Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Hidžra Muhammeda s.a.v.s. – muslimanska Nova godina

Piše: Sead ef. Jasavić

Evo u susret nam dolaze dvije nove godine, jedna – prava, i druga – ona kriva. Jedna za koju se veže onaj dio svijeta koji pripada ummetu Muhammeda s.a.w.s., i ona druga nova godina – za koju se veže ostatak nevjerničkog svijeta, koji ne pripada ummetu Muhammeda s.a.w.s.!
Po ovoj prvoj – islamskoj – godini računamo našu starost, naš vjerski identitet, našu povijest, naš ibadet, naš namaz, naš ramazan, naš zekat i hadždžove itd.. Po ovoj drugoj računamo godine života, pare, svodimo godišnje račune, i pravimo uviðaj u to koliko smo bili opčinjeni dunjalukom na uštrb ahireta!

U noći početka nove islamske godine prisjećamo se poslanikovog s.a.w.s., hidžreta i obaveznosti napuštanja svega što je haram i loše, dok se u noći početka nove neislamske godine podsjetimo na sve vrste grijeha i harama, podsjetimo se i na svece (Deda Mraza), i na alkohol, i na blud, i na rasipništvo; zaboravimo na ahiret, i na Allahov dž.š., kada’ i kader, ne svjesni toga da ovaj svijet i dunjaluk traje baš onoliko koliko nam treba da odbrojimo do deset – kada se svjetske skazaljke na satovima poklapaju ne razmišljajući o tome da je možda veoma blizu čas kada će se i naše skazaljke poklopit!

Hidžret Muhammeda s.a.w.s., je vječita inspiracija svakog iole svjesnog muslimana, i nije bez razloga, baš njegov hidžret, i njegova seoba, uzet za početak računanja islamskih novih godina.

Hidžri Muhammeda s.a.w.s., su prethodile hidžre njegovih ashaba, koji su prije hidžre i seobe u Medinu, sebi i svojoj vjeri, spasa tražili i u susjednoj Abesiniji, i ako je ona tada bila kršćanska i neislamska, i to dva puta. Nakon tih uvodnih hidžri na red je došla glavna i generalna seoba i hidžra svih muslimana, i to iz najvrijednijeg grada na svijetu – plemenite Mekke, a samo radi očuvanja šehadeta i ‘ibadeta prema Allahu dž.š., i ni zbog čega drugog!

Mekanski idolopoklonici – kao i ovi današnji, nisu željeli da muslimani čine hidžru, i nisu željeli da se muslimani na jednom mjestu koncentrišu i grupišu, i nisu željeli da muslimani budu u jedinstvenom džematu! Koga su god mogli da odvrate od činjenja hidžre to su i učinili, a isto su smjerali i sa Muhammedom s.a.w.s., ali, planovi su im propali. Tadašnji muslimani su bili više nego spremni na seobu iz Mekke i hidžru, zbog toga što im je Allah dž.š., bio mnogo draži i od familije i od kuće i od imanja i od poslova i od trgovina i od stoke i od svega drugog!

Hidžra je djelo koje treba da bude ponos svakog muhadžira. Poslanik s.a.w.s., je muhadžire nazvao tim imenom baš zbog toga što su pristali na djelo koje je bilo vrijedno svakog cijenjenja i hvale! Poslanik s.a.w.s., je rekao: “Da nije hidžre ja bih bio ensarija!” (Muttefekun ‘alejh)

Abdullah b. Amr r.a., kaže: Poslanik s.a.w.s., je rekao: “Musliman je onaj od čijeg jezika i ruke su sigurni ostali muslimani, dok je muhadžir onaj koji je napustio ono što je Allah dž.š., zabranio.” (Sahihul-Buhari, br.6119.)

Fedale b. Ubejd r.a., kaže: Allahov Poslanik s.a.w.s., je na oprosnom hadždžu rekao: “Hoćete li da vas obavijestim o tome ko je mu’min? Mu’min je ona osoba od koga je ostali svijet siguran po pitanju svoga imetka i života; musliman je ona osoba od čije ruke i jezika je pošteðen ostali svijet; mudžahid je ona osoba koja se bori protivu svojih strasti za rad pokornosti Allahu, a muhadžir je onaj koji napusti greške i grijehe!” (Sunen Ibnu Madždže, br.3934.; Musned Ahmed b. Hanbel, br.24004.)

