Minber.ba

Posjetite naš Facebook kanal Posjetite naš Youtube kanalPosjetite naš Vimeo kanal

Hrana koja pomaže vašem boljem zdravlju

Priredio:  Mr. Faruk Čengić
''Neka čovjek pogleda u hranu svoju; Mi obilnu kišu prolijevamo, zatim zemlju pukotinama rasijecamo i činimo da iz nje žito izrasta i grožđe i povrće, i masline i palme, i bašče guste, i voće i pića, na uživanje vama i stoci vašoj.'' (Abese, 14.-32.) Umjeti jesti je vaš put do boljeg zdravlja. Pouzdano je da nećete patiti od viška kilograma, ako na vašem tanjiru ima dovoljno voća, povrća, cjelovitih žitarica i nezasićenih masnoća. Ali, neke vrste hrane se izdvajaju od drugih po tome što imaju više nutritivnih sastojaka koji utječu na sprječavanje kancera i drugih bolesti. Pročitajte više o sedam namirnica koje pomažu vašem zdravlju i naučite kako će te njihovim korištenjem ojačati svoj organizam i osjećati se, uz Allahovu pomoć,  zdravijim i jačim.

VIŠNJA
Višnja je zbog svog sastava veoma hranljiva i ljekovita biljka. Ona pripada kategoriji zdrave hrane. Zbog bogatstva vitamina i minerala koje posjeduje prava je blagodat za organizam, tako da se može jesti u neograničenim količinama. Od vitamina sadrži najviše C, B1, B2 i beta karoten - provitamin A (sadrži ga 19 puta više od borovnica i jagoda), tvar koja djeluje antioksidativno i jedan je od važnih regulatora srčanog ritma i procesa spavanja. Od minerala ima dosta kalija, zatim kalcija, fosfora i željeza. Velikim sadržajem vitamina C, kobalta i kalija, utiče na sniženje krvnog pritiska i jača krvne sudove, posebno kapilare. Sadrži kumarin, koji smanjuje sklonost krvi ka zgrušavanju, smanjuje arteriosklerozu i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Redovno konzumiranje višnje sprječava nastanak dijabetesa. Međutim, osobe koje su već oboljele od ove bolesti moraju da imaju na umu da višnja sadrži dosta šećera.
Višnja smanjuje upalne procese u organizmu, tako da ublažava tegobe kod artritisa. Može pomoći oboljelima od gihta, jer smanjuje količinu mokraćne kiseline, koja pojačava tegobe oboljelima. Zbog bogatog sadržaja željeza osobe koje imaju problema sa anemijom trebale bi je češće jesti.
Njeni korisni sastojci ne gube se ni nakon uobičajenog procesa prerade, tako da će i sušena, smrznuta ili konzervirana imati određenu antioksidativnu vrijednost, mada je ipak najzdravija sirova.

NAR
Nar prozivaju novim super-voćem. Pun je antioksidanata, vitamina A, C, E, kalija, folne kiseline i željeza. Tokom historije koristio se za liječenje raznih bolesti  -  kao protuupalno sredstvo, antihelmintik (protiv crijevnih glista), protiv kašlja, za liječenje dizenterije i hronične dijareje, za jačanje kapilara, kao pomoć u prevenciji ateroskleroze, astme, upale krajnika i bronhitisa.

Savremena istraživanja su pokazala da nar posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.  Fitoestrogeni iz koštica mogu umanjiti sindrome menopauze i postmenopauze, uključujući valove vrućine. To je jedna od malobrojnih biljaka koja sadrži tvari slične estrogenima. Nar se uspješno primjenjuje i u liječenju opeklina.
Sok od nara, koji je od ranije poznat kao vrlo jak antioksidant, može da uspori razvoj kancera  prostate kod ljudi koji su bezuspješno liječeni od ove bolesti. Osim ovoga utvrđeno je da sok od nara, među ostalim, poboljšava stanje kardiovaskularnog sistema i  štiti od bolesti jetre.
Kako jednostavno izvaditi koštice - odrežite kraj nara na kojem je “kruna” i tada lagano ogulite koru od vrha prema dnu po četvrtinama. Potopite voće u zdjelu hladne vode i ostavite da se namače 1-2 minuta. Držeći voće pod vodom (što sprječava prskanje soka) razlomite ga na dijelove.  Nakon toga razdvojite koštice od kore i membrane. Koštice će potonuti na dno posude, a kora i membrana će plutati na površini. Koru i membranu bacite, a koštice ocijedite i osušite.

