Dokle doseže bosnjačka plitkoumnost?!

Dokle doseže bosnjačka plitkoumnost?! pismaFizička većina a ekonomska manjina i ovaj put je podbacila…ovaj put ne u ekonomskom već u moralnom smislu! Do sada u slučajevima sličnim onom koji se desio u Bugojnu tješila sam se da su ustvari političari ti koji daju taktove za balove na koje se mi (bez primjedbe) odazivamo…. da je njihova pohlepnost, lopovluk, sebičnost i narcisoidnost uzrok svega što mi trpimo,…. da sve brige (bar one na političkom i društvenom planu) potiču od njih i da je rješenje svih ovih muka u smjeni nadležnih, za pozicije i odluke koje donose nekompetentnih, Obama, Hitlera, Staljina, nekih mingova itd i sl.

I taj osjećaj koliko god bio težak sada kada poslušah vijesti uvidjeh da je bio ništa naspram sramote koju sada osjećam zbog vlastitog naroda! Ne zbog političara; zbog Silajdžića, Tihića, Behmena, Radončića ili Halilovića, već zbog činjenice koliko je plitak i cenzurama podložan prosječni bošnjački racio!  Koliko je, uprkos strancima koji očituju naše gostoprimstvo, ljubaznost, nesebičnost i širokogrudnost, nacija (ili bar njen dio kome ovo posvećujem) zapravo sebična, netrezvena i plitkoumna da razluči vlastitu muku i bol i potrebu da naškodi svima za koje misli imaju dodirne tačke sa inovatorima njene boli…. Naime, čuh maloprije na vijestima da se danas (29.6.2010) u Bugojnu u 15:00 sati najavljuju mirni protesti na kojima će se, između ostalog, od vlasti BiH, tražiti zabrana nošenja burke…. Vrhunac plitkoumnosti, primitivizma, neobrazovanosti, netolerantnosti i na koncu svega, one famozne sebičnosti čijim se granicama ne nazire kraj…..

Bravo stanovnici Bugojna što za jedan bolesni akt (pripisan čovjeku koji se izjašnjava kao pripadnik «neke»  zajednice) bacate u vodu svu Bosansku toleranciju, razumijevanje drugoga,… Bravo svima vama koji ćete danas izaći na proteste i dići glas ili prisustvom se složiti da ženama koje su i onako društveno ugnjetavane i na ulicama svakodnevno osuđene, treba oteti i ono malo tankih tkanina koje ih štite…. Bravo svim «vjernicima» koji će danas doći i dići glas protiv žena koje ni krive ni dužne treba da nose breme čovjeka (ljudi) čije se djelo nikako ne smije poistovjetiti sa vjerskim ciljevima….. Bravo onima koji će otići a zaboraviti da su žene protiv kojih će danas dići glas odricale se svojih sinova, muževa i očeva da bi mi danas mogli nositi Bosanski pasoš….. Bravo onima koji zaboravljaju mukotrpna gladna ljeta ´92-´95 i BOJTE SE ALLAHA svi vi koji pokušate zgaziti ili svojim prisustvom ili riječima oteti nekome pravo dato od Allaha!  Ja duboko osuđujem akt u Bugojnu, žalim zbog žrtava, zbog porodica sa kojima se danas suosjećam ali ne smijemo dozvoliti da gnjev, bijes, srdžbu ili mržnju prospemo po najmanje krivim…..

Ema, 29.6.2010.

Print Friendly  Dokle doseže bosnjačka plitkoumnost?! pf button bothX