Zdravlje i liječenje

Kakav je propis liječenja bioenergijom?

490pregledi
 
Pitanje: Kakav je islamski stav po pitanju liječenja bioenergijom?               
Odgovor: Liječenje bioenergijom nije pojava novijeg doba, nego se radi o metodi koju su od davnina koristili istočnjački narodi. Nažalost, muslimanski učenjaci nisu se ozbiljno i detaljno pozabavili ovim pitanjem i zato danas nemamo potpuno formiran stav i mišljenje o liječenju bioenergijom.
Da bismo imali ispravan sud i stav o liječenju bioenergijom, neophodno je da imamo detaljne informacije i naučno objašnjenje ovoga fenomena. Da li bioenergija ima naučno i medicinsko objašnjenje ili se radi o magijama, čarolijama ili običnim obmanama? Nauka o bioenergiji kaže sljedeće: Bioenergija je inače metod koji spada u alternativnu medicinu i potječe od drevnih istočnjačkih civilizacija. Bioenergetičari i oni koji odobravaju ovaj metod liječenja tvrde da bioenergija nema veze sa religijom i da se može naučno objasniti. Bioenergetske medicinske terapije zasnivaju se na teoriji bioenergetskih polja koja govori da bioenergija prožima ljudsko tijelo i u stalnoj je interakciji sa drugim energijama u prirodi. Liječenje rukama je najčešća bioenergetska metoda koja se koristi i podrazumijeva djelovanje bioenergetskog polja ruku bioenergetičara na subjekt terapije (drugu osobu) s ciljem uravnoteženja njegovog bioenergetskog polja što rezultira harmonijom i zdravljem.
 
Službeno prihvaćene metode alternativne medicine koje svoju metodologiju pronalaze u teoriji bioenergije su hipnoterapija, Reiki, akupresura, akupunktura, liječenje svjetlošću, zvukom i bojama, herbalna medicina, liječenje psihotroničnim, magnetskim i elektroneuronskim stimulatorima. Iako se bionergetske metode jo uvijek smatraju alternativnim, veliki broj znanstvenih i kliničkih ispitivanja na ovom polju bio je uspješan. Tako su studije dokazale da, naprimjer, pulsirajuće elektromagnetsko polje ubrzava zarastanje tkiva, povećavajući brzinu formiranja epitelnih stanica, poboljšava cirkulaciju i pomaže u reparaciji krvnih žila. I druge studije su ukazale na efektivnost tehnika kao što su hipnoterapije i terapije bioenergetskim poljem (energetsko liječenje rukama).
 
U svakom slučaju, s obzirom na prethodno navedeno, možemo kazati da je liječenje bioenergijom metoda koja ima svoje naučno objašnjenje, ali da ipak u potpunosti nije prihvaćena u medicinskim krugovima. Zbog toga se ne može dati konačan šerijatski stav po ovome pitanju, ali se ne može i ne smije generalno odbacivati i osuðivati. Krajnji i relevantan stav jeste stav medicinske znanosti. Meðutim, činjenica je da danas imamo mnogo onih koji obmanjuju svijet i izvlače mu novac, te stoga oprez nije naodmet. Allah najbolje zna.
 
Odgovorio: Abdulvaris Ribo, prof.
X