Impress your next Christmas party with a stylish cake that both delicious creative.. True sneaker heads treat their sneakers the way women treat those little dogs, we clean, walk and show our sneakers off to everyone. Following scientific investigation, the snake will be mounted for exhibition at the museum for about five years, and then returned for exhibition at Everglades National Park. cheap jerseys MaryJane stil skor har varit i stil i rtionden, och sm flickor br dem mer i r n ngonsin. She was waiting to sing about a different star. wholesale nba jerseys It was never sloppy, just about ease.. A stated progressive discipline program becomes a contract between the employer and the employee. cheap nfl jerseys In the latter phases, Kallis was involved in series wins across the cricketing world, including back to back triumphs in England and Australia. This was just an empty tin, it wouldn say anything to me. You heard me correctly, three dimensional shoes. cheap mlb jerseys Yet others argue that the cost of conservation is not a cost at all, rather, that it can prove to be quite lucrative. Of course while there are two ways for a team to rebuild, through the draft is the traditional way. cheap nfl jerseys We prefer not to see great numbers of shocking or tragedy porn threads and feel that this isn't the most appropriate forum for those types of topics. wholesale nba jerseys As one half of the legendary Texas rap outfit UGK and after more than two decades in the music industry, Bun B is still considered one of the most influential contemporary rappers. cheap Super Bowl jerseys It just a forlorn, heartbreaking image that tells the reality of what happening.

wholesale mlb jerseys

On the day of a game, players gather in the morning for a hour shoot around and also to review film of that night's opponent. Curabitur malesuada eros libero, vitae pellentesque turpis ullamcorper ut. Not just the vehicle, it the complete system that has to be set up for something like this to be useful. wholesale mlb jerseys "We pride ourselves in trying not to turn the ball over and not make penalties," he said.

cheap nba jerseys

Tralee on Saturday last with 3 teams competing the Kerry, Limerick 'B' and West Tipperary. cheap nba jerseys Pan Pan leads the independent sector for its bold production of Beckett's Embers, and its director Gavin Quinn is nominated for two shows: Embers and Opera Theatre Company's Carmen. This is classic referred pain, where the pain coming from an internal organ, the heart, is shifted or referred to an external location, the left arm or the shoulder. wholesalejerseysi Our EMT thus far in January was 5 on January 1st and, looking at the models in your weather blog on Thursday, January 10th, it looks like we might not get much colder than that, which would be our first zone 6 winter, with the highest EMT on my 50 year graph and perhaps in history.". Here are some additional tips you should keep in mind when shopping for shoes.. wholesale mlb jerseys Chelsea are yet to improve on their 20m bid for Fiorentina winger Juan Cuadrado.. cheap jerseys "The quality of RONE is exceptional," he says. wholesale jerseys I could go on. Sending the right message was as easy as shopping in the "career woman" section.. Rashid Ghazi, a partner in the Paragon Marketing Group that selects and promotes high school games for ESPN, said the Jordan connection was a factor in selecting the game, but it also matches two of the top three or four teams in their respective states. I'm Rosalyn and that's how you can become a better cheerleader..

Dr. El-Hurafi: „Vakufi su ponos islama i civilizacijska vrijednost!“

Priredio: Nedim Botić

Udruženje ilmijje BiH je u saradnji sa Vakufskom direkcijom 08. oktobra 2013. godine u dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke sa početkom u 14 sati organiziralo tribinu o temi „Uloga vakufa u razvoju društva i iskustvo Generalnog komiteta za vakufe Kuvajta“. Na tribini su  govorili dr. Abdulmuhsin Abdullah El-Hurafi, generalni sekretar Generalnog komiteta za vakufe Kuvajta, te Mensur Es-Sakabi, takođe ispred Generalnog komiteta za vakuf.

Abdulmuhsin Abdullah El-Hurafi rođen je 1957. godine u Kuvajtu. Oženjen je i otac je petero djece. Na Prirodno matematičkom fakultetu pri Univerzitetu u Kuvajtu je 1978. god. diplomirao na odsjeku za matematiku. Titulu magistra iz oblasti matematike stekao je 1980. god., na Državnom univerzitetu, New Haven, Connecticut, SAD. Iz iste oblasti je doktorirao 1986.god., na Univerzitetu Loughborough, Velika Britanija.

Sa radom je počeo 1986. godine, kao član Nastavno-naučnog vijeća, šef Odsjeka i dekan Pedagoškog fakulteta za osnovno obrazovanje pri Javnoj ustanovi za primijenjeno obrazovanje i osposobljavanje. Od 2011. godine pa do danas obnaša dužnost generalnog sekretara Generalnog komiteta za vakufe Kuvajta.

