Heniyye: “Nisam iznenađen rezultatima izbora u Izraelu”

Zamjenik predsjednika političkog birao Hamasa Ismail Heniyye je, komentirajući parlamentarne izbore u Izraelu, kazao kako ga nimalo nije iznenadilo to što je najveći procenat glasova dobio Natanyahuov Likud. Kako je kazao Heniyye, to je “rezultat vjerskog i političkog stava cionističke strukture”, javlja Anadolu Agency.

Heniyye je napomenuo da su izraelsko-palestinski pregovori bez pozitivnih rezultata već 21 godinu. Podsjećajući na riječi Benjamina Netanyahua “da u njegom mandatu od palestinske države neće ostati ništa” Heniyye je kazao da je to Netanyahuov način diplomatije te da i nakon ovih izbora od izraelsko-palestinskih pregovora neće biti ništa.

Heniyye je upozorio kako palestinski lideri što prije u jedinstvu i slozi moraju donijeti jednu sveobuhvatnu nacionalnu strategiju.

Izraelski premijer je tokom predizborne kampanje biračima obećao da, ukoliko njegova partija osvoji većinu, u njegovom mandatu od palestinske države neće ostati ništa te da će u Jerusalemu izgraditi na hiljade novih jevrejskih domova. Njegova stranka Likud na parlamentarnim izborima osvojila je 30 zastupničkih mijesta.

(AA)

Print Friendly  Heniyye: "Nisam iznenađen rezultatima izbora u Izraelu" pf button bothX