Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Ko je vlasnik ove prelijepe bašče?

Preveo i prilagodio: Haris Hećimović, ASUQ (Asocijacija studenata Ummul-Qura, Mekka)
Samo što je završeno klanjanje ikindija-namaza, Ahmed je skočio na noge i požurio da zauzme mjesto u halki poznatog šejha, te mu ispade olovka iz džepa. Ahmed to nije ni primijetio…
Svi mališani dođoše i posjedaše oko šejha očekujući da im ispriča još jednu lijepu priču.
Držeći u ruci olovku, Hassan sjede i upita: “Čija je ovo olovka? Tamo sam je našao.”
Ahmed opipa svoj džep i reče: “Čini mi se da je to moja olovka. Barem nalikuje na moju, ali…”
Poznati šejh se nasmija i reče: Ali šta, sinčiću? Uzmi je, to je tvoja olovka…
Ahmed: Bojim se da nije moja, nego od nekog od mojih drugova. Ne, ne, neću je uzeti. Olovke su slične, pa se bojim da ne padnem u haram.
Šejh: Mašallah, Ahmede… kakva je to pobožnost…
S’ad: A šta znači pobožnost, poštovani šejhu?
Šejh: Pobožnost je da si ustrajan u ostavljanju harama i stvari koje ne koriste, zbog bojazni da ne padneš u haram. Tako je Ahmed iz pobožnosti odbio uzeti olovku bojeći se da nije njegova. On zna da je njegova olovka ista takva, te da mu je maloprije bila u džepu, ali njegova ustrajnost u halalu nagnala ga je da ne uzme olovku…
Pogleda šejh prema Ahmedu i reče: Uzmi svoju olovku sinčiću, to je, zaista, tvoja olovka…
Uze Ahmed olovku od Hassana i zahvali mu se na čuvanju emaneta.
Sultan: Siguran sam da današnja priča govori o pobožnosti i bogobojaznosti.
Šejh: Da, o Sultan, to je tačno…
 
Hvala Allahu i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika… Nekada davno, u stara vremena, živio je mladić koji je volio putovanja. Tako se jedanput vraćao sa puta na kome je tražio znanje i skupljao opskrbu. U jednom momentu osjetio je jaku glad i umor. Tada ugleda prelijepu bašču na obali rijeke. Uđe mladić u bašču da se odmori u hladovini njenog drveća. Sjeo je ispod stabla jabuke i gledao njene grane na kojima su bili ukusni i primamljivi plodovi. Mladić ispruži ruku, ubra jabuku i pojede je, a onda se napi hladne vode iz rijeke. Nakon svega toga, mladić se sjeti da je jeo tuđi imetak… Reče sam sebi: “Teško ti se!!! Kako da jedeš iz ovog voćnjaka bez dozvole njegovog vlasnika?! La havle ve la kuvvete illa billah (nema moći ni snage osim kod Allaha)…’’
Mnogo ga pogodio njegov postupak, te se zavjetova da neće nastaviti put dok ne nađe vlasnika bašče i ne zatraži od njega da mu halali.
S’ad: Ali to je obična jabuka, a čovjek je bio prisiljen da je pojede. Njegov postupak nije haram.
 
Šejh se osmjehnu i reče: Prenosi se u hadisu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Musliman neće posijati zrno, ili zasaditi drvo, sa kojih će jesti ptica, životinja ili čovjek, a da mu to neće biti upisano kao sadaka.” (Bilježi imam Ahmed) Dozvoljeno je muslimanu ući u tuđu bašču i jesti iz nje, ako je primoran glađu. Ali, nije dozvoljeno da nabere nešto od plodova pa ih ponese sa sobom. Međutim, ovaj mladić je bio pobožan i bogobojazan, i nije bio zadovoljan da jede tuđi imetak bez dozvole vlasnika. Zbog toga, odlučio je da traži vlasnika bašče. Kada je saznao gdje živi vlasnik bašče, otišao je kod njega i pokucao na vrata. Vrata mu otvori sluga, te ga upita: “Šta trebaš?” Mladić reče: “Gdje je vlasnik bašče?” Sluga se nasmija i reče: “Otputovao je u Šam (Siriju).” Rastuži se mladić kad je to čuo i poče da razmišlja. Nakon kratkog razmišljanja, riješi da i on otputuje za njim u Šam, i upita slugu na kojem mjestu u Šamu može da ga nađe, a sluga mu odmah dade adresu. Spakova mladić svoje stvari i krenu u Šam da nađe vlasnika bašče.
Hassan: To je dugo putovanje, a samo zbog jedne jabuke? Čudnog li čuda…
Šejh nastavi priču: Nakon mnogo odricanja i umora, mladić pronađe vlasnika bašče u Šamu, te mu reče: “Molim te, halali mi… pojeo sam jabuku iz tvoje bašče bez tvoje dozvole. Došao sam mahsuz u Šam da od tebe tražim halala, zbog straha od Allaha da me ne kazni.” Vlasnik bašče mnogo se začudi i reče: “Prevalio si toliki put samo da tražiš halala za jednu jabuku?!”
 
