Šta se podrazumijeva pod pojmom „fitnetul-berzah“ (iskušenje u berzehu ili zagrobna kušnja)? PDF Ispis E-mail
ImagePitanje: Šta se podrazumijeva pod pojmom „fitnetul-berzah“ (iskušenje u berzehu ili zagrobna kušnja)? Zbog čega se, kad god se spomene ova kušnja, za nju veže i kabur, pa se kaže: berzahska i kaburska iskušenja, tj. iskušenja u berzahu i kaburu?
Odgovor: Riječ „el-berzah“ označava pregradu koja dijeli dvije stvari, ali se time posebno podrazumijeva period od kada čovjek umre pa do nastanka Sudnjega dana. A berzahska kušnja je ispit koji će umrli imati kada budu ukopani, tj. svakome će doći dva meleka koji će ga posaditi u sjedeći položaj i pitati ga ko mu je Gospodar, koja je njegova vjera i ko mu je poslanik.
Kaburovi se stalno vežu za berzah, jer su oni jedan aspekat berzahskoga života. Berzah je širi pojam koji ima širi smisao nego kabur, jer će svako biti u berzahu, iako neki ne budu ukopani u kaburove. Neki ljudi nakon smrti ostanu na površini Zemlje, pa ih divljač pojede, (neki se utope u moru, pa ih pojedu ribe, neki budu spaljeni, pa im vjetar raznese pepeo itd). Oni tada nisu u kaburu, ali jesu u berzehu.
 
Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda ibn Saliha el-Usejmina     
 
« Prethodna   Sljedeća »

Vjerovanje: