da u “cugu” rješava probleme, zatvara i privodi pojedince i skupine.

Nova je hajka počela! Ne možemo više gledati kako jedan doktor islamskih nauka na predavanju okupi i po hiljadu ljudi. Ne može se više, kako to hoće neki pojedinci, okupljati i učiti Kur’an. Ne može se arapski jezik izučavati kako to nekome pada na pamet, kad se hoće i kako se hoće. Nema svako pravo da sa ulice kupi omladinu i dovodi na namaz u džamiju. Ne može upisivati islamske fakultete ko hoće i kako hoće. Nema pravo… i tako se unedogled navode zabrane.

Ako si “bradati musliman”, ne smiješ se baviti ni humanitarnim radom, jer, bilesi, postaješ finansijer terorizma, da skratimo put i ne kažemo osumnjičen, jer ovdje, kad si osumnjičen, odmah si i osuđen. Naravno, mislim opet na “bradate muslimane”.

Ako taj musliman nekoga mrko pogleda, odmah treba poslati policiju na njega, ali ako neko po internetu javno poziva na ubijanje, vješanje i protjerivanje takvih muslimana, to nikoga nije briga. Sjećam se, jednom prilikom mi je stigla SMS poruka u kojoj mi se prijeti smrću. Regularno sam otišao u policiju da prijavim slučaj. Dežurni policajac me saslušao i nije zapisao nijednog slova, tako da ne postoji nikakav trag da sam ja bio kod njega i da sam došao da prijavim da mi neko prijeti da će da me ubije. Ja ne smijem ni da se našalim da nekom pošaljem takvu poruku, reakcija bi vjerovatno bila bučna.

Evo već nekoliko godina na FujTV iznova počinju emisije, različitog naziva, ali potpuno istog koncepta. I, naravno, nezaobilazna tema jesu selefije i terorizam. Naziv se promijenio, umjesto voditelja je voditeljica, umjesto crvene boje je plava, i tako nekoliko malih promjena, a cilj isti.

Za čuđenja je da ljudi bivaju toliko uporni i zaluđeni napretkom u karijeri. Zašto se samo ne vrate malo na period bivše Jugoslavije i njene borbe protiv islama, tj. pokreta Mladi muslimani! Jedan tako moćan sistem nije uspio da zaustavi napredovanje te ideje. Zašto ti isti novinari ne vide svoje prethodne kolege koji su zapadnjaci iskoristili na tim projektima i jednostavno ih poslali na smetljište historije?! Zašto ne pogledaju koliko je takvih pokušaja propalo? Pa zar ne vide i zar pameti nemaju?

Islam je ideja koja ne zavisi od ljudi. On je mnogo više od toga. Islam je nemoguće zaustaviti i zatrti, on je jednostavno uvijek živ.

Naš narod ima običaj da kaže: Okani se, sinko, ćorava posla!

A ja mislim da je već sazrelo vrijeme da se pokrene priča o gašenju Javnog RTV servisa, koji nam jede ogroman novac, a nikakve koristi od njega nemamo, naprotiv, imamo štetu.

“Oni žele da ugase Allahovo svjetlo svojim ustima. A Allah će upotpuniti Svoje svjetlo, makar to prezirali nevjernici. On je Taj koji je poslao Svoga Poslanika sa uputom i istinskom vjerom da bi njome nadvisio sve vjere, makar to prezirali idolopoklonici.” (Es-Saff, 8–9)

 

 

 

 

 

Print Friendly  “Mreža” se umrežava pf button bothX