Aktuelno

Kongres “Pobjeda Gazze” u Istanbulu

114pregledi
Priredio: Abdulvaris Ribo

Potaknuti skorim dešavanjima u Gazzi i zadnjom izraelskom agresijom, „Globalna kampanja protiv agresije“ (Global Anti-Aggression Campaign) organizirala je u Istanbulu-Turska, od 12-14.02. 2009.godine kongres pod nazivom „Pobjeda Gazze“, na kojem je učestvovao značajan broj islamskih učenjaka, mislilaca, pisaca, daija i lidera Palestinskog otpora (Hammas).

U programu koji je trajao tri dana, učešće su uzeli mnogi islamski učenjaci, javne i političke ličnosti, kao i islamski misionari iz mnogih islamskih i evropskih zemalja.

Iz našeg regiona skupu su prisustvovali predstavnici Kosova, Makedonije i Albanije, a  iz Bosne i Hercegovine, prisustvovala je moja malenkost i Elvedin Pezić svršenik Islamskog univerziteta u Medini.Cilj kongresa je bio da se reaktivira uloga islamske uleme u iznalaženju rješenja za iskušenja i nevolje koje pogađaju muslimanske zemlje i muslimane, a prvenstveno muslimane Palestine.
Među izlagačima i učesnicima posebno zanimljivo bilo je obraćanje Muhammeda Nezzala, jednog od lidera Hammasa, koji je naglasio kako je neophodna potpora palestinskom otporu imetkom, riječju, kongresima i svim drugim vrstama pomoći,a od uleme Ummeta je zatražio da ukažu na izdajnike i one koji rade protiv Hammasa, kako rječima, tako i perom.
Između ostalog Nezzal je kazao: „Vojna akcija je za dogledno vrijeme završena, i mi smo sada pred političkom bitkom kojom se želi da platimo politikom ono što nismo platili krvlju i vatrom. Mi smo također i pred medijskim ratom, jer su izdajnici izašli iz svojih jazbina i počeli da nas gađaju iz jednog luka, ne samo kao pokret Hammas, nego i kao pokret otpora.“
Također je kazao da se u izraelskoj vojsci nalaze tri američka generala koji organiziraju napad na Hammas, a oni su: Frizer, Dajton i Gonz. Oni su planirali akciju protiv pokreta Hammas na Zapadnoj obali, kako bi onemogućili njegovo kretanje, a krajnji cilj je da se to iskustvo prenese i na Gazzu. Dodao je da je ova agresija bila planirana još prije isteka primirja na više od godinu dana, pa čak i od prvog dana povlačenja iz pojasa Gazze od prije nekoliko godina.
Cilj ovog napada na Gazzu, kako kaže Nezzal, bio je da se u roku od tri dana pohvataju vođe Hammasa i da se izvedu iz Gazze.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na kongresu koji je, kako smo prethodno naveli, trajao tri dana, prigodnim predavanjima obratili su se eminentni alimi današnjice, poput Nasira E-Omera, Abdurahmana Mahmuda, Hamida El-Alija, Muhammeda Zahla, Abdulaaziza Kamila, Jusufa El-Kardavija i drugih.
U svome pismu koje je poslao na Kongres, šejh Sefer El-Havali je poselamio ulemu, daije i mudžahide u Palestini. U pismu je između ostalog kazao: „Pobjeda u Gazzi se deseila kao što smo i očekivali i to nakon što su propale sve zastave; nacionalizam, socijalizam i druge mimo njih, a ostala je samo zastava islama.“
 
Dr. Muhammed El-Ahmeri u svome obraćanju je istakao da „nas Palestina nije oslobodila od nas samih, nego je ona i u stanju da nas ujedini“, navodeći za to kao dokaz riječi britanskog historičara Arnolda Tooynbija, koji je kazao da je Palestina, i pored svojih tragedija, u stanju da ujedini Arape.“
Zanimjivo je i izlaganje šejha Hamida El-Alija iz Kuvajta koji je osudio izdajničku politiku Fataha, a podržao Hammas i njegovu pravednu borbu. Između ostalog kazao je da je za dvadeset dana agresije i ubijanja u Gazzi rođeno više novorođenčadi nego što je poginulo Palestinaca, kao i to da je glavni ključ za riješavanje problema Islamskog svijeta Palestina, za koju je potvrđeno da ko njome  vlada, vlada i svijetom.

