sirija9

Komadanje Sirije

Preveo: Nermin Spahić

Teško je dokučitiu posljednje vrijeme šta Washington pokušava napraviti u Siriji. Tokom početne faze sukoba podržavali su sirijske zahtjeve za slobodom i svrgavanjem režima, ali od tada su uveliko napustili takav politički stav.

Može se navesti nekoliko razloga za ovu promjenu politike SAD-a u pogledu Sirije. Prvi koji pada na pamet su negativne konotacijedruštvenih i političkih fluktuacija na Bliskom istoku poznatih kao Arapsko proljeće, što je proces koji je na vlast u Egiptu doveo „Muslimansku braću“. Ispostavilo se da Zapad ne favorizuje ovakav rezultat jer su ostali nijemi nakon vojnog udara u spomenutoj zemlji. Sličan scenarij se sada odvija i u Siriji. Velika je nepoznanica za Amerikance ko bi na vlast mogao doći nakon pada režima Bašara el Asada. Pojavljivanje grupa poput ISIS-a i nastavak brutalnih borbi čine ovu dilemu svaki dan sve većom.

Drugi razlog promjene pozicije je taj što Asad, potpomognut od strane Irana i Rusije, i dalje opstaje uprkos brojnim protivnicima. Amerikanci ne mogu predvidjeti još koliko dugoon može ostati na vlasti. Odluka predsjednika Obame da relaksira odnose sa Iranom takođe se može ubrojati među faktore promjene američke politike prema Siriji.

U svjetlu ovakvog razvoja događaja može se zaključiti da su se SAD odlučile za politiku pasivnosti i neodlučnosti kada je u pitanju Sirija. One žele Asadov pad, međutim ne čine ništa da se taj proces ubrza. Američka administracija je saopćila da je ISIS sada glavna prijetnja i da sve svoje resurse ulažu u borbu protiv ove skupine. Oni žele da se učesnici obučavani u „Naoružaj i obuči“ programu, projektu na kojem SAD rade zajedno sa regionalnim partnerima, uključujući i Tursku sada bore protiv ISIS-a umjesto Asada. U borbi protiv ISIS-a oni ne biraju partnere, pa sarađuju i sa vojnim ogrankom kurdske Partije demokratskog ujedinjenja (PYD), Jedinicama za narodnu zaštitu (YPG), skupine koja je od strane Turske označena kao teroristička organizacija. Naime, Američke snage snabdijevaju YPG svojim oružjem. Iako SAD ulažu mnogo napora u borbu protiv ISIS-a, ne može se reći da su njihovi zračni udari imali do sada nekog rezultata, dok se kopnena ofanziva još uvijek izbjegava.

Očigledno ova neodlučna američka politika smeta Ankari, kao što se moglo vidjeti iz izjava predsjednika Erdogana. U svom govoru održanom sedmog januara on je podijelio jednu zanimljivukonverzaciju koju je imao sa američkim predsjednikom Obamom. Naglašavajući da SAD nisu podržale Slobodnu sirijsku armiju (FSA), ali jesu snage YPG u Kobaniju, Erdogan je rekao: „Pitao sam Obamu da li to traže način za osnivanje nove države na tom prostoru. PKK i PYD su jedno. Njihov cilj je osnovati državu na prostoru sjeverne Sirije. Žele iscrtati granice ove države do Afrina, Kobanija i Kamišlija, što ne možemo tolerirati.“
Prošle sedmice su se desila dva događaja koja opravdavaju ovo pitanje koje je Erdogan postavio Obami. Kao prvo, jedinice YPG i Assadove snage sukobile su se po prvi put otkakako je sirijska revolucija otpočela. Partija demokratskog ujedinjenja (PYD), sirijski ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK), izbjegavala je sukobe sa Asadovim snagama, ali se nije uzdržavala sukoba sa njihovim protivnicima. Zbog toga su bili pod optužbama da sarađuju sa Asadom. Kakogod, sada vidimo da je PYD odustala od strategije izbjegavanja sukobljavanja sa sirijskim režimomtačno u vrijeme promjene američke politke u pogledu sjeverne Sirije. PYD je pozvala Asadove trupe da se povuku iz regiona, sukobljavajući se s njima po prvi put od početka rata.

Drugi događaj koji opravdava zabrinutost Ankare desio su u Mosulu u Iraku. PKK je obznanila da je formirala svoj kanton u oblasti Sinjar gdje žive Jezidije. Ovakav razvoj događaja je uznemirio Regionalnu kurdistansku vladu (KRG) zajedno sa Turskom. Kurdistanska demokratska partija (KDP) kojom upravlja predsjednik KRG-a Mesud Barzani oštro je reagovala na ovaj potez PKK.

Ciljevi PKK i PYD u sjevernoj Siriji, američka politika koja podržava ove ciljeve i njihov uticaj na aktuelni proces pomirenja u Turskoj očigledno će izaći na vidjelo tek u narednom periodu.

Yahya Bostan

(Daily Sabah)

Print Friendly  Komadanje Sirije pf button bothX