Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Es-Sidk (istinoljubivost)

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Islam posebnu pažnju posvećuje odgoju mladih naraštaja i snažno naglašava potrebu da se djeca odgajaju na iskrenosti i istinoljubivosti, kako bi od malih nogu zavolila plemenita svojstva islamskog ahlaka. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, koristio je svaku priliku da ukaže na važnost istinoljubivosti u odgoju djece. Istinoljubivost je temeljna osobina islamskog vjerovanja i ahlaka. Ona je istinska blagodat čiji se plodovi i koristi ne mogu izbrojati.  Vrijednost istinoljubovost je neprocjenjiva, a nagrada za nju je neizmjerna. Istinoljubivost je drugo ime za put spasa i sreće. To je blago za kojim tragaju istinski znalci, opskrba je pobožnih i iz njenog stabla granaju se sve druge vrline i moralne vrijednosti. Ona je znak raspoznavanja između munafika i iskrenih vjernika, između stanovnika dženneta i stanovnika džehennema. To je Allahova sablja na Zemlji koja ništa ne dohvati, a da ga ne presječe. Ko tim putem krene nikada se neće kajati, ko jezikom istinoljubivosti govori, bez sumnje će pobjediti svoje oponente. Istinoljubivost je duša svakog djela i simbolizira vrata koja vode blizini Gospodara svijetova. Temelj je vjere i glavni stub ubjeđenja. Ona seže do samog poslanstva, najuzvišenijeg stepena do kojeg čovjek uopće može doći, a sa tog uzvišenog stepena teće rijeka Istine koja se zatim, iz poslaničkih srca ulijeva u srca iskrenih i istinoljubivih vjernika.
Šta je to sidk?
Objašnjavajući suštinsko značenje riječi sidk – istinoljubivost, neki islamski učenjaci su kazali da to znači: “Podudarnost ljudske tajnosti i javnosti, jer kod lažova je vanjština i javnost bolja od njegove tajnosti, kao i kod munafika.” Drugi su kazali da sidk znači : “Reći istinu onda kada ti prijeti stradanje”, ili “Reći istinu pred onim čije se kazne bojiš i čijoj se dobroti nadaš.” Također je rečeno: “Istinoljubiv je onaj koji se priprema za smrt, a ne stidi se svoje tajnosti, ako bi mu je Allah otkrio.” Jusuf ibn Esbat je rekao: “Da jednu noć budem iskren i istinoljubiv prema Allahu, draže mi je nego da vodim džihad na Allahovom putu.” Neki su opet rekli: “Ko ne izvršava trajne farzove, od njega se ne primaju ni vremenski određeni farzovi. Na pitanje: “Šta znači trajni farz”, uslijedio je odgovor: “To je istinoljubivost.” Rečeno je također: “Drži se istinoljubivosti čak i onda kad se bojiš da bi ti ona mogla štetiti, vidjet ćeš da će ti sigurno koristiti, a ostavi laž čak i onda kada smatraš da će ti koristiti, jer će ti sigurno štetiti.”

Budite sa onima koji su istinoljubivi
Allah je naredio vjernicima da budu istinoljubivi i da budu sa istinoljubivima, a zauzvrat ih čeka nagrada koju je Allah pripremio za Svoje odabrane robove. Uzvišeni je objavio: “O vjernici, bojte se Allaha i budite s onima koji su iskreni!” (Et-Tevba, 119.) Zatim: “Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku biće u društvu vjerovjesnika, i pravednika (istinoljubivih), i šehida, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti!” (En-Nisa, 69.) Osim toga, Allah nas putem Kur’ana podučava da na Sudnjem danu ljudima neće koristiti ništa osim istinoljubivosti i iskrenosti. Tako u suri El-Maide, stoji: “Allah će reći: “Ovo je Dan u kome će iskrenima od koristi iskrenost njihova biti; njima će džennetske bašće, kroz koje teku rijeke, pripasti, vječno i dovijeka će u njima ostati. Allah će zadovoljan njima biti, a i oni Njime. To će veliki uspjeh biti!” (El-Maide, 119.) U Kur’anu je na različitim mjestima spomenuto pet stanja uz koja se veže istinoljubivost ili sidk. To su: mudhalu sidkin, muhredžu sidkin, lisane sidkin, kademu sidkin i mak’adu sidkin. Što se tiče prve dvije sintagme: mudhalu sidkin i muhredžu sidkin, one u jezičkom smislu, doslovno prevedene, znače “ulazak sa istinom” i “izlazak sa istinom”. A u terminološkom smislu to znači da svaki korak muslimana i muslimanke mora biti sa istinom i zbog istine, sa Allahom i u ime Allaha.  U tom smislu, komentatori Kur’ana navode kao primjer bitku na Bedru, kada su muslimani izašli sa istinom i u borbu ušli sa istinom, za razliku od nevjernika, koji su izašli da se bore protiv istine i protiv nositelja Istine, pa su doživjeli poraz i poniženje. Tako je bilo i prilikom odbrane Medine, oslobađanje Meke itd. To se također može prenijeti na kompletan ljudski život. Niko iz svoje kuće ne izađe, niti uđe u grad ili tržnicu, ili ode na posao, a da to nisu izlasci i ulasci, u ime istine ili u ime laži. Zavisi od toga je li onaj ko izlazi i ulazi, na Istini, je li iskreni vjernik ili nije, a od njega zavisi i njegova nagrada i kazna i konačni ishod, na dunjaluku i na Ahiretu. Gornje dvije sintagme spomenute su u Kur’anu u sljedećem ajetu: “I reci: “Gospodaru moj, učini da umrem (mudhale sidkin) a da si Ti zadovoljan mnome i učini da iz mrtvih ustanem (muhredže sidkin), a da si Ti zadovoljan mnome, i daruj mi od Sebe snagu koja će mi pomoći.” (El-Isra, 80.)  Što se tiče sintagme, lisane sidkin – ona znači lijep spomen u budućim generacijama, kakav je Allah podario Ibrahimu a.s. i njegovim potomcima.  Tako u suri Merjem, stoji: “I darovasmo im svako dobro i učini smo da budu hvaljeni i po dobru spominjani (lisane sidkin alijja).” (Merjem, 50.)

Sintagmu kademu sidkin, koja je spomenuta u suri Junus, u drugom ajetu: “A vjernike obraduj divnom nagradom (kademe sidkin) kod Gospodara njihova!”, neki mufesiri tumače kao džennet, drugi opet kažu da to znači poslanstvo Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, a treći da se to odnosi na dobra djela. Zapravo, suština je u tome, na što upućuje i jezičko značenje riječi, kadem,  da će svaki čovjek na Sudnjem danu naći ono što je pripremio i uradio. Pošto su vjernici pripremili iskreno vjerovanje i dobra djela, njima je, kao nagrada, pripremljen džennet ili mjesto u džennetu.  Slično značenje ima i sintagma mak’adu sidkin, koja se spominje u suri El-Kamer: “Oni koji su se Allaha bojali biće u džennetskim baščama i pored rijeka, na mjestu u kome će zadovoljni biti (mak’adi sidkin), kod Vladara Svemoćnoga.” (El-Kamer, 54-55.) Dakle, to je mjesto u džennetu ili sam dženent, a termin sidk – istinitost, istinoljubivost, koji je spomenut uz džennet, upućuje na njegovu istinitost, trajnost, potpunost i korist…

Autor: Muhamed Nasiruddin El-Uvejd

Saff br. 280-281

Ostatak teksta možete pročitati u novom broju Saff-a. Posjetite našu stranicu www.saff.ba i besplatno preuzmite vaš primjerak novog broja.
X