iran4

Iranska revolucionarna garda naoružala 200.000 mladića

Iranska revolucionarna garda opremila je oružjem gotovo 200.000 mladića u Jemenu, Iraku, Siriji, Afganistanu i Pakistanu, kako bi se “suočili s terorizmom”, kazao je glavni zapovjednik, general major Mohammad Ali Jafari.

Tokom govora na komemoraciji za Irance poginule u Siriji, Jafari je rekao: “Trenutni razvoj događaja u regiji, formiranje Daesha [oružana1 grupa Islamska država Irak i Levant] i grupe tekfirovaca, i događaji koji su se desili posljednjih godina krče put za pojavu imama Mehdija, i sada možete vidjeti pozitivne rezultate u spremnosti gotovo 200.000 mladića naoružanih u Siriji, Iraku, Afaganistanu, Pakistanu i Jemenu.”

Dodao je da je “islamska revolucija u Iranu suočena s mnogim prijetnjama i rizicima” te da je ova zemlja pripremila hiljade boraca u Iranu i izvan njega da odbrane ono što je nazvao “osovinu otpora”.

Saveznici Assada

Pripadnici ISIL-a prije tri mjeseca ubili su iranskog vojnog komandanta, brigadnog generala Hosseina Hamedanija, u predgrađu sirijskog grada Halep.

Iran je saveznik predsjednika Sirije Bashara al-Assada, a Teheran je poslao članove Revolucionarne garde i vojne savjetnike da pomognu Assadu protiv pobunjenika koji se bore da ga svrgnu sa vlasti.

Teheran priznaje da su vojni savjetnici na terenu u Siriji od samog početka, koji, kako tvrde, nastoje zaštititi sveta šiitska mjesta u ovoj zemlji.

Međutim, aktivisti tvrde da na terenu djeluju i iranske trupe koje pomažu sirijskoj vojsci.

Saveznici Irana, šiitski pokret Hezbollah iz Libana, ne krije da se nekoliko hiljada njihovih boraca bore na strani sirijske Vlade.

(Agencije)

Print Friendly  Iranska revolucionarna garda naoružala 200.000 mladića pf button bothX