Aktuelno

Izvještaj sa Evropskog seminara održanog 15. – 17. maja 2009.

51pregledi
Eindhoven, Holandija. Održavanje Evropskog seminara počelo je u petak 15. maja poslije džuma-namaza, a završeno je u nedjelju sa podne-namazom. Skup je organizovao Džemat Hidžra (Holandija) u saradnji sa braćom Arapima koji su nam za održavanje ovog seminara ustupili svoje prostorije, Allah da ih nagradi najljepšom nagradom! Gost predavač je bio Mr. Safet Kuduzović a tema: Odgoj djece u islamu

Organizator skupa zaslužuje sve čestitke i zaista teško bi ko mogao naći mahanu ili neku kritiku, osim naravno onih koji ne mogu bez toga, jer sve je proteklo na profesionalnom i zavidnom nivou, ne samo od strane organizatora nego i od gostiju koju su se pridržavali kućnog reda, pa i od domaćina koji nas je ugostio, i na kraju najvažnije karike u svemu ovome, samog predavača, koji je odradio svoj dio više nego odlično. Allah da ih sve nagradi lijepom nagradom!

Organizator je poveo računa o svemu: na vrijeme su bila predavanja, na vrijeme jelo, spavanje, djeca su bila zbrinuta, tako da se svako od prisutnih mogao opustiti i uživati u programu, čak su bile obezbijeđene sveske i olovke kako bi učesnici, pored slušanja, mogli ponešto i zabilježiti.
Odaziv je bio veći nego očekivan. Pored velikog broja braće i sestara iz Holandije, došli su mnogi gosti iz Njemačke, Belgije pa čak iz daleke Francuske, Švicarske, Austrije i Danske. Lijepo je napomenuti da su pojedina braća sa svojom familijom prelazila od 800 do 1200 km ili od 8 do 10 sati vožnje kako bi tražili znanje i približili se Allahovoj milosti. S druge strane bilo je braće različitih nacionalnosti: Bosanaca, Makedonaca, Albanaca, Sandžaklija, Roma i Hrvata. Pitamo se često zar išta drugo može ujediniti ljudska srca kao što to može Allahovom voljom islam učiniti.
Sestre su bile u prostoriji ženskog mesdžida koji je isto tako jako dobro ozvučen, a monitori su bili postavljeni kako bi lakše pratile predavanja, a djeca su imala prostorije da se igraju kako bi sestre koje žele da slušaju bez smetnje mogle da prate čitav program, tako da je ambijent, kao što sam naveo, bio zaista na zavidnom nivou.
Završetak skupa obilježen je vrlo lijepim gestom, jer su domaćini (braća Arapi) predavaču uručili hedije iznenađenja koje su svima izazvale osmijeh na licu.

 
Sigurno ćete biti u prilici da održana predavanja kupite na DVD-ovima, ali ipak ovom prilikom želim vam ukratko prenijeti teze predavanja, koje sam sebi kao napomene pribilježio, kako biste otprilike imali predstavu o čemu se zapravo govorilo:
– Cilj potomstva – istovremeno blagodat, iskušenje i nagrada ili kazna…
– Najbolji dinar je onaj koji se izdvoji za svoju porodicu…
– Za dijete koje je plakalo, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je prisutnima zašto mu ne prouče rukju…
– Nema smetnje u planiranju potomstva…
– Hadis o učenju ezana na uho novorođenčeta nije vjerodostojan! Iako ga je imam Tirmizi zabilježio vjerodostojnim, većina hadiskih stručnjaka ocijenila je isti hadis slabim…
– Hadis o učenju ikameta je batil. Ikamet se ne uči novorođenčetu!
– Kroz ispravan odgoj djece utječemo direktno na pomaganje islama!
– Islam ne dozvoljava da porodični problemi izlaze van kuće.
– Svađe roditelja pred djecom utječu na djecu i ostavljaju rane i negativne tragove!
– Dijete treba odgajati da bude hrabro, te ga treba paziti i čuvati od bilo kakvog zla…
– Ne doviti protiv sebe ili djece!
– Fizičko kažnjavanje djece mora imati svoju granicu (to je kao so u hrani, ako posoliš s mjerom, hrana će biti ukusna, a dodaš previše, hrana neće biti za jelo…)
– U odgojnom procesu, roditelj ne smije dijete fizički kažnjavati sa više od 10 udaraca i tom prilikom ne treba zamahivati, već to mora biti na blag ali ozbiljan način…
– Za nemarnost prema Kur’anu, dijete se ne smije udariti više od 3 puta, analogno predaji da je melek Džibril pritisnuo Poslanika, alejhis-selam, 3 puta kad mu je davao objavu…
– Dijete se blago udara površinski (po koži), dlanovima ili donjem dijelu nogu.
– Ne udarati ni u kom slučaju punom snagom i ne udarati po osjetljivim mjestima (glava, stidno mjesto, bubrezi, stomak).
– Bez umjerenosti u odgoju, nema ispravnog odgoja…
– Ne opterećivati dijete onim što ne može podnijeti. Zlatno pravilo ”TVOJE DIJETE NIJE TI!”
– Ako dijete učini neku grešku, ne treba osuđivati ličnost djeteta, nego osuditi samo postupak…
– Svojstva i metode odgajatelja: blagost i nježnost (smirenost), milostivo srce, savjetovanje u intervalima, uzimati od dvije stvari uvijek blažu (koja je šerijatom dozvoljena), da odgajatelj bude daleko od srdžbe, umjerenost je između dvije krajnosti: prekomjerne blagosti i prekomjerne strogosti.
– Djecu dovoditi na halke i u džamiju.
– Dobro se čuvaj svake stvari zbog koje se trebaš izvinjavati, jer traženje izvinjenja i halala je vrsta poniženja, pa ne dovodi sebe u poniženje nepotrebno.
– Onaj ko želi imati sa ljudima dobre odnose, neka im prašta…

Iz navedenog možemo vidjeti da je islam sveobuhvatan i ništa nije prepušteno slučaju: islam se brine za prava djece, prava žena i svih drugih, pa čak i najmanjih stvorenja, kao što su insekti.  Šejh Safet nam je pričao o knjizi, jednoj doktorskoj disertaciji, pod naslovom ”Odnos prema insektima”, odnosno njihovim pravima. Knjiga je debljine oko 600 stranica. Pa hvaljen neka je Allah!

Za kraj želim da vam prenesem poruku šejha mr. Safeta Kuduzovića našem džematu, koju je on dobio pri susretu sa šejhom Šankitijem i njegovim sinom u Medini. A poruka se ne odnosi samo na naš džemat nego i šire, a ona glasi: ODRICANJE!!! (tj. nema uspjeha bez ODRICANJA!!!) A to znači odricanje pojedinaca od svojih stavova, misli ili svojih principa, sve radi koristi zajednice i džemata muslimana.
Ako malo razmislimo, uvjerit ćemo se da je poruka zlata vrijedna, a itekako utječe na rad, uspjeh i širenje jednog džemata, odnosno muslimanske zajednice.

Zbog kratkoće vremena i specifičnosti teme ODGOJA DJECE, tema nije završena i već se planira još jedan seminar u periodu novembar – decembar 2009. Pa ukoliko niste bili, ili ste bili i željeli biste da budete i naredni put, planirajte već sad. O datumu i mjestu održavanja bit ćete blagovremeno obaviješteni…

Tek nakon drugog dijela seminara, Džemat Hidžra će, inšallah, izdati DVD predavanja kao jedan komplet. Taj komplet će biti svakom ponuđen i svi će biti u prilici da ga nabave, inšallah.

Na kraju molimo Uzvišenog Allaha da sjedini naša srca i popravi naše stanje, da pomogne sahvu kako na našim prostorima tako i u cijelom ummetu. Neka je hvala Allahu na početku i na kraju!

Ves-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!  

X