Nakon trodnevnog zasjedanja, na kraju je donešen i završni proglas kojeg je potpisalo 90 alima, daija i javnih ličnosti, predstavljajući na stotine prisutnih na Kongresu.
U proglasu, između ostalog, stoji:
„Hvala Allahu koji je uzvisio Svoju vojsku i pomogao robove Svoje, a porazio cioniste Židove i koji kaže: „A Naša obaveza je pomoći vjernike.“ I neka je salavat i selam na Vođu mudžahida, koji kaže: „Uvijek će skupina iz moga ummeta biti otvoreno na Istini i neće im nauditi oni koji ih bez podrške ostave, sve dok Allahova odredbane dođe.
Ovo je proglas islamskom ummetu, njegovoj ulemi, vladarima, narodima i u njemu čestitamo svim pripadnicima islama jasnu pobjedu koju je Uzvišeni Allah dao u zemlji Gazzi, zemlji ponosa i časti, protiv židova, cionističkih okupatora. Molimo Allaha da je učini početkom konačne pobjede kako za Palestinu, tako i za druge muslimanske svetinje.“

Proglasom su potvrđeni nepobitni izvještaji koji su vezani za Palestinu i Gazzu, a u kojima između ostalog stoji da je uspjeh koji su u Gazzi postigli mudžahidi i njihove strpljive i ustrajne porodice, ustvari, pobjeda postignuta Allahovom dobrotom i pomoći, a zatim uspostavom obaveze džihada. Istaknuto je da je ova jasna pobjeda otkrila dimenzije međunarodne i regionalne zavjere protiv mudžahida u Gazzi, kako na vojnom, tako i na političkom planu. Ta zavjera se ogleda u činjenicama da je postojala vojna suradnja oko blokade Gazze i zatvaranja njenih prijelaza, a posebno prijelaza Rafah.
Sve tačke proglasa daju bezrezervnu podršku Hammasu, kao legalno izabranoj vlasti, dok se povjerenje i podrška uskraćuju Fatahu, zbog optužbi da je surađivao u borbi protiv Hammasa, te da u svojoj borbi ne slijedi put Islama. Od Islamskog ummeta je zatražena svakovrsna pomoć i podrška koja treba da bude usmjerena Hammasu i ni jednoj drugoj strani.
Među 90 alima, mislilaca i javnih ličnosti koji su poptisali proglas najzjačajnija su slijdeća imena:
–    šejh Ahmed El-Gamidi (Saudijska Arabija)
–    Dr. Haris Sulejman Ed-Dari
–    Dr. Hakim El-Mutajri (Kuvajt)
–    Šejh Rašid El-Ganuši (Tunis)
–    Dr Šafi El-Hadžiri (Katar)
–    Dr. Ševket Karadži (Kosovo)
–    Šejh Abdulhajj Jusuf (Sudan)
–    Dr. Abdulaziz Kamil (Egipat)
–    Šejh Omer Sulejma El-Eškar (Palestina)
–    Daija Faris Muhammed (Danska)
–    Šejh Latif Es-Sei’di (V.Britanija)
–    Dr. Muhsin El-Avadži (S. Arabija)
–    Prof. Muhammed El-Ani (V.Britanija)
–    Dr. Mustafa Er-Rif (Maroko)
–    Dr. Velid Musa’id Et-Tabatabai (Kuvajt) i mnogi drugi.
Za mnoge, ovaj skup mnogo obećava, jer su se po prvi put, na jednom ciljano odabranom mjestu sakupili nezavisni islamski učenjaci, mislioci i ličnosti, digli svoj glas protiv agresije na Palestinu i učinili obećavajuće korake. Nije slučajno izabran Istanbul i Turska, jer mnogi od učesnika su naglasili da je za mjesto održavanja kongresa izabran Istanbul zbog činjneice da je on bio zadnja prijestonica Islamskog hilafeta, kao i zbog odvažnih stavova koje je u vezi sa Gazzom imao turski premijer Recep Tajjip Erdogan i turski narod.

 
Prvi put objavljeno: Petak, 20 Veljača 2009 05:43
X