Gormez: Islamofobija je velika prijetnja muslimanima, posebno onima koji žive u Evropi

Islamofobija predstavlja veliku prijetnju za sve muslimane, a posebno one koji žive u Evropi, kazao je danas predsjednik turskog Ureda za vjerske poslove (Diyanet) Mehmet Gormez, javlja Anadolu Agency (AA). Obraćajući se na odboru za religijske poslove u sjeverozapadnoj turskoj provinciji Edirne, Gormez je kazao kako teroristička djelovanja u islamu nisu dozvoljena te kako muslimani širom svijeta moraju osuditi takve akte. Podsjećajući na posljednje napade koji su se desili početkom mjeseca u Francuskoj, Gormez je istakao kako ti teroristički napadi nisu prihvaćeni od strane muslimana kao ni od bilo koje razumne osobe.

U Parizu su dva maskirana muškarca 7. januara izvršila napad na redakciju francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo koji  je prethodno 2006. i 2012. godine objavljivao karikature poslanika Muhammeda.

S tim u vezi, Gormez je također kritikovao vrijeđanje i omalovažavanje svetih vrijednosti u svim religijama.

“Ovakva vrsta uvredljivog i bolnog komentarisanja vjerskih vrijednosti ne može se smatrati slobodom izražavanja”, kazao je.

Nakon napada na redakciju, magazin je u srijedu objavio svoj novi broj, prvi nakon napada, a na naslovnici se našla karikatura poslanika Muhammeda, koji uplakanog lica u svojim rukama drži transparent “Je Suis Charlie”, a iznad kojeg stoji natpis “Sve je oprošteno”.

(AA)

Print Friendly  Gormez: Islamofobija je velika prijetnja muslimanima, posebno onima koji žive u Evropi pf button bothX