davutoglu

Davutoglu oštro reagovao na poređenje Trga Taksim sa Ka’abom

Turski premijer Ahmet Davutoglu je uputio oštre reakcije na izjavu lidera prokurdske opozicione Narodne demokratske partije, Selahattina Demirtasa, koji je uporedio istanbulski trg Taksim sa najodabranijim mjestom na Zemlji, za muslimane – Ka’abom u Mekki.

 
“Nikada nećemo dozvoliti da se bilo šta izjednačava sa Ka’abom, bez obzira kojoj vjeri vi pripadali,” poručio je Davutoglu na predizbornom skupu Stranke pravde i razvoje održanom u provinciji Nigde.
 
Davutoglu je reagovao zbog komentara Selahattina Demirtasa na komemoraciji održanoj na Trgu Taksim, gdje je rekao: “Taksim je za radnike nazamjenjiv kako je to Ka’aba za muslimane ili Jerusalem za jevreje.”
 
Davutoglu oštro reagovao na poređenje Trga Taksim sa Ka'abom taksim jpg20150430150335
 
U periodu od 1977. do 2010. godine, Trg Taksim je bio zatvoren za demonstracije tokom obilježavanja Praznika rada – 1. maja. Od 2013. godine, aktivistima sindikata je zabranjeno marširanje na ovom javnom trgu.
 
Sam Trg ima simbolični status za članove sindikata i aktivniste radnih organizacija. Sindikati su poručili da zabrana okupljanja na ovom ikonskom lokalitetu predstavlja kršenje turskog ustava i evropskih legislativa o ljudskim pravima, koje se odnose na pravo okupljanja.
 
Turski zvaničnici su obrazložili da je na ovom trgu zabranjeno okupljanje ove vrste, a istu zabranu su predložili i na drugim javnim trgovima.
 
Davotoglu je posebno naglasio značenje i svetost Ka’abe za tursku naciju, rekavši: “Nećemo dozvoliti takvo nepoštovanjem prema našim svetim vrijednostima.”
 
Premijer je takođe optužio Demirtasa za nedosljednost, iz razloga što je kandidovao muftiju iz istočnog dijela Turske za predstojeće izbore, ali je iznio “neučtive” komentare prema muslimanskim vrednotama na zapadnom dijelu zemlje.
(AA)
Print Friendly  Davutoglu oštro reagovao na poređenje Trga Taksim sa Ka'abom pf button bothX