katar

Katar opozvao ambasadora iz Egipta

Katar je opozvao svog ambasadora u Egiptu „na konsultacije“ nakon svađe zbog egipatskih zračnih udara na mete grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Libiji, prenose katarski državni mediji.

Zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova naveo je kako Doha opoziva svog predstavnika u Kairu zbog izjave egipatskog delegata u Arapskoj ligi Tariqa Adela, javlja Katarska novinska agencija.

Adel je optužio Katar da podržava terorizam, što su prenijeli egipatski mediji, nakon što je predstavnik Dohe izrazio suzdržanost zbog klauzule u komunikeu kojim se pozdravljaju zračni udari Kaira na ISIL.

Komunike je objavljen na kraju sastanka Arapske lige, na ambasadorskom nivou, u egipatskoj prijestolnici.

Egipat je objavio kako su njegovi borbeni avioni F-16 bombardirali ISIL-ove lokacije u istočnom libijskom gradu Derna u utorak nakon što su pripadnici ove oružane grupe objavili na internetu stravični snimak odrubljivanja glava 21 egipatskog Kopta koji su u Libiji tražili posao prije nego što su uhvaćeni.

Al Jazeerini izvori navode kako je najmanje sedam osoba poginulo u zračnim napadima koji su uslijedili nakon poruke egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija da će „kazniti“ odgovorne za ubistva Egipćana.

Potreba za konsultacijama

U odvojenom saopćenju, Ministarstvo vanjskih poslova iz Dohe izrazilo je rezerve zbog zračnih napada, istakavši potrebu za „konsultacijama prije bilo kojih jednostranih vojnih akcija protiv druge države članice“.

Odbacilo je „napeto“ saopćenje egipatskog predstavnika u Arapskoj ligi, kazavši kako „miješa potrebu za borbom protiv terorizma sa brutalnim ubistvima i spaljivanja civila“.

Ovaj sukob dolazi u vrijeme smirivanja napetih odnosa između dvije države. Kritični trenutak desio se kada je Muhameda Mursija svrgnula vojska sa mjesta predsjednika u julu 2013. godine.

Katar je u više navrata odbacivao Mursijevo uklanjanje i još uvijek daje utočište mnogim liderima Muslimanske braće.

Međutim, u decembru se desilo umirivanje odnosa nakon što je Katar dao punu podršku predsjedniku Abdelu Fattahu al-Sisiju, vojnom lideru koji je svrgnuo Mursija, a potom na izborima izabran za predsjednika.

(AJ Balkans)

Print Friendly  Katar opozvao ambasadora iz Egipta pf button bothX