Na samom početku tribine, ašere je proučio Vehid-ef. Arnaut, predsjednik Skupštine ilmijje BiH i glavni imam MIZ Bugojno, a potom je dobrodošlicu prisutnima poželio Mensur Pašalić, predsjednik Udruženja ilmijje BiH i glavni imam MIZ Fojnica, te je podsjetio na skorašnje aktivnosti ovog udruženja: „Prije 12. dana smo obilježili 100. godina postojanja Ilmijje, promovirali Monografiju IZ-a, sinoć smo bili gosti u Elči Ibrahim-pašinoj medresi gdje smo promovirali dokumentarni film „Imami – šehidi“, a danas smo evo ovdje da s ovom tribinom u saradnji s Vakufskom direkcijom potvrdimo naše opredjeljenje i zajednički rad.“

Prisutnima se potom obratio mr. hfz. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije, pohvalivši dosadašnju saradnju IZ-a i Generalnog komiteta za vakuf iz Kuvajta, uključujući pomoć djeci iz SŠ „Vladimir Nazor“, te Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH“ pri bolnici Koševo. Takođe je najavio organizovanje dva seminara obuke za djelatnike u vakufu u sklopu saradnje s Komitetom iz Kuvajta, i to u decembru za sve glavne imame IZ-a u BiH-a, a u novembru i seminar u Makedoniji.

Dr. El-Hurafi: „Vakuf je ponos islama!“

Riječ je tada dobio uvaženi dr. Abdul-Muhsin El-Hurafi, koji je početak svog izlaganja posvetio razlozima dolaska u našu državu: „U BiH-a sam stigao iz Njemačke, a prije toga smo bili na Kosovu. Ovo nam je treća stanica, a kaže se da se najvažnije stvari ostavljaju za kraj. Posebno nas zanimaju zemlje Balkana koje su tek izašli iz velike krize. Znamo da je na ovim prostorima decenijama vladao komunizam, a nakon krvavog rata uništena je generalna infrastuktura, džamije, stambeni i zdravstveni objekti. Naša je obaveza da se brinemo za islamske zemlje, a kakav je tek onda slučaj i kako da se ne brinemo za prostor na kom žive naša braća, na kojem se željelo srušiti njihov islamski identitet! Prešli smo milje i milje i osjećaja ljubavi odgovornosti prema vama, i koliko god mi radili, osjećamo da ne radimo dovoljno. Hvala Allahu na svemu.“

Potom je cijenjeni predavač govorio nastanku i ulozi vakufa u islamskoj historiji: „Vakuf je civilizacijski pojam i tekovina, ponos islama koji je proistekao iz osjećaja odgovornosti spram novih generacija.

Vakuf nije poput zekata, tj. nije obavezno, već dobrovoljno davanje i strateško planiranje koje je prvi započeo naš Resulullah, sallallahu ‘alejhi we sellem, povodom Omerovog pitanja na Hajberu. Omer ibn Hattab r.a. je došao Vjerovjesniku s.a.v.s. i rekao da mu je njegovo imanje u Hajberu najkorisnije i najdraže te zatražio savjet kako da ga učini trajnom sadakom. Poslanik s.a.v.s., mu je rekao da će najbolje učiniti ako ga izuzme iz svog posjeda i odredi da se u buduće neće moći “ni prodati, ni naslijediti, niti pokloniti”. Kada je saslušao savjet Poslanika s.a.v.s., Omer ibn Hattab r.a. određuje da se prihodi s njegovog imanja imaju koristiti za potrebe: siromaha, njegove rodbine, otkup robova, za ratnike, putnike i goste, a nema grijeha ni da upravnik koristi prihode za svoju ishranu na umjeren način kao i da nahrani svog prijatelja.

Odgovorom Poslanika s.a.v.s., na upit Omera ibn Hattaba r.a. udareni su temelji institucije vakufa, i od tog se dana pojam vakufa počeo primijenjivati u tolikoj mjeri da niko od ashaba nije preselio na ahiret, a da iza sebe nije ostavio manji ili veći vakuf.

Primjer vakufa je poput primjera trajne sadake koja kontinuirano teče kroz vrijeme. Taj trud koji se uloži u ahiretsku banku donosi sigurnu i trajnu dobit.

Od vremena ashaba, dinastija Abbasija i Ummejada, pa sve do Memluka i Osmanske države, postoje razni oblici i forme vakufa: ekonomski (vakuf za jetime i ženidbu), obrazovni (škole, džamije, medrese), zdravstveni (liječenje).“

 

Vakufi za mačke, ptice selice, i ostarjele konje

Dr. El-Hurafi je potom spomenuo zanimljive i rijetko poznate vrste vakufa: „Postojao je vakuf posuđa. Naime, nekada se je posuđe pravilo od gline, tako da ukoliko bi neko dijete razbilo posudu, a da ga ne bi grdili roditelji, moglo je da ode u posebne trgovine gdje bi dobilo novu posudu.

