Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Davutoglu: Turska osuđuje napade na izbjegličke kampove

42pregledi

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu oštro je osudio napade koji su se desili u izbjegličkim kampovima u jugoističnom dijelu Turske u kojim se nalaze sirijske izbjeglice.

Prilikom zajedničkog sastanka u Ankari, Davutoglu i lider Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV) Abdulbasid Seyda razgovarali su o posljednjim dešavanjima u Siriji i nastavku tranzicijskog procesa.

Davutoglu je napomenuo da sektaški sukobi u Siriji morau hitno prestati. On je poručio da Turska ne želi da se napadi u izbjegličkom kampu ponovo dese.
Lider Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC) je istakao kako Kurdi u Siriji podržavaju revoluciju u toj zemlji. Seyda je napomenuo da većinu graničnih prijelaza u Siriji kontroliše Slobodna sirijska vojska.

On je poručio da će, poslije pada režima Bashara al-Assada, biti formirani komiteti za lokalnu koordinaciju koji će upravljati zemljom do organizovanja prvih demokratskih izbora i formiranja vlasti.

Seyda je potsjetio da je Sirijsko nacionalno vijeće od samog početka borbe za slobodu dobijalo financijsku i logističku podršku iz Turske.

(Anadolija)

X