Iskrena i prava hidžra uzrokuje pomirenje með’ muslimanima, uklanja ratove, zlo i mržnju a uspostavlja bratstvo kao što se to desilo sa plemenima Evs i Hazredž; iskrena i prava hidžra je preduslov džihada i ona je ta koja prouzrokuje pobjede koje muslimani nisu imali prije hidžre; iskrena i prava hidžra je bio preduslov uspostavljanja islamske države i društva; iskrena i prava hidžra je odskočna daska da’aveta i širenja islama; iskrena i prava hidžra, na kraju, je i preduslov stjecanja Allahove dž.š., milosti i ulaska u džennet!

Ibrahim b. Edhem rhm., je rekao: “Ko želi pravu tevbu učiniti – neka se kloni nasilja, neka se proðe lošeg društva – u suprotnom neće postići ono što je naumio. čuvajte se grijeha, jer su grijesi muka, njihove su posljedice loše, a kazna zbog njih je bolna; srca koja vole grijehe su bolesna, dok je pošteda i sačuvanost od grijeha ratni plijen i ganima. Bit sačuvan od grijeha – to nema cijenu, dok je zapadanje u iskušenje njima, pogotova kada glave osijede, velika propast i kazna!” (Leta’iful-Me’arif, 1/81.). Hidžra u ime Allaha dž.š., je napuštanje svega onoga što Allah dž.š., ne voli, uz činjenje svega onoga što Allah dž.š., voli i sa čime je zadovoljan i razi!

Osnova hidžre počiva na ljubavi i mržnji; ljubavi spram onoga što Allah dž.š., i mržnji spram onoga što Allah dž.š., ne voli – pa je stoga muhadžir onaj koji je dao prednost onome što Alah dž.š., više voli! Šejtani i ljudski porivi i strasti čovjeka neprestano zovu svemu onome što Allah dž.š., ne voli i onome s čime On nije zadovoljan i razi pa je zbog toga hidžra stanje u kojem se vjernik neprestano nalazi bježeći od robovanja lažnim božanstvima ka robovanju Alahu dž.š., Jedinom, koji istinski zaslužuje da bude obožavan!

Umjesto da budemo ovakvi, i da, kada čujemo poziv ezana, brže-bolje se sklonimo u džamijska skrovišta, i spasa kod Allaha dž.š., potražimo – veliki broj muslimana čini suprotno! Hidžru činimo bježeći od Allaha dž.š.; hidžru činimo bježeći od Poslanika s.a.w.s.; hidžru činimo bježeći od džamija i kura’ana i namaza; hidžru činimo bježeći od džemata; hidžru činimo bježeći od pokornosti svojim roditeljima; hidžru činimo bježeći od svoje rodbine, od svojih komšija, od svoji prijatelja; hidžru činimo bježeći od posta i od zekata i od hadždža; hidžru činimo bježeći od dove i od zikra; hidžru činimo bježeći s bojnoga polja; hidžru činimo na taj način što ćemo ostavljati muslimanska mjesta puna ezana bježeći u nemuslimanska mjesta puna crkvenih zvona i krstova!

Na dan 1430 hidžreta preispitajmo sebe i naš odnos prema hidžri. Preispitajmo sebe da li smo jedni od muhadžira pošto je i naš Poslanik s.a.w.s., bio muhadžir. Preispitajmo sebe da li smo hidžru započeli u ispravnom pravcu žureći ka Allahu dž.š., ili smo se uputili putem koji udaljava od Allaha dž.š.. Preispitajmo se da li su nam naše kuće, kancelarije, kafane, prodavnice, šume i njive – draže i milije od Allahovih dž.š., kuća i Njegovih džamija? Preispitajmo se da li nam je muzika draža od slušanja Kur’ana, i da li su nam novine draže od čitanja Kur’ana; provjerimo dobro da li smo iskreni kada kažemo da smo zadovoljni Allahom dž.š., kao Gospodarem, Poslanikom s.a.w.s., kao poslanikom i islamom kao vjerom!

Prvi put objavljeno: subota, 27 Prosinac 2008 01:03
X