Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Klanjanje džuma-namaza u privatnim objektima

U posljednje vrijeme muslimani BiH iskušani su jednom do sada nepoznatom novotarijom vezanom za obavljanje džuma-namaza. Naime, primjetno je da se pojedine skupine ciljano i zbog neutemeljenih i neopravdanih razloga odvajaju od zajednice muslimana i okupljaju u blizini džamija, u privatnim stambenim objektima gdje organiziraju obavljanje džuma-namaza. S tim u vezi, osjećamo veliku potrebu da spomenute skupine, nakon bezuspješnih diskretnih savjeta, ovim putem javno posavjetujemo i ukažemo im na pogrešnost takvog postupanja.

U historiji islama nije poznato da se neko od vjernika odvajao od zajednice muslimana i pravio privatne džamije ili mesdžide u kojima su, mimo centralnih džamija, obavljani džuma-namazi, a kamoli da su se isti obavljali u privatnim stambenim objektima koji se nalaze u neposrednoj blizini džamija. To je bez dvojbe novotarija i pogrešan postupak koji mnogo više šteti nego koristi zajednici muslimana.

Islamski učenjaci zabranjuju da se džuma-namaz klanja u manjim džamijama i na više mjesta istovremeno, te  savjetuju da se, shodno mogućnosti, džuma-namaz obavlja u centralnim džamijama gdje će se okupiti svi muslimani jednog kraja. Svoj stav utemeljili su na osnovu Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, tradicije, kao i tradicije njegovih plemenitih ashaba.

Naime, vjerodostojno je potvrđeno da se u vrijeme Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, džuma nije obavljala u manjim džamijama mimo Poslanikove džamije u Medini. Iako su postojale mahalske džamije, muslimani su dolazili iz udaljenih krajeva i sela u blizini Medine kako bi taj namaz obavili u centralnoj medinskoj džamiji. Takvo stanje zadržalo se i u vrijeme pravednih halifa, radijallahu anhum. Bio je to Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, praktični primjer koji dokazuje njegovu želju da se muslimani petkom okupljaju na jednom centralnom mjestu, iza jednog imama, jer će se time ostvariti značenje međumuslimanskog jedinstva, bratske ljubavi, prisnosti, boljeg međuljudskog upoznavanja itd.

Da je klanjanje džume u više mahalskih ili seoskih džamija, bez opravdanog razloga, bilo dozvoljeno u vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nema sumnje da bi on svojim ashabima naredio da klanjanju džumu u svojim mahalskim ili seoskim džamijama, te da ne dolaze iz udaljenih krajeva u centralnu džamiju. Općepoznato je da bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada bi mu se na izbor dale dvije stvari, uvijek odabirao onu lakšu, naravno ako ne bi bila grijeh. Ukoliko bi bila grijeh, bio bi prva osoba najudaljenija od njega i druge bi od njega odvraćao! Takav izbor činio je kako bi olakšao i pomogao svome ummetu, postupajući u duhu općeg značenja riječi Uzvišenog: ”Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate“ (El-Bekare, 185), i značenja riječi: ”Allah želi da vam olakša – a čovjek je stvoren kao nejako biće“ (En-Nisa’, 28). S obzirom da im Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije naredio niti dozvolio da džuma-namaz klanjaju u svojim džamijama, to ukazuje na njegovu jasnu želju da se muslimani u tom vrijednom danu okupe na jednom mjestu i iza samo jednog imama. (Pogledati fetvu Stalne komisije za naučna istraživanja i fetve, 8/256, 257)

El-Hafiz u djelu ”Et-Telhis“ (2/55) rekao je: ”Nije zabilježeno da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ikome dozvolio da organizira klanjanje džume u medinskim džamijama, niti u selima oko Medine.“

Šejh El-Kasimi u djelu ”Islahul-mesadžid“ (str. 59) i Nasiruddin El-Albani u svome djelu ”El-Edžvibetun-nafia“ (str. 73), organiziranje i klanjanje džuma-namaza u malim mesdžidima ubrojali su u novotarije džume.

Imam Es-Subki napisao je posebno djelo na ovu temu u kojem je govorio o zabrani organiziranja klanjanja dvije džume u jednom gradu, a koje je, u skladu sa temom i nazvao ”El-Iatisam bil-Vahidil-Ehad min ikameti džumuatejni fi beled” (Čvrsto pridržavanje upute Jednog i Jedinog u pogledu organiziranja klanjanja džume na dva mjesta u jednom gradu). U ovom djelu (1/190), između ostalog, kaže: ”Bespotrebno klanjanje džume u više džamija, predstavlja zabranjeno djelo (munker) u islamu koje svi nužno moraju poznavati.”

O zabrani klanjanja džume u više džamija (ako nema nužne potrebe) i Dželaluddin et-Tebani napisao je zasebno djelo koje je nazvao ”Men’eu teadudil-džumua” (Zabranjenost klanjanja džume na više mjesta u jednom gradu). Također, na ovu temu postoje i druga djela koja su pisali islamski učenjaci u raznim stoljećima.

Međutim, ukoliko postoji nužna potreba, učenjaci su u takvim specifičnim okolnostima dozvolili da se džuma-namaz, shodno potrebi, klanja i u drugim džamijama jednog mjesta. Pod nužnim potrebama za klanjanjem džuma-namaza istovremeno na više mjesta smatrali su da naseljeno mjesto bude toliko veliko da je realno nemoguće sve stanovnike okupiti u jednoj džamiji zbog nedostatka neophodnog prostora, zatim da centralna džamija bude daleko od mjesta boravka, da se klanjač boji odlaska u centralnu džamiju i slično. (Pogledati fetvu Stalne komisije za naučna istraživanja i fetve, 8/258, 259)

Oni koji se odvajaju od zajednice muslimana i džamija, te klanjaju džuma-namaz u stambenim objektima pravdajući svoje postupke izbjegavanjem novotarija koje se čine u džamijama, i sami su nesvjesno upali u veliku novotariju. Željeli su izbjeći novotarije koje uopće ne utječu na ispravnost džuma-namaza, a sami prakticiraju nešto što pod veliko pitanje dovodi ispravnost njihovog džuma-namaza. Stalna komisija za naučna istraživanja i fetve, na čelu sa šejhom Ibn Bazom, Allah mu se smilovao, smatra da džuma obavljena u kući sa porodicom – nije validna i da je treba ponoviti kao podne-namaz. (Pogledati fetvu Stalne komisije za naučna istraživanja i fetve, 8/196)

 
Željeli su se sačuvati iskušenja u vjeri, a i sami su napravili veliku smutnju i iskušenje, i u njega upali i druge k njemu pozvali! Željeli su sačuvati autentičnu praksu Poslanikovog načina obavljanja džuma-namaza, a učinili su novotariju i pogrešan postupak zbog kojeg bi se svi naši čestiti prethodnici od njih ogradili!

Shodno tome, obaveza je zatvoriti takve privatne mesdžide (sobe) unutar privatnih stambenih objekata i klanjati džuma-namaz sa ostalim muslimanima, u džamijama, ako ih, već, smatraju muslimanima.

Allah Uzvišeni najbolje zna, i neka su salavati i selami na Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu i ashabe.

Redakcija web-portala www.minber.ba
X