Vijesti

Izrael zatvorio palestinsku radiostanicu

103pregledi

Izrael tvrdi da su emitirani pozivi za napade na Izraelce, dok direktor stanice navodi da su izvještavali o zločinima nad Palestincima.

Izraelska vojska saopćila je da je upala u palestinsku radiostanicu na Zapadnoj obali i zaplijenila opremu navodno korištenu za emitiranje poziva za napade na Izraelce.

Uprava stanice negira navode izraelske vojske.

Radiostanica Al-Hurria u Hebronu zatvorena je sinoć, dodaje se u saopćenju, u kojem se navodi i to da je stanica huškala na nasilje u tom podijeljenom gradu, čestom poprištu sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Uništena oprema

U saopćenju izraelske vojske se navodi da je radiostanica zatvorena na šest mjeseci zbog propagiranja nasilja i objavljivanja antiizraelskih sadržaja.

Vojska tvrdi da je radiostanica „podsticala Palestince da noževima napadaju Izraelce“.

Direktor stanice Ayman Qawasmeh kaže da su izraelski vojnici upali u stanicu nakon 2:00 ujutro, te da su uništili opremu i oduzeli predajnike.

“Ovo je jasan pokazatelj agresije nad palestinskim medijima”, rekao je on.

“Nismo poticali, već smo samo izvještavali o izraelskim svakodnevnim zločinima protiv našeg naroda u Hebronu. Oni žele da nas ušutkaju”, dodao je.

Sindikat palestinskih novinara optužuje izraelsku vlast da vrši pritiske i stalne napade na novinare i medijske kuće, javlja Anadolija.

U sukobima u proteklim sedmicama ubijeno je 69 Palestinaca i 11 Izraelaca.

(Agencije)

X