Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

“Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje…”

Piše: Selim Alagić, prof.

Hvala Allahu, Gospodaru nebesa i Zemlje, i neka su Allahov mir i blagoslov na Muhammeda, na njegovu porodicu i ashabe. Molim Allaha da u naša srca ulije samilost i požrtvovanost, a da iz njih izbaci sebičnost i kukavičluk.

Prije svega, pozivam nas da se okrenemo Allahu, da pođemo Pravim putem, a da ostavimo lažnu iluziju ovog prolaznog svijeta. Molim Allaha da nas uputi na Pravi put.

U 16. ajetu sure Kaf, Uzvišeni je Allah rekao: “Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice…”

Allah je naš gospodar, pedagog i učitelj. On nas je stvorio i On najbolje zna za čim naše duše žude i kako naš životni sistem najbolje funkcionira.

Predstavit ću vam jedan primjer. U primjeru nalazimo tri hadisa koji su usko povezani i kad ih spojimo, dobijemo zapanjujuće i nevjerovatne rezultate.

Prvi hadis:

“Neki je čovjek upitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Koji je musliman najbolji musliman?’ On mu je odgovorio: ‘Najbolji je musliman onaj od čijeg su jezika i ruku pošteđeni ostali muslimani.’” (Muslim)

Drugi hadis:

Rekao je Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem: “Niko od vas neće biti pravi mu’min (vjernik) sve dok svome bratu ne bude želio ono što želi sam sebi.” (Buhari i Muslim)

Treći hadis:

Rekao je Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem: “Ko mi garantira da neće ništa tražiti od ljudi, ja mu garantiram Džennet!”

(Bilježi Ebu Davud, a Abdulkadir Arnaut kaže da je sahih)

Sad ćemo smisliti praktičan primjer da demonstriramo hadise:

U našem primjeru glavni su akteri djevojka Rukajja i njena sestra Sumejja.

Zamislimo da Rukajja postupa u skladu sa smjernicama i uputama iz sva tri hadisa, a isto tako i njena sestra Sumejja.

Čule su hadise i odlučile su da svoje ponašanje usklade s njima. Rukajja čuva svoj jezik i ruke i ne uznemirava druge muslimane, što podrazumijeva u ovom slučaju Sumejju. Zatim, Rukajja želi svojoj sestri Sumejji ono što želi sama sebi. I na kraju Rukajja ne traži od Sumejje apsolutno nikakve usluge ili ispunjenje potreba.

Isto tako i Sumejja čuva svoj jezik i ruke i ne uznemirava druge muslimane, što podrazumijeva u ovom slučaju Rukajju. Zatim, Sumejja želi svojoj sestri Rukajji ono što želi sama sebi. I na kraju Sumejja ne traži od Rukajje apsolutno nikakve usluge ili ispunjenje potreba.

Šta smo dobili?

Rukajja i Sumejja su upale u začarani krug islamske veličanstvenosti koja se temelji na međuljudskosti.

Spojit ćemo ova dva “subjekta” sa “glagolima” i “objektima”…

Rukajja je komšinica Sumejji i nikad je nije uznemiravala ni fizički, a ni verbalno. Štaviše, trudila se da bude ljubazna, vesela i iskrena kad god bi srela Sumejju, bilo to lično ili spominjući Sumejju u nekom društvu. Tako je ispoštovala savjet naveden u prvom hadisu.

Jednog dana Rukajja je vidjela da je Sumejja počela da čisti svoju kuću i odlučila je da joj pomogne. Zašto? Jer bi željela da joj, kad i ona jednog dana bude čistila kuću, bude lakše tako što će joj neko pomoći. I otišla je do Sumejje i pomogla joj da očisti kuću. Tako je ispoštovala savjet naveden u drugom hadisu.

Sljedeće sedmice Rukajja je odlučila da očisti svoju kuću i nije tražila niti je uopće očekivala pomoć od Sumejje. Tako je ispoštovala savjet naveden u trećem hadisu.

Nije kraj! Postoji druga strana priče, sa druge strane ulice. Sumejjina priča. Sumejja je, kao što znamo komšinica Rukajji, i nikad je nije uznemiravala ni fizički, a ni verbalno. Štaviše, trudila se da bude ljubazna, vesela i iskrena prilikom svakog susreta sa Rukajjom, bilo to lično ili spominjući Rukajju u nekom društvu. Tako je Sumejja ispoštovala savjet naveden u prvom hadisu.

Jednog dana Sumejja je odlučila da očisti svoju kuću i nije bila nešto raspoložena za to, ali kad mora, kuća ne smije biti neuredna i prljava. I Sumejja je počela da čisti kuću i u deset dati začula je kucanje na ulaznim vratima . Znate ko je bio?. Vidite, Sumejja je ovdje ispoštovala savjet naveden u trećem hadisu.

Sljedeće sedmice Sumejja je opazila da je Rukajja počela da čisti svoju kući i požurila je da joj pomogne. Tako je Sumejja ispoštovala savjet naveden u drugom hadisu.

Vidite, u ovoj priči niko nikoga ne uznemirava i tako se gradi naklonost među ljudima. Nije to samo naklonost. To je harmoničnost, ljubaznost, prosperitet, ljubav i puno prostora za neometano dobročinstvo. Zatim, Sumejja i Rukajja su komšinice koje ne traže jedna od druge nikakve usluge niti ih očekuju, ali žele jedna drugoj ono što žele same sebi i tu se vidi rotacija ovog začaranog kruga. One pomažu jedna drugoj a da pomoć uopće nije tražena. Oslonile su se na uputstva koja im je poslao Gospodar nebesa i Zemlje preko Vjerovjesnika, salallahu alejhi ve sellem, što čini da normalno funkcioniraju u društvu.

To je isto kao mlin na rijeci: mlin se okreće zahvaljujući tome što rijeka teče, a niko nije tražio od rijeke da teče, pa ni mlin, ona sama teče, slobodna je. Mlin ne uznemirava rijeku tako što joj, naprimjer, brani da teče ili što je zagađuje, a riječna voda ga sama okreće i tako mu pomaže u njegovoj svrsi. Pomaže mu, a ne uništava ga. Tu je međuobjektno potpomaganje. Stoga, slijedimo i mi savjete ovih hadisa kao Rukajja i Sumejja, pa ćemo normalno funkcionirati…

Ako ih ne budemo slijedili, sigurno nećemo moći normalno funkcionirati.

Zar ne?

Da su Rukajja i Sumejja, ne daj Bože, uznemiravale jedna drugu (kršeći savjet izrečen u prvom hadisu) između njih bi se napravio u najmanju ruku duboki jaz, što često eskalira u mržnju i izbjegavanje. A ako mrze i izbjegavaju jedna drugu, nema šanse da jedna drugoj žele ono što žele same sebi (kršeći savjet izrečen u drugom hadisu).

Pošto srca nisu smirena i ispunjena dobročinstvom, šejtan ih ispuni svojim spletkama, pa često dovede do toga da Rukajja i Sumejja zahtijevaju jedna od druge pomoć i tako nastaju koristoljublje i zavist (kršeći savjet u trećem hadisu).

Ovim načinom rijeka uništava mlin, a mlin biva zamijenjen branom…

Bitno je istaći da ovo uspješno funkcioniranje između Rukajje i Sumejje ne bi bilo moguće bez jedne nezamjenjive osnove. A to je ono što se piše ovako: U ime Allaha…
X