davutoglu

Davutoglu: Zašto je Zapad tako indiferentan pred patnjama muslimana?

Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da u međunarodnim krugovima ne osjeti volju za riješavanjem tragedije na Bliskom Istoku.
 
U intervjuu emitovanom na jednom privatnom televizijskom kanalu, premijer Davutoglu je odgovarao na pitanja o aktuelnim političkim zbivanjima.
 
Uz kritike na račun pojedinih krugova, koji više vole da su indiferentni spram humanitarnih problema na Bliskom Istoku, Davutoglu je rekao: “…(oni su nijemi pred ovim zbivanjima) jer poginule smatraju Istočnjacima, odnosno elementima kulture koja ne pripada Zapadu.”
 
Skrećući pažnju na ekstremnu nezainteresovanost međunarodne zajednice i psihologije koju je takav stav razvijo prema patnjama muslimana, Davutoglu je dodao: “Zašto se ISIS poistovjećuje sa islamom, ali se to ne čini sa 300 hiljada ubijenih Sirijaca. Zašto su ovi muslimani ubijeni, to sebe nikad ne upitaju. Ili, primjerice, da se desilo da administracija vođena islamskim diskursom odluči provesti kapitalnu kaznu i tako velikom brojku kako se to čini u Egiptu, ne mogu ni zamisliti kako bi oštar embargo bio prema njoj,” kazao je Ahmet Davutoglu.
 
Komentirajući odluku egipatskog predsjednika es-Sija, koji je nakon državnog udara preuzeo čelo države, da zatvori tunele prema Gazi, Davutoglu je izjavio: “Za Sisija je sigurnost Izraela važnija od časti egipatskog naroda. Zatvaranje žile kucavice za Gazu, doprinos blokadi Gaze, šta sve to znači?”
 
Međunarodni krugovi žele da Assad ostane na vlasti, smatra turski premijer, uprkos činjenici da njegov režim ubija vlastito stanovništvo u Siriji, jer se njegovo prisustvo smatra neophodnim za sigurnost Izraela.

(TRT)

Print Friendly  Davutoglu: Zašto je Zapad tako indiferentan pred patnjama muslimana? pf button both



X