libija

Gadafijeve snage traže primirje

Starješina plemena svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija zatražio je jučer od snaga novih vlasti u Tripoliju da pristanu na prekid vatre u opkoljenom gradu Sirtu, ali borbe nisu utihnule.

Gadafijev rodni grad  bio je jedno od posljednjih uporišta u kojima on ima podršku. Sirt je u okruženju snaga privremenih vlasti i pod stalnim bombardovanjem od strane aviona NATO-a.

Tuahami Zajani, komandant brigade El Faruk, izvan Sirta, rekao je Rojtersu da je starješina, čije ime nije obznanio, uputio zahtjev putem satelitskog telefona.”Pozvao me je i rekao da oni traže bezbjedan prolaz za porodice i miliciju, kako bi napustili grad”, rekao je Zajani.

On je dodao da je dozvolio porodicama iz Gadafijevog plemena da napuste Sirt, ali da i dalje pregovara o uslovima predaje Gadafijevih lojalista.

Zauzimanje Sirta bila bi značajna simbolična pobjeda za nove libijske vlasti i dovela bi ih korak bliže ostvarivanju kontrole nad čitavom zemljom, nešto više od mjesec dana nakon što su nove vlasti ovladale Tripolijem.

(RSE)

Print Friendly  Gadafijeve snage traže primirje pf button bothX