Mladić klimnu glavom i reče: “Da, pa hoćeš li mi halaliti, o dobri čovječe?”
Hemmam: Sigurno mu je halalio… nije logično da mu ne halali jednu jabuku.
Šejh: Nije mu halalio odmah.
Dječaci: Šta?!!!
Šejh: Vlasnik bašče reče: “Ne halalim ti, niti ću ti ikad halaliti, osim sa jednim šartom. Mladić začuđeno upita: “A koji je to šart?” Vlasnik bašče reče: “Da oženiš moju kćerku.” Mladić sav sretan reče: “Da je oženim?!” Ali čovjek nastavi: “Da, ali da znaš, moja kćerka je slijepa, ne vidi, nijema je, ne govori, i gluha je, ne čuje… Mladić će sa nevjericom: ‘’Da li je to moguće, o čovječe? Je li to želiš da me patiš zbog jedne jabuke?!” Čovjek se nasmija i reče: “To je šart. Ako odbiješ, nikad ti neću halaliti.”
Vail: Zaista je to iskorištavanje..
S’ad: Ne samo to, nego je to i zulum i surovost!
Šejh: Pričekajte malo. Nije dozvoljeno žuriti u donošenju suda.
Ahmed: Pa, je li mladić pristao da oženi tu čudnu djevojku?
Šejh: Razmišljao je mladić o tome i sam sebi govorio kako se čovjek ženi ženom koja će ga služiti, ali ovoj djevojci potreban je neko da nju služi… Ne, ne, ne mogu je oženiti… to nikad… Zatim, promisli još malo i reče sebi: “Ali, brak sa ovom djevojkom bolji je od jedenja zekkuma u Vatri zbog one jabuke.”
S’ad: A šta je to zekkum?
Šejh: Zekkum je drvo u Džehennemu. Njegovi plodovi su hrana nevjernika i velikih grješnika, da nas Allah sačuva. Allah, subhanehu ve teala, u suri Ed-Duhan kaže: “Drvo zekkum bit će hrana grješniku. U trbuhu će kao rastopljena kovina vrjeti.”
S’ad: Je li pristao na brak?
Šejh: Da, djeco moja… obavijestio je vlasnika bašče da pristaje, a čovjek se mnogo obradovao njegovom pristanku. Odmah je otišao da obavijesti suprugu i kćerku da je pronašao muža za kćerku kakvom nema ravnog. Svi se veoma obradovaše i pripremiše se za slavlje.
Došao je dan vjenčanja, a mladić je mnogo brinuo i bio tužan. Pitao je samog sebe kako je mogao pristati da oženi djevojku koja je slijepa, gluha i nijema, te poče žaliti što je pristao. Poče priželjkivati smrt prije nego što je oženi. Ali, na kraju se oslonio na Allaha i rekao: “La havle ve la kuvvete illa billah, ve inna lillahi ve inna ilejhi radžiun…”  
 
I, kada ju je oženio, uđe u njenu sobu, i ugleda ispred sebe prelijepu ženu. Ona ustade i reče: “Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!”
Gledajući je, čudio se njenoj ljepoti i sjetio se riječi njenog oca, da ona ne čuje, ne govori i ne vidi.
Vail: Čudna stvar… je li to čovjek njemu lagao?
Šejh: Sačekaj, pa ćeš sve saznati. Mladić joj reče: “Čudo!!! Šta ja to vidim? Kako pričaš, vidiš i čuješ? Tvoj babo je rekao da si slijepa, nijema i gluha?!” Djevojka reče: “Istinu je moj babo rekao. Nije te slagao. Rekao je da sam nijema, jer ja ne pričam ništa što je haram, niti sam pričala sa muškarcem. Rekao je da sam gluha, jer ja ne slušam ništa što je haram, ne slušam ogovaranje, niti sjedim na sijelu u kojem se gibeti. I, rekao je da sam slijepa, jer ja ne gledam u haram nikad, elhamdulillah…’’
 
Mladić nije mogao vjerovati da mu se desila tako velika blagodat. Zahvalio se Allahu i pao na sedždu šukra zbog ove ogromne blagodati…
Ahmed: Priča je lijepa, krasna… subhanallah, kakav lijep kraj.
Šejh reče: Vlasnik bašče htio je nagraditi mladića zbog njegovog emaneta, pa ga je odabrao za muža svojoj kćerki. Nije nikad upoznao nekoga boljeg ahlaka i čuvara emaneta od njega…
Ustade šejh, a zatim i dječaci koji kazaše: Šta je ljepše od bogobojaznosti…
 
Preporuka roditeljima: Svaku riječ, rečenicu ili dio teksta, koji je obilježen na bilo koji način (podebljan, podvučen ili ukošen), pojasnite svojoj djeci! U svakom označenom dijelu krije se neka mudrost koja će, objasnite li je svome djetetu, umnogome utjecati na lijep odgoj, ahlak, pa i znanje vašeg djeteta, inšallah!
X