Takođe, postojali su vakufi za mačke pa čak i ptice selice kojima bi se iz vakufa obezbjedila hrana i voda. Muslimani su dakle i ptice ugošćavali i o njima brinuli, a ne kao danas ubijali ih i protjerivali.

Postojao je i vakuf za konje koji su išli u džihad, a ostarili su i nemoćni za rad. Islam je i njima posvetio pažnju, jer je naša vjera – vjera samilosti i blagosti. Vakuf obuhvata sve dijelove života, i pruža lijepu sliku o našoj vjeri, različitu od one koju odašilju zlonamjerni mediji. “

 

GK za vakuf Kuvajta obuhvata 21 službu

U nastavku predavanja je uvaženi profesor govorio o radu Generalnog Komiteta za vakuf iz Kuvajta, organizacije na čijem se čelu nalazi:

„Generalni komitet za vakufe iz Kuvajta je humanitarna organizacija osnovan od strane Vlade Kuvajte koja i snosi sve njegove troškove, premda je dozvoljeno u tu svrhu koristiti i vakufska sredstva. Komitet obuhvata 21 službu, podijeljenu u 4 sektora. U islamskom svijetu danas ne postoji tako cjelovita i organizovana institucija za brigu o vakufu.

Službe uključuju:

 1. Sektor generalnog sekretara, koji između ostalog uključuje: Službu za zakonsko-pravna i šerijatska pitanja, Služba za kontrolu i reviziju, Tehnički ured, Administrativni ured.
 2. Sektor investiranja, uključujući Službe za nekretnine te novčane investicija, te upravljanje investicijama.
 3. Sektor za korištenje vakufskih sredstava u koji se podnose i zahtjevi za pomoć, te stotine projekata iz svih krajeva svijeta. Ovaj sektor uključuje odsjeke za Kur’an, da’wu, socijalni razvoj, hadždž i umru, ishranu, centar za autizam, džamije i obrazovne institucije. Takođe, projekti od kojih koristi imaju i nemuslimani, poput humanitarnih projekata izgradnje bolnica i lječilišta.
 4. Sektor upravljanja koji između ostalog obuhvata Službu za angažovanje novih kadrova, Informatičku službu i tehničku podršku. Generalni komitet ima i svoju web-stranicu: www.awqaf.org, na koju se također može uplatiti donacija. Takođe, 2 puta godišnje organizujemo seminare na temu vakufa u Kuvajtu, te 2 puta van Kuvajta.“

 

Oblasti buduće saradnje

Potom je riječ dobio Mensur Es-Sakabi, koji je rekao govorio o postanku samog Komiteta: „Kao prvo, Generalni Komitet za vakufe je osnovan 1993. i zadužen je da bude koordinator za vakufska pitanja u islamskom svijetu. Od naših trenutnih aktivnosti, spomenut ćemo samo neke:

 1. izdavanje leksikon o osobama vezanim za djelatnike vakufa,
 2. Atlas vakufa,
 3. Otvaranje Centra za nauke o vakufu,
 4. Forum za pitanja vakufa.

Od aktivnosti vezanih za BiH-a, spomenut ću 5 područja za koja smo zainteresovani:

 1. Prijenos i razmjena vakufskih iskustava;
 2. Obučavanje i obuka djelatnika u vakufu; na tom planu organizovat ćemo seminare u novembru u Makedoniji, te u decembru u BiH-a.
 3. Magazin – časopis Awqaf je polugodišnji časopis koji objavljuje naučne radove i studije iz oblasti problematike vakufa, te vas ovim putem pozivam ukoliko ste zainteresovani da pošaljete svoje radove.
 4. Podrška postdiplomskih studija u oblasti vakufa. Na našoj web-stranici možete naći sve podatke o magistarskim i doktorskim studijama iz oblasti vakufa.
 5. Međunarodno takmičenje za vakufske studije. Ovo je 8. krug takmičenja čija su vrata otvorena za učešće naučnika iz cijelog svijeta. Teme ovog kruga su: „Vraćanje oduzetih i izgubljenih vakufa“, te „Vakuf i islamsko jedinstvo“. Prva nagrada je 10.000 dolara, druga 7.000, treća 5.000.“

Na samom kraju programa, prigodne poklone gostima iz Kuvajta su uručili Mensur Pašalić ispred Udruženja ilmijje, te Senaid Zaimović ispred Vakufske direkcije.
X