CELER
Celer, bogati  izvor vlakana, kalija, magnezija i vitamina B6,  danas je poznat kao hrana, začin i lijek. I lišće i korijen celera su izuzetno bogati aktivnim supstancama koje potpomažu zdravlje. To je pravo malo skladište osnovnih minerala, vitamina i nutrijenata obogaćenih značajnim koncentracijama biljnih hormana i esencijalnih ulja koja celeru daju specifičnu aromu. Upravo ta ulja djeluju osobito blagotvorno na regulaciju rada nervnog sistema, te imaju smirujuće dejstvo.
Celer je namirnica čiji se sok smatra jednim od prirodnih čistača organizma. Poznat je kao veliki potpomagatelj probave, a značajno je i to što ima gotovo trenutačni učinak. Celeru se pripisuje izuzetan tonizirajući učinak zbog visokog udjela prirodnog organskog natrija. Organski natrij ima dvije zadaće u organizmu. Jedna je hidratiziranje organizma, te upravo zbog organskog natrija sok celera hidratizira tijelo 4 puta bolje od obične vode. Druga se ostvaruje uzimanjem soka celera koji djeluje poput izotoničnog napitka koji nadoknađuje tečnost i minerale izgubljene znojenjem. Zbog snažnog diuretičkog učinka, celer ima vrlo povoljno djelovanje na artritis i reumu. Oni ljudi koji imaju problema s tim bolestima ne mogu pretjerati sa količinom celera koju konzumiraju: u sirovom ili kuhanom obliku ili u formi soka koji ujedno ima i najviše učinka. Ljudi koji pate od kamenaca, bilo u žuči ili bubrezima, nakon što u svoju prehranu uvedu redovnu konzumaciju celerova soka, nerijetko otkriju da su njihove poteškoće nepovratno nestale.
Kako pripremiti sok od celera: izmiješati u blenderu: 1 glavicu celera, 1 kašičicu meda, sok ½ limuna, 4 šoljice vode. Sok pijte svjež.
Važno je imati na umu da je celer jedna od namirnica koje upijaju veliku količinu pesticida i toksina iz tla. Zbog toga je najbolje kupovati i koristiti celer samo kod provjerenih proizvođača organskih namirnica.

GLJIVE
Gljive su zdrava hrana kojoj nutricionisti daju status prirodne alternative mesu, upravo, zbog njihove izuzetne nutritivne  vrijednosti (posebno sušene gljive).  Osim privlačnog ukusa, gljive sadrže i mnoge vitamine (B1, B2, C i D), minerale (kalij, cink, kalcij, željezo), dijetalna vlakna, ali i antibiotike i imunostimulanse. Gljive djeluju antireumatski i antialergijski, stimuliraju ili smiruju središnji nervni sistem, jačaju fizičku snagu i usporavaju starenje.
Svojim kvalitetom, ljekovitim svojstvima i povoljnom cijenom posebno treba istaći šampinjone, obzirom da su najrasprostranjenija gljiva koja se vještački uzgaja. Kvaliteti šampinjona su njihova izuzetno lahka svarljivost, bogatstvo vitaminima B kompleksa (B1, B2, B5 i B12) i vitaminom C. Šampinjoni smanjuju nivo masnoća i holesterola u krvi. Sadrže selen koji je nezamjenljiv u preventivnoj borbi protiv kancera, a u membrani sadrže hitin, koji aktivno suzbija holesterol.
Gljive, kao dodatak jelima, kvalitetno i uspješno zamjenjuju mnoge, u ishrani, neophodne vrste povrća, jer je njihova hranljiva vrijednost velika.         

Priprema gljiva
Gljive su ukusne, aromatične i bogate su bjelančevinama. Upotrebljavaju se svježe, sušene, konzervirane, pečene, pirjane, u umacima, s tjesteninom, rižom, povrćem ili mesom.  
Prilikom kupovine birajte samo mlade i sasvim svježe primjerke, a treba ih pojesti u što kraćem roku, jer se brzo kvare. Čuvajte ih u frižideru u papirnatoj vrećici (nikako plastičnoj) ili na suhom, hladnom i prozračnom mjesto. Ostatke jela pripremljenih od gljiva bacite, jer ih nije dobro podgrijavati zbog stvaranja toksičnih spojeva.

INTEGRALNE ŽITARICE
Jedan od osnovnih principa pravilne i zdrave ishrane jeste svakodnevna upotreba integralnih žitarica. Upotreba cijelog zrna u ishrani daje ljudskom organizmu energiju (zbog visokog sadržaja složenih ugljenih hidrata), podmazuje zglobove, odstranjuje otrove i pomaže detoksikaciji. Nutritivne vrijednosti integralnih žitarica su neusporedivo veće od bijelih žita, iz kojih je praktično odstranjeno sve što je vrijedno, obzirom da se u opni zrna nalaze sve hranljive materije neophodne za razvoj, rast i održavanje organizma.  Sadržaj ugljenih hidrata u cijelom zrnu većine žitarica prelazi 70%, bjelančevina od 10-17%, masti od 1,5-10%, vitamina i minerala do 2%, a visok je sadržaj i celuloznih vlakana i amino kiselina.
Pšenica
Integralno zrno pšenice ima izuzetnu prehrambenu vrijednost. Pšenica sadrži sve sastojke potrebne ljudskom organizmu. Integralno zrno pšenice je jedan od najboljih izvora primarnih bjelančevina, a također sadrži i fosfor, magnezij, kalcij i željezo i vitamine: provitamin A, vitamine B kompleksa, E, D i K u značajnim količinama.
Ljekovita svojstva pšenice: jača imunitet, pospješuje rast i razvoj organizma, protiv je iscrpljenosti i neraspoloženja, reguliše probavu, liječi osip, lišaj i upalu kože, protiv upale grla i kašlja, srčanih oboljenja i protiv preranog starenja.
Raž
Raž je vrlo izdržljiva i rasprostranjena žitarica. Sadržaj ugljenih hidrata u raži je 74%, belančevina 9,3%, masti 1,8%, minerala 1,8% (među kojima najviše sadrži kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalcijum, natrijum, sumpor i mangan), vitamine, posebno grupe vitamin B. Raženo brašno je izuzetan dodatak pšeničnom brašnu jer dugo zadržava vlagu i svježinu. Raženi hljeb krije u sebi značajne ljekovite potencijale, za vrlo kratko vrijeme obogaćuje krv željezom. Klice raži su izvanredno sredstvo za revitalizaciju organizma, naročito kod anemije.
Ljekovita svojstva raži: protiv je šećerne bolesti, anemije, bazetove bolesti, tegoba u klimaksu, migrene, zatvora, za jačanje krvi i blagotvornog je dejstva na nervni sistem.
Ječam
Ječam je žitarica koja ima široku mogućnost upotrebe u ishrani, a posebno se odlikuje svojim ljekovitim svojstvima. Naučnici su utvrdili da ječam sadrži do 35% nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju holesterol u krvi, što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom. On je također bogat mineralima (kalij, fosfor, magnezij, kalcij, natrij, fluor, jod i željezo). Bogat je vitaminima B kompleksa.
Ljekovita svojstva ječma: smanjuje holesterol, jača i podmlađuje organizam, podstiče lučenje želudačnih sokova pa se preporučuje u ishrani osoba sa bolesnim želucem, djece i starijih osoba, smanjuje gojaznost i smirujuće djeluje na nervni sistem.
Ovas
Zrno ovsa je među žitaricama najbolji izvor kalcija, koji zajedno s drugim mineralima (fosfor, kalij, magnezij, cink i željezo) doprinosi zdravlju zuba i kostiju. Osim toga, to je žitarica koja sadrži najviše masnih kiselina (oleinsku i linolensku) koje su raspoređene u izvrsnom omjeru. Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje holesterola u krvi i poboljšanje probave. Sastav ugljenih hidrata unutar ovsa je takav (škrob i vlakna) da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije.  
Zbog svega toga ovas, u kombinaciji s voćem i orašastim plodovima predstavlja idealan doručak, naročito ako se uzima u obliku pahuljica. U ovesnim pahuljicama je energija koncentrirana u manjem obimu, jer zrna u takvom obliku sadrže minimalne količine tečnosti, što je veoma prikladno za prehranu djece. Ovas je idealna namirnica za bolesnike i ljude koji se oporavljaju od bolesti, budući da je lahko probavljiva, bogata vitaminima (A, B1, B2, B3, B5, B6, E), te da uspostavlja ravnotežu elektrolita.

SJEMENKE SUNCOKRETA
Sjemenke suncokreta izvor su vrijednih nutrijenata, u prvome redu proteina, vitamina E i B1, minerala (fosfora, kalija, kalcija, magnezija i željeza).  Šaka suncokretovih sjemenki odlično zasiti glad, ali  nudi i pregršt korisnih sastojaka. U prilog tome ide činjenica da je „World Cancer Research Fund“ izdvojio 20 namirnica koje zbog svog povoljnog sastava pružaju zaštitu od karcinoma i koje se zbog toga preporučaju konzumirati što češće. Na tom popisu namirnica našle su se  i sjemenke suncokreta. Sjemenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse – vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina redoviti unos suncokretovih sjemenki pomaže vlažiti suhu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi u liječenju od ekcema.

Primjena u kuhinji - sjemenke se mogu grickati same, ali  mogu biti odličan dodatak i drugim jelima.  Najviše se dodaje hljebu  i pecivima, ali se mogu dodati i supama, varivima, salatama, ribljim i mesnim jelima.  Zbog visokog udjela ulja, sjemenke se lahko užegnu pa je potrebno posebnu pažnju posvetiti njihovom čuvanju. Kako bi nutritivna vrijednost ostala maksimalno očuvana najbolje ih je držati na hladnim i suhim mjestima u tamnim posudama koje ne propuštaju zrak.

CRNI ČAJ

Više je razloga zašto bi crnim čaj trebali zamijeniti druge napitke. Mnogo je studija dokazalo da pijenje crnog čaja, uz Allahovu pomoć, može povoljno utjecati na zaštitu od srčanih bolesti  i nekih vrsta kancera. U crnom čaju je pronađena supstanca koja utiču na uništenje ćelija kancera debelog crijeva - studija Rutgers University u New Brunswick – New Jersey. Studija provedena u Kini pokazala je da se kod konzumenata čaja vjerovatnoća razvijanja kancera jednjaka i želuca upola umanjuje u odnosu na osobe koje ga ne piju.
Napomenuo bih i  to da crni čaj ima u sebi supstancu katehin koja djeluje na metabolizam karijes bakterije Streptococcus mutans, te tako sprječava nastajanje karijesa i reducira naslage na zubima.
Kako skuhati dobar čaj - nakon što voda za čaj proključa ostavite je da se malo ohladi, jer  prelijevanje listića čaja ili filtar vrećice kipućom vodom uništava dio ukusa.  Najbolje je upotrijebiti čajluk - uzmite jednu vrećicu čaja ili jednu kašiku listića na dvije, tri šoljice  vode.  Crni čaj najukusniji je bez dodatka šećera ili mlijeka.

Ako ipak želite zaslađeni napitak, najbolje je dodati kašičicu meda.



Podijelite ovaj sadržaj...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aktuelno

Pitanja i odgovori...

Ko je na portalu: 228 gostiju i nema prijavljenih članova

Copyright C 2006-2013 MINBER.BA Sva prava pridržana. Designed by bihinternet@gmail.com