Vijesti

Izrael gradi stambene blokove na historijskom muslimanskom mezarju

55pregledi

Izraelske vlasti su odobrile plan gradnje stambenih blokova na temeljima starog muslimanskog groblja u zapadnom dijelu Jerusalema, izvještava dnevni list Haaretz.

“Komisija za urbano planiranje i izgradnju u Jerusalemu protekle je sedmice odobrila izgradnju 192 stambene jedinice, hotela sa 480 soba i tržnog centra na temeljima historijskog muslimanskog groblja u Zapadnom Jerusalemu,” prenosi Haaretz.

Izraelska uprava za historijske lokalitete je potvrdila da su na groblju pronađeni nadgrobni spomenici i ljudski ostaci.

Fondacija za očuvanje vakufa i kulturno-historijskog naslijeđa “El-Aksa”, palestinska nevladina organizacija, oštro je osudila ovaj građevinski projekat.

“Godinama već, Izrael vrši judeizaciju Jerusalema, a sada to nastavlja na historijskom mezarju Mamilla,” saopšteno je iz “el-Akse”.

Mezarje će “ostati dio našeg islamskog naslijeđa uprkos pokušajima Izraela da zametne trag arapskoj i islamskoj historiji Jerusalema.”

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem i Zapadnu Obalu 1967. godine, tokom Bliskoistočnog rata. Jerusalem je anektiran 1980. godine, kao glavni grad samoproglašene jevrejske države, što je bio potez koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

(AA)

X