Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Kako da vaspitamo djecu?

Pitanje: Koji je vaš savjet kako da vaspitamo djecu? Čula sam da mnogi kažu: “Trebaš biti s učenim ljudima, družiti se s njima, učiti i uzeti od njih odgoj. Ja se mnogo bojim, jer sam u lošoj sredini, i cijelo društvo ne doprinosi lijepom moralu i ponašanju, pogotovu jer sam nedavno primila islam, nemam puno znanja da bi svoju djecu lijepo odgajala, a smeta mi njihovo sjedenje ispred televizora i gledanje programa zajedno s njihovim bližnjim ili društvom koji utječu na njih negativno. Pored našeg truda da ih lijepo vaspitamo, utjecaj društva mnogo je veći od našeg. Sada sam zabrinuta i zbunjena u vezi s pitanjem kako uspjeti i riješiti problem, jer strpljenje i blagost nisu rodili plodom.

Odgovor: Hvala pripada Allahu!

Čestitam ti na Allahovoj uputi, molim Allaha da učvrsti nas i vas u ovoj vjeri sve do susreta s Njim, a da On bude zadovoljan nama. Čestitam ti također na brizi koju imaš u vezi s ispravnim vaspitanjem svoje djece.

Što se odgovora na tvoje pitanje tiče, mogu spomenuti neke bitne stvari koje će ti, uz Božiju pomoć, pomoći.

Prvo: trebaš biti svjesna da loše vaspitanje obično ide zajedno s pohlepama duše i strastima, zato dijete brzo reaguje na njih i pada pod njihov utjecaj, suprotna osobina je dobar moral, to podrazumijeva čistu dušu, njeno sprečavanje da se ne povodi za svojim pohlepama, lijep moral znači kretati se suprotnim putem od povođenja za pohlepama, to je proces izgradnje, strpljenja i truda.

Ispravno vaspitanje znači snažno usaditi lijep moral kod djeteta, što će ga učiniti da uspije savladati svoje pohlepe do mjere da se čovjek ne osjeća smirenim, osim uz stvari koje su mu od koristi i izbjegava sve ono što se suprotstavlja lijepom ahlaku.

Da bi dijete prihvatilo lijepe moralne vrline, moraš raditi na tome da ih zavoli, ali to ne ide silom i strogošću, već su ti potrebne određene mjere osobine.

  1. Nježnost i blagost

Došlo je nekoliko hadisa koji govore o blagosti. Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, žene Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekla: “Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: ‘Allah voli blagost u svim stvarima.’” (Bilježi El-Buhari, 6024)

Prenosi Džerir ibn Abdullah, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kome je uskraćena blagost, uskraćeno mu je sve dobro!” (Muslim, 2592)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao, a prenosi majka vjernika Aiša radijallahu anha, sljedeće: ”U čemu se god nađe blagost (ljubaznost), ona to i ukrasi, a odakle se god blagost ukloni, to bude unakaženo (izobličeno).” (Muslim, 2094)

Prenosi se od Aiše, žene Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekla: “Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: ‘Ako Allah ukućanima želi dobro, on ubaci u njih blagost.’” (Prenosi ga Ahmed u Musnedu, 24427, verofikovao ga je Albani u djelu Sahihul-Džamius-Sagir, 303)

Prirodno je da dijete voli kad je otac prema njemu blag, ili onaj koji brine o njemu bez ljutne i vike, koliko to može, već mudro i strpljivo.

Dijete je u godinama kad mu je potrebna razonoda i igra, a i vaspitanje i odgoj, zato je potrebno dati djetetu svega upravo onoliko koliko i treba, jer ako djeca zavole svog oca, to će ih jako podstaći da budu njemu poslušni. I suprotno, kad nedostaje blagost, već su prisutni strogost i nasilje, to dovodi do neposlušnosti, a sve to ima za rezultat i strah, što tjera dijete da laže i vara.

  1. Biti blag ne znači ne biti i strog kad ima za to potrebe, ali trebaš biti svjestan da se strogost kao vaspitna metoda mora koristiti mudro. Nije ispravno kažnjavati dijete za svaku sitnicu, treba kažnjavati kad blagost, savjet i upućivanje na dobro i odvraćanje od zla ne koriste.

Također treba kažnjavanje biti od koristi, recimo ovaj tvoj problem koji imaš u vezi s pretjeranim sjedenjem djece ispred televizora. Možeš, recimo, da im odrediš šta će i koliko gledati, nešto što će im koristiti, a ne učiniti štetu, maksimalno izbjeći nevaljale stvari, možeš ih kazniti ako prekorače ograničeno vrijeme tako što ćeš ih lišiti gledanja televizora jedan dan, ako se s njihove strane to ponovi, možeš ih lišiti gledanja televizora duže vremena u cilju postizanja željenog cilja i biti od koristi u ponašanju djeteta.

  1. Lijep uzor

Roditelji se moraju predržavati lijepog ahlaka, da bi nakon toga mogli odgajati djecu na ispravan način, ne dolikuje ocu da zabranjuje sinu da puši cigarete, a on sam puši.

Zato je jedan čovjek iz prvih generacija rekao, savjetovajući odgajatelja: “Nek ti bude prvo što ćeš popraviti kod djeteta to što ćeš prvo popraviti sebe, jer njihovo nevaljalo ponašanje je tvoje nevaljalo, dobro za njih je ono što uradiš, a loše ono što ostaviš.” (Tarih Dimeški, 38/271-272)

  1. Zdrava sredina

Zdrava sredina jeste ona sredina koja hvali dobar postupak i poštuje počinioca, a loša je ona koja kudi zlo i počinioca. U današna vremena puno nedostaje zdrave sredine, ali možemo uz puno uloženog tjelesnog, duševnog i materijalnog truda, doći do nje, inšallah.

Recimo npr. da muslimanska porodica živi u naselju gdje nema muslimana, neka se ova porodica trudi da preseli u naselje gdje ima puno muslimana, ili u naselje gdje ima džamija, islamskih centara koji vode brigu o muslimaskoj djeci.

Ili, recimo, ako djete pokaže zaiteresiranost za neki određeni sport, neka se potrudi porodica da ga upiše u neki klub ili kulturni centar koji drže vjernici muslimani, koji upisuju vjerske porodice koje brinu o svojoj djeci da ih zdravo vaspitaju. Kako si rekla, miješanje s drugima vrlo negatvno utječe na njih, te pokušaj riješiti svoj problem tako što ćeš ih dati da se druže s djecom muslimana, jer korisno druženje jeste druženje s muslimanskom porodicom.

Kao što otac ulaže novac u kupovinu lijepe odjeće, ukusne hrane i želi imati udoban smještaj, također treba ulagati u lijep odgoj, nadajući se Allahovoj nagradi.

Moraš doviti pogotovo u vremenskim periodima kad se dova prima, kao što je posljednja trećina noći, u toku sedžde, petkom, puno upućuj dove, da Allah poboljša stanje tvoje djece, da ih uputi na Pravi put, jer je dova za djecu osobina čestitih. Uzvišeni kaže: “…i oni koji govore: ‘Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!’” (El-Furkan, 74)

Šejh Es-Sadi, rahimehillah, kaže: “Ako upoznamo njihovo stanje i osobine, naći ćemo brigu i visoke ciljeve koje su imali, nisu zbog toga radosni sve dok ih ne vide da su Gospodaru pokorni, puni znanja i praktikovanja, ovo predstavlja i dova upućena za djecu i porodicu, a ujedno i za njega, jer i on ima koristi od toga. Oni kažu: (‘Podari nam…’). Ova se dova odnosi i na muslimane općenito, jer ako se poprave spomenuti, popravit će se i ostali oko njih.” (Iz tefsira šejha Es-Sadija, 587)

Allah najbolje zna!

Izvor: www.islamqa.info
X