Kad Omer mora promijeniti ime u Ammar da bi preživio u Iraku

Preveo: Nedim Botić

Bježeći od ratnih sukoba koji su preplavili njihovu zemlju, iračke sunnije su primorane da napuste svoje domove, promijene identitet i promjene imena kako bi preživjeli pod šiitskom vlašću.

„Da budem iskren, sada je strašno biti sunnija u Iraku. Nesigurno je, zbunjujuće i žao mi je našeg naroda“, izjavio je Ijad Allavi, irački potpredsjednik za pomirenje, za novine The Guardian.

Allavi je upozorio da se iračke sunnije suočavaju s žestokom sektaškom diskriminacijom u oblastima pod kontrolom šiita, a čak i izbjeglice bivaju prisiljene da promijene svoj identitet kako bi preživjele.

Nakon napuštanja svoje kuće u Bakubi i dolaska u Bagdad, Omer Mazen, 21-godišnji sunnija, je bio prisiljen da promijeni svoje ime i uzme neutralno ime – Ammar.

„Nisam htio da šijama pokažem ko sam. Strašno sam uplašen. Mnogo je sunnija nestalo na kontrolnim punktovima, a i moj otac je bio među njima“, kaže Omer.

Zbog sve većeg broja zahtjeva za promjenom imena, irački zvaničnik iz Bagdada je izjavio da vlasti ne žele da se miješaju u odluke pojedinaca.

„Proteklog mjeseca smo počeli dobijati zahtjeve za promjenom imena, poput promjena šiitskih ili sunnitskih imena“, izjavio je Majgen Tahsin Abdur-Rezak, upravnik socijalnog biroa u Bagdadu. „Najčešće ime koje se mijenja je Omer, a uzima se ime Ammar, ili se iz lične karte briše ime porodice. Imali smo mnogo slučajeva, ali ne toliko da bismo ovaj trend nazvali uznemirujućim.“

Tokom proteklih deset mjeseci, u Iraku je došlo do masovnog egzodusa sunnija. Štaviše, šiitske milicije su protjerale sunijje iz gradova Bakube i Tikrita pod izgovorom borbe protiv IDIŠ-a.

„Kako ćete gledati na ove događaje, zavisi od toga da li ste šija ili sunija“, kaže Muhammed Ebu Bekr, sunnitski student iz Jusufije, grada južno od Bagdada. „Moja porodica i zajednica kažu da je zemlja uništena. Nema više povjerenja. Sad je na vlasti šiitska diktatura.“

Prema podacima s kojima raspolaže CIA, preko 65% Iračana čine šiiti, sunnije čine između 32 i 37%, dok je državi živi manje od 1 posto kršćana. Navodeći primjere svakodnevne diskriminacije od strane vlasti i sigurnosnih snaga iz Bagdada, vođe sunnijske enklave iz Adhamije upozoravaju da su predrasude spram sunija veliki problem.

„Nijedan sunnija ne može više živjeti u Bagdadu bez nekog ko će za njega garantovati da ta osoba nije član IDIŠ-a. Ne smijemo dopustiti da ovakve pojave pređu van kontrole. Ukoliko se desi novi sektaški sukob, Bagdad će biti more krvi“, kaže šejh Mustafa, imam u džamiji Ebu Hanife.

Na diskriminaciju se žale i omladina sunnitskog porijekla. „Na mom univerzitetu se susrećem s ljudima koji o sunnijama pričaju kao da su svi oni članovi IDIŠ-a, i ne žele da imaju nikakve veze s nama“, kaže Džemal Abdu-n-Nasir.

Prema navodima Amnesty Internationala, desetine iračkih sunnija je oteto i ubijeno od strane šiitskih milicija koje imaju podršku vlade iz Bagdada. Četiri šiitske milicije su označene kao odgovorne za otmice i ubistva sunnija: „Asaib Ehlu-l-Hakk, Brigade Bedr, Armija Mehdija i Ketaib Hizbullah.

 

Izvor: The Guardian

 

 

Print Friendly  Kad Omer mora promijeniti ime u Ammar da bi preživio u Iraku pf button bothX