Minber.ba

Posjetite naš Facebook kanal Posjetite naš Youtube kanalPosjetite naš Vimeo kanal

Šta šejhul-islam Ibn Tejmijje kaže o kur'anskoj rukji

Pripremio: Sead ef. Jasavić
 
Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Poslanik, s.a.v.s., učio je rukju, kako sebi tako i drugome, ali nije tražio da mu se uči rukja. Učenje rukje sebi i drugome spada u jednu vrstu dove za sebe ili za drugoga, što je u osnovi nareðeno i propisano djelo.

Svi poslanici su tražili od Allaha, dž.š., i molili su Mu se, kako nam to spominje Allah, dž.š., u slučaju Adema, a.s., Ibrahima, a.s., Musaa, a.s., i ostalih.“ (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 1/182.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Rukja je jedna vrsta dove, i Poslanik, s.a.v.s., učio je rukju kako sebi tako i drugima, ali ni od koga nije tražio da mu uči rukju!“ (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 1/328.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Poslanik, s.a.v.s., učio bi sljedeću dovu, prilikom rukje bolesnom: 'Rabbenallahul-lezi fis-sema'i, tekaddese ismuk; emruke fis-sema'i vel-erdi; kema rahmetuke fis-sema'i fedž'al rahmeteke fil-erdi. Igfir lena hubena ve hatajana; ente rabbut-tajjibin. Enzil rahmeten min rahmetik, ve šifa'en min šifa'ik 'ala hazel-vedže'i fejebre' – 'Gospodaru naš Koji si na nebesima, sveto je Tvoje ime. Vlast je Tvoja na nebesima i na Zemlji. Kako Ti je milost na nebesima, daj nam je i na Zemlji. Oprosti nam grijehe i greške, Ti si Gospodar dobrih. Spusti milost od milosti Tvoje, i lijek od lijeka Tvoga na ovu bol kako bi nestala!' (Sunen, Ebu Davud, br. 3892.).“ (Medžmu'ul-fetava, 3/139.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Rukja je jedan od najjačih lijekova zbog toga što je to duševni lijek (deva'un ruhani).“ (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 4/265.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Od Poslanika, s.a.v.s., potvrðeno je da je rekao: 'Najzaslužniji rad za koji možete uzeti novac jeste Allahova Knjiga.' (Sahihul-Buhari, 2156.) Hadis se odnosi na učenje rukje.'' (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 18/128.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Nekada se čovjek može izliječiti i bez korištenja klasičnih lijekova, i to pomoću učenja dova ili rukje koja je jedan od dva najjača lijeka!'' (Pogledaj: Medžmu'ul-fetava, 24/268.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rhm., kaže: ''Dozvoljeno je uzeti nadoknadu za proučenu rukju. Ovog stava bio je imam Ahmed, rhm.'' (Pogledaj: El-Fetava el-Kubra, 5/407.)

Prvi put objavljeno: ponedjeljak, 18 Veljača 2008 22:49

Podijelite ovaj sadržaj...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aktuelno

Pitanja i odgovori...

Ko je na portalu: 195 gostiju i nema prijavljenih članova

Copyright C 2006-2015 MINBER.BA Sva prava pridržana. Designed by bihinternet@gmail.com