Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Kako pomoći ugroženim muslimanima

Hatib: Nezim Halilović Muderris

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Kako pomoći ugroženim muslimanima. Za pomenutu temu sam se opredijelo u vremenu u kojem je mnogo ugroženih i obespravljenih muslimana širom svijeta, a oni muslimani koji su u mogućnosti da im pomognu ne znaju kako to mogu učiniti.

Kur’anski je princip da لاَ يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا Allah ne opterećuje ljude više od njihovih mogućnosti. (Suretu El-Bekare; 286.) Ali, postavlja se logično pitanje: Da li smo iskoristili sve svoje mogućnosti i jesmo li od onih koji žele pomoći ugroženim muslimanima i općenito ljudima ili nas ne zanimaju njihove nevolje?

Allah, dželle še’nuhu, nas u 74. ajetu Sure El-Enfal podučava ko su to pravi mu’mini (vjernici):

وَالَّذِينَ آمَنُوا وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالَّذِينَ آوَوْا وَنَصَرُوا أُولَـئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَهُم مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ

Oni koji vjeruju i koji se isele i koji se bore na Allahovom putu i koji daju utočište i koji pomažu, – oni su, zaista pravi vjernici – njih čeka oprost i obilje plemenito.

Allah, azze ve dželle, u citiranom ajetu spominje pet odlika iskrenih mu’mina, a to su: 1) vjerovanje u Allaha, subhanehu ve te’ala, i to vjerovanje je temelj svega, 2) hidžra radi Allaha, dželle še’nuhu, i Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u cilju čuvanja vjere (hidžra i bježanje su potpuno različiti i nespojivi pojmovi), 3) borba na Allahovu, azze ve dželle, putu, u najširem obliku, 4) davanje utočišta protjeranim i napadnutim muslimanima, a ne korištenje prilike da se muhadžiri opljačkaju kroz kupovinu stočnog fonda u bescijenje i izdavanje im stanova i kuća pod kiriju, kako je to bilo u nekim mjestima u toku posljednje oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i 5) pomaganje u najširem smislu riječi. Oni koji posjeduju pomenuta svojstva su iskreni vjernici.

Na nama je braćo i sestre da preispitamo svoj iman kroz naša djela, a ne naše riječi i deklarativno hvalisanje, kako nikome ne priznajemo da je bolji vjernik od nas i kako se cijeni ono što je u našim srcima!

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas podučava, u hadisu koji bilježi imam Muslim:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ قاَلَ: “وَ اللهُ فِي عَوْنِ الْعَبْدِ مَا كَانَ الْعَبْدُ فِي عَوْنِ أَخِيهِ.” (مسلم)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah je na pomoći Svome robu, dok je rob na pomoći svome bratu!” (Muslim)

Citirani ajeti i hadis obavezuju muslimane na ostvarivanje bratstva zasnovanog na imanu, međusobnoj samilosti, saradnji i pomoći, a u to ulazi i pomoć obespravljenim i otklanjanje nevolja nevoljnika.

Mnogi muslimani kažu da su spremni pomoći drugim muslimanima i općenito ljudima, ali da nemaju načina za to. Bošnjaci danas nijemo posmatraju rušenja muslimanskih zemalja, gradova i sela, oni posmatraju klanja muslimanske djece i raseljavanje napaćenih i prestrašenih muslimana, oni slušaju o silovanju muslimanki, oni gledaju novootvorene masovne grobnice, oni gledaju ubijanje nedužnih građana za samo 50,00 KM ili zato što je neko nekoga pogledao, oni se protive vjeronauci u školama i obdaništima, oni se zalažu za istospolne brakove, oni se zalažu za legalizaciju prostitucije, oni se protive nikabu i hidžabu i zalažu za razvrat i golotinju, oni kupuju što im dođe do ruku, oni ne žele da rađaju i odgajaju djecu, već pse i mačke, oni žive u vanbračnim zajednicama, oni se trude da dokažu kako su veći nemuslimani od drugih, oni prodaju Državu i narod, oni se bave nemoralom po šehidskom krvlju natopljenoj zemlji i oni prodaju svoju čast za ono što im se ponudi od dunjaluka, pa kako da pored svega nabrojanog mogu misliti na patnje drugih muslimana?

Rane koje se nanose muslimanima u posljednjim decenijama su veoma duboke i mnogo ih je i nikako da jedna rana zaraste, a već se otvara nova i svaka nova rana je teža i dublja.

Svaki musliman može pomoći na različite načine drugom muslimanu, a to je naša islamska obaveza. Kada bi svi muslimani pomogli jedni drugima, u skladu sa svojim mogućnostima, onda bi mi bili ummet u pravom smislu riječi i neprijatelji islama nas ne bi smjeli napadati i ponižavati.

Musliman muslimanu može pomoći sa:

1) Dovom, jer ona otklanja nevolje i mijenja kader, čemu nas uči naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem! Subhanallah (Slava Allahu), iskrena dova mu’mina, Allahovom, subhanehu ve te’ala, voljom mijenja Njegovu odredbu. Dova je bila jednim od uzroka pobjeda na Bedru, Hittinu, Ajn Džalutu, Desetog ramazana na Sinaju, Goraždu, Žepi, Ljubini, Igmanu, Vlašiću, Vozući, Grabežu, Treskavici, Gazi i na mnogim drugim mjestima. Spominjimo našu obespravljenu i napaćenu braću u svakoj situaciji: u namazima i poslije namaza, u slobodno vrijeme, kada smo na radnom mjestu, u prijevoznom sredstvu, na sijelu i slično! Dova je snažno oružje u rukama mu’mina, oružje za koje nisu potrebne dozvole za nošenje, za koje ne treba podnositi zahtjeve za kupovinu municije, već je samo potreban čvrst iman i samilost prema obespravljenim muslimanima i drugim ljudima.

2) Bojkotom proizvoda onih koji otvoreno ratuju protiv muslimana, jer bojkot izaziva teške finansijske posljedice, a država bez ekonomije je kao zemlja bez vode. Poziv na bojkot određenih prizvoda prije nekoliko godine je kod nekih svjetskih firmi izazvao pravi kolaps, a šta mislite braćo i sestre, da milijardu i šest stotina miliona muslimana to učini odjednom, kakve bi tek bile posljedice tog bojkota? Kada želimo nešto kupiti, dobro vodimo računa od koga kupujemo, šta kupujemo i gdje kupujemo! Ne dozvolimo da na nama profitiraju naši neprijatelji!

3) Oživljavanjem određenog problema, na način što ćemo razgovarati o tome sa prijateljima, sa članovima porodice, na poslu, na sastancima, u džamijama i slično!

4) Praćenjem vijesti o stanju drugih muslimana i njihovim prenošenjem. Danas hvala Allahu, dželle še’nuhu, imamo mogućnost da vrlo lahko dođemo do provjerenih informacija o najnovijim događajima, pa to koristimo!

5) Kupovinom i praćenjem raznih materijala o stradanju muslimana, koje nakon toga trebamo ponuditi drugima, kako bi i drugi stekli jasnu sliku o onome šta se dešava muslimanima u svijetu. Oni koji su imućni, neka kupe više primjeraka i podijele onima koji to sebi ne mogu priuštiti!

6) Pružanjem materijalne pomoći. Ovaj vid pomoći je veoma važan i svaki musliman je dužna da se u skladu sa svojim mogućnostima uključi u ove aktivnosti. Ko će drugi nahraniti gladnu djecu, ko će obezbijediti lijekove za ranjenike i bolesnike, ko će obezbijediti odjeću za muslimane i muslimanke, a posebno starce i ko će školovati jetime, ako ne mi muslimani?

7) Formiranjem internih fondova (kasa) u krugovima porodica, za pomoć muslimanima. Kada braćo i sestre možemo imati kase za našu djecu, što isto to ne bi mogli imati za našu ugroženu braću? Allah, dželle še’nuhu, će takve porodice sigurno sačuvati i povećati im nafaku.

8) Razmjenom i slanjem informacija, video-zapisa i fotografija, putem interneta, o stradanjima muslimana, te sugestijama za vidove pomoći.

9) Plasiranjem istine o određenom problemu ummeta, te animiranje organiziranja demonstracija, pokretanjem kampanja protiv agresora i zločinaca i organiziranjem tribina i izložbi.

10) Borbom potiv nefsa i izgrađivanjem svijesti da naši grijesi mogu biti uzrokom patnje drugih muslimana. Svaki musliman bez razlike mora da se obračuna sa samim sobom, da odluči da će se popraviti i da će loša djela zamijeniti dobrim djelima. Kada bi tako postupili i kada bi bili svjesni da smo dužni da na Zemlji uspostavljamo red, postali bi najčasniji pojedinci i potvrdili bi našu pripadnost najboljem ummetu, pa bi nas i drugi više poštovali i pazili.

11) Ličnim učešćem u borbi, kada za to postoji potreba i mogućnost, a to je najveći stupanj imana…

Braćo i sestre! Trudimo se da na svaki mogući način pomognemo obespravljenim muslimanima i ljudima, nadajući se samo Allahovoj, azze ve dželle, nagradi i milosti i natječimo se u dobru, kako bi postigli dobro ovog i budućeg svijeta!

Molim Allaha, subhanehu ve te’ala, da nas učvrsti na putu islama, da nam pomogne da sačuvamo svjetlo islama, da pomogne svim obespravljenim muslimanima i podari im skoru pobjedu s slobodu, da se smiluje našim umrlim roditeljima i precima, da uputi našu djecu i potomke i učini radostima naših očiju i srca i boljim čuvarima vjere i Domovine od nas, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas uvede u džennete u društvu sa poslanicima, iskrenim, šehidima i dobrim ljudima!

وَ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ!
X