Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Kvalitet, a ne kvantitet!

Piše: Haris ef. Hasičić

Od kako su muslimani izgubili primat na svjetskom, političkom, ekonomskom, kulturnom, civilizacijskom i svakom drugom planu, mnogi razmišljaju o mogućim načinima povratka muslimanskog ponosa. Zbog nedostatka tog ponosa, dešavaju nam se mnogi problemi. U jednom neformalnom razgovoru sagovornik mi sugerira kako riješiti problem Palestine, ironično govoreći: „dovoljno je da milijardu muslimana bace samo po jedan kamen i problem je riješen.“ Ovdje se možemo prisjetiti riječi Allahovog poslanika s.a.v.s: „…biće vas mnogo, ali će te biti poput riječnog mulja i pjene…“ (Ebu Davud, 4297; Albani – sahih), te se nužno nameće pitanje kvaliteta i kvantiteta.

Stav islama je i više nego jasan. Kvalitet je prioritetniji nego kvantitet i to pravilo vrijedi i za pojedinca i za džemat! Uzvišeni Allah to sasvim jasno naglašava u drugom ajetu sure Mulk:

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا ۚ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ

Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji će od vas bolje postupati (أَحْسَنُ عَمَلً).” U ovim ajetu Uzvišeni pominje ko će أَحْسَنُ bolje (kvalitet) عَمَلًا postupati/činiti, a nije Uzvišeni rekao ko će imati više (kvantitet) djela.

No, problem je što čak i neki muslimani smatraju da kvalitet čovjek dobiva samo ako ima više decenija „staža“ u islamu. Takvo stajalište je problematično! Postoje nebrojeni argumenti koji govore suprotno.

U toku bitke na Hajberu, crni pastir je je pitao Poslanika s.a.v.s.: “Šta ću dobiti ako … povjerujem u Allaha?” Poslanik s.a.v.s. je odgovorio: “Dobit ćeš Dženet ako umreš na tome.” Nakon završene borbe između muslimana i Židova, među poginulim muslimanima bio je i taj crni pastir. Allahov poslanik s.a.v.s. je rekao: “Allah je ukazao počast ovome robu i doveo ga na Hajber. Vidio sam pored njegove glave dvije hurije, a nije obavio nijedne sedžde u svom životu.” (dr. Alija Muhamed Sallabi, Sira, str: 849) Ovo nije jedini primjer da je neko dobio Dženet bez da je obavio ijedan namaz. U bitci na Uhudu poginuo je Amr ibn Sabit ibn Vakš, poznat kao Usajrim. Usajrimovi saplemenici nisu bili sigurni kakvo je Usajrimovo stanje, jer je ostao iza njih u Medini kao nevjernik. Spomenuli su Usajrimov slučaj Allahovom poslaniku s.a.v.s, na što on reče: „On je od stanovnika Dženeta“, upitali su: „Kako će biti od stanovnika Dženeta a nije nikad pao na sedždu?“ Poslanik s.a.v.s. reče: „Malo je radio a mnogo je nagrađen.“ (Buhari, 2808). Ebu Hurejre r.a. je znao govoriti: „Pričajte mi o čovjeku koji je ušao u Dženet a nije učinio ni jednu sedždu!“ Pošto niko ne bi znao, upitali bi: „Ko je on?“ Ebu Hurejre r.a. bi odgovorio: „Usajrim ibn Abdul Ešhel.“ (Sallabi, Sira, str: 610)

Neko će reći da borba na Allahovom putu i nije mala stvar, da je to već poveliki „staž“. Naravno da i to može biti istina, ali u hadisu postoje i slučajevi osoba koje su dobile Dženet bez sedžde, ali i bez džihada. Ibn Kesir pri tumačenju Allahovih riječi iz 82. ajeta sure An’am: „oni koji vjeruju i vjerovanje svoje s mnogoboštvom ne miješaju“, navodi hadis kojeg bilježi imam Ahmed o čovjeku koji je doputovao u Medinu, primio islam, te na povretku pao s deve, slomio vrat i umro. Allahov poslanik s.a.v.s. je rekao: „…vidio sam dva meleka kako mu u usta trpaju dženetske plodove, pa sam saznao da je preselio gladan!…“ (Ibn Kesir, Tefsir, 6/222/421-422) Također poznata je i poduža predaju Ebu Seida Hudrija r.a. o čovjeku koji je ubio 99 osoba i tražio oprosta. Iz hadisa je jasno da je dobio Dženet samo zbog toga što je bio bliži zemlji u koju je krenuo da bi dobio oprost. (Buhari, 3470; Muslim, 2766; Ibn Madže, 2622)

Iz ovih primjera je sasvim jasno da nije bitna količina/kavantitet djela, već je potrebno iskreno i kvalitetno se potruditi a Allah daje ono što On hoće.

S druge strane, i više je nego poznat hadis Ebu Hurejre r.a. koji prenosi da je Allahovom Poslaniku s.a.v.s. rečeno: “‘Allahov poslaniče, ta i ta žena klanja po cjelu noć, a danju posti. Ali, na jeziku je nezgodna, zlostavlja komšije.’ Poslanik s.a.v.s. na to odgovori: ‘U njoj nema nikakva dobra, ona je u Vatri.’…“ (Buhari u Edebul Mufredu, 119; Albani – sahih) Ova žena i pored dosta (kvantitet) dobrih djela, i velikog „staža“ u islamu završava u Vatri!

Postavlja se pitanje šta je to kvalitet kojemu trebamo žuditi i na kojem trebamo raditi? Mnogi su o ovome razmišljali i postoje mnoge teorije koje je dugo i nabrojati, a kamoli kritički obraditi.

Postoje oni koji kažu da je to tehnološki razvoj muslimana. Naime muslimani su nazadovali zato što su se prestali baviti naukom i tehnološki napredovati. Iako nisam protiv tehnološkog razvoja, sumnjam da je tehnološki razvoj primaran glede povrata muslimanaskog ponosa i snage. Primjer prvih generacija muslimana zorno negira takvo stajalište. Uzvišeni Allah sugerira ashabima: „I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj…“ (Kur’an, Enfal, 60), ali historija nam govori da su muslimani najčešće bili, tehnološki i logistički, daleko manje spremni nego njihovi neprijatelji. Kako su muslimani pobjeđivali? Uzvišeni govori da se treba spremiti koliko god možemo, ali je ipak pobjeda samo u Allahovim rukama: „…a pobjeda je samo od Allaha…“ (Kur’an, Enfal, 10). Pored pripreme, bitan je tevekul, oslanjanje na Allaha: „Vi njih niste ubijali nego Allah; i ti nisi bacio, kad si bacio, nego je Allah bacio…“ (Kur’an, Enfal, 17), odnosno Allah je taj koji je dao snagu i pobjedu.

Ima i onih koji kažu da je džaba kvalitet ako nemaš finacijsku/logističku zaleđinu. Opet problematična teza! Još jedna osoba iz bitke na Uhudu je ovdje interesantna. Naime, Kuzman se na dan Uhuda borio kao lav, ubio 7 ili 9 mušrika, ali je bio smrtno ranjen. Ashabi su mu počeli čestitati: „…prijatna ti šehidska smrt… raduj se, Kuzmane, danas si bio odličan“, Kuzman je odgovorio: „čemu da se radujem, borio sam se samo zbog svog plemena.“ Ovaj slučaj je pomenut Allahovom poslaniku s.a.v.s., a on reče: „On je od stanovnika Vatre. Zaista Allah pomogne ovu vjeru i sa velikim grješnikom.“ (Sallabi, Sira, str: 612). Uzvišeni je pomogao svoju vjeru grješnikom, nije bilo potrebe da se uzimaju plaćenici. Situacija je i čudnija uzevši u obzir da Allahov poslanik s.a.v.s. nije dopuštao nevjernicima, mušricima, židovima da se bore rame uz rame s ashabima. Poznata su dva primjera: odbojanje mnogobožca koji je tražio da se bori na strani muslimna u bitci na Bedru, te odbijanje židovskih boraca, Ibn Selulovih saveznika u bitci na Uhudu (Sallabi, Sira, str: 553, 589). Također, Uzvišeni Allah kaže: „…a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta.“ (Kur’an, Talak, 2-3), ovaj ajet vrijedi i kad je u pitanju pojedinac i kad je u pitanju džemat.

Ako se spremimo koliko možemo i oslonemo na Allaha možemo očekivati Allahovu podršku i pomoć. Isti zaključak kao i gore pomenuti o onima koji su dobili Dženet bez ijedne sedžde. I ovdje se vidi da je kvalitet pojedinca i džemata daleko bitniji nego kvantitet.

Ako dobivanje Dženeta nije dokaz kvalitete osobe, onda ne znam koji je to dokaz! Također, ne možemo se staviti u poziciju da pretjerujemo u samopročišćenju i razvijanju plemenitih vrlina, dok muslimani stradavaju i kod nas i diljem islamskog svijeta. U, gore navedene, dvije kritičke obrade već je naznačeno šta bi to trebalo činiti da muslimani povrate svoj ponos. Ne možemo očekivati pomoć i pobjedu od Allaha a Allahove naredbe ne slijedimo, niti se čuvamo Njegovih zabrana! Ista stvar je i sa slijeđenjem Poslanika s.a.v.s. Današnji muslimani su spremni ugoditi bilo kome radi sitnošićarskih interesa, pa čak i negirati očigledne recepte koje nam je ostavio naš Poslanik s.a.v.s. u svom hadisu, recepte koji nam garantiraju muslimanski ponos! A jedan od takvih recepata je i kako pobijediti bez borbe. Naime, nakon potpisivanja ugovora na Hudejbiji, i razočarenja pojedinih muslimana što nisu obavli umru, Uzvišeni Allah objavljuje suru Feth (Pobjeda), Poslanik je učio: „Mi ćemo ti dati sigurnu pobjedu“ (Kur’an, Feth, 1), neki čovjek je rekao: „Jeli ovo pobjeda?“ Poslanik s.a.v.s je odgovorio: „Jeste, tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, ovo je pobjeda.“ (Ebu Davud, 2736). U periodu mira sa mušricima, muslimani su slobodno mogli raditi na da’vi, tako da je broj muslimana od Hudejbije, pa do oslobođenja Mekke, samo dvije godine kasnije, porastao sa 1 500 na 10 000.

Molim Allaha da nam da snage, razbora i pomoći. Amin.
X