Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Davutoglu negira da Turska naoružava sirijsku opoziciju

67pregledi

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu odbio je navode prema kojima Turska oružjem snabdijeva sirijsku opoziciju kako bi joj pomogla u 17-mjesečnoj borbi protiv režima predsjednika Sirije Bashara al-Assada.
„Ovo su argumenti koje autoritarni režimi uvijek koriste kako bi prikrili svoje unutarnje probleme“, kazao je Davutoglu u televizijskom intervjuu u petak navečer na privatