Izrael uništava islamske znamenitosti u Jerusalemu

Stanovnici Jerusalema svakodnevno svjedoče neprestanim pokušajima Izraelaca da judejiziraju okupirani grad i unište njegove islamske i kršćanske znamenitosti i zamijene ih drugima koje nose talmudski pečat.

Okupatorske vlasti su u skorije vrijeme počele pretvarati brojne islamske spomenike i historijske objekte u četvrti Marokanska vrata, koja je udaljena 50 metara zapadno od džamije Al-Aqsa, u javne toalete za Jevreje i strane turiste koji posjećuju trg ispred Zida plača.

Stanovnici Jerusalema ovakav postupak vide kao nezapamćeno poniženje muslimana i Arapa. Ismail Jendoubi kaže: “Prije okupacije Jerusalema ,1967. godine, na ovom području se nalazio oko 360 kuća koje su pripadale porodicama marokanskog, alžirskog i tuniskog porijekla.”

Jendoubi, koji je jedan od stanovnika ovoga kraja, dodaje da Izrael još od početka okupacije radi na izmjeni glavnih karakteristika Marokanskih vrata. Dodaje da se s judejizacijom počelo postepeno, nakon čega se ta dinamika ubrzala do te mjere da autohtoni stanovnici ovog mjesta veoma teško prepoznaju nekadašnje simbole ove četvrti.

Planovi za krivotvorenje istine

O pretvaranju znamenitosti ovog grada u javne toalete Jendoubi kaže: “Ovo je najveća uvreda muslimanima i siguran sam da niko neće ništa poduzeti vezano za ovaj problem.”

“S kojim pravom se meni zabranjuje, iako sam dijete ove četvrti, da uđem tamo i prošetam, dok je jevrejskim doseljenicima dozvoljeno da unutra obavljaju molitvu, a izraelske vlasti veoma vješto iskrivljuju istinu?”, pita se Jendoubi.

Aisha Msalouha (68), koja živi u jednom malom djelu koji je ostao od ove četvrti, kaže: “Naš boravak u onome što je ostalo od nekadašnje četvrti Marokanska vrata ovisi o izraelskim planovima i samo je pitanje vremena do kada će to biti.”

No, ona i dalje insistira na tome da ostane u svom rodnom gradu te kaže: “Odrasli smo u ovom kraju, sve dok nije došla okupacija, koja je razbacala jednu porodicu u više različitih država, tako da ova četvrt sada broji samo 45 stanovnika.”

S druge strane, glasnogovornik Fondacije al-Aqsa za zadužbinu i baštinu Mahmoud Abu Atta kaže da nedavno otvaranje javnih toaleta spada u dio projekta judejizacije “House of Strauss”.

Ističe da su okupatori već završili određene faze ovog projekta te da sada rade dalje užurbanim tempom. Kaže da ovaj projekat obuhvata izgradnju na stotine toaleta, jevrejsku sinagogu, Talmudski centar, izložbene dvorane, policijsku stanicu i dvorište za prijem.

Fond Zida plača

Abu Atta u razgovoru za Al Jazeeru dodaje da će biti otvoren i ured, koji će se zvati Fond za čuvanje nasljeđa Zida plača, kao izravna podružnica ureda izraelskog premijera. Pojašnjava da će veliko dvorište, trenutno u izgradnji, predstavljati glavni ulaz u mrežu tunela, koje izraelski okupatori kopaju ispod džamije Al-Aqsa.

Atta smatra da pretvaranje islamskih spomenika u gradu u javne toalete predstavlja zločin protiv arheologije, povijesti i civilizacije, što treba čuvati i održavati u skladu s međunarodnim zakonima i normama.

Prema riječima stručnjaka za pitanja Jerusalema Jamala Amra, “najopasnija stvar u svemu ovome je ta da palestinski historijski spomenici u Jerusalemu postepeno nestaju.”

Dodaje da samo još stari dio Jerusalema pruža dojam o arapskom gradu te, ukoliko se izraelski planovi nastave realizirati ovim tempom, iščeznut će i ti simboli, kao što se desilo s Marokanskim vratima, Hebronom i Novim vratima, gdje se trenutno vrše radovi.

Atta je rekao da se, u slučaju nastavka projekata judejizacije, “niko neće sjećati da je ovim prostorom nekada vladalo Arapsko carstvo, jer Jerusalem iz dana u dan polako blijedi u pogledima muslimana i kršćana.”

( Al Jazeera)

Print Friendly  Izrael uništava islamske znamenitosti u Jerusalemu pf button bothX