Vijesti

Kadirov stigao u S. Arabiju i uputio izvinjenje – Selefije su dio ehlu-s-sunneta

118pregledi

Saudijski princ i zamjenik prijestolonasljednika Muhammed b. Selman dočekao je u rezidenciji el-Azizija predsjednika Čečenije, Ramzana Kadirova.

U toku razgovora raspravljano je o bilateralnim odnosima dvije zemlje, a tretirana su i neka veoma bitna pitanja. Prema informacijama koje je prenio saudijski portal Sabq, čečenski predsjednik je uputio izvinjenje saudijskom princu zbog konferencije u Groznom ističući da su “selefije i ehlu-l-hadis sastavni dio ehlu-s-sunneta i da žali zbog pogrešno shvaćene poruke iz Groznog.”

Pored princa Muhammeda b. Selmana, skupu je prisustvovalo još nekoliko saudijskih ministara i delegacija u pratnji čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova.

Prije nekoliko mjeseci u čečenskoj prijestolnici Groznom, održan je kongres o ehlu-s-sunnetu pod pokroviteljstvom Ramzana Kadirova, gdje su učešće uzeli i predstavnici el-Azhara. Kongres je izazvao negativne reakcije brojne uleme i muslimanske javnosti jer je “isključio” iz okvira ehlu-s-sunneta selefije, odnosno ehlu-l-hadis, ograničavajući se samo na maturidije i eš’arije.

(IslamBosna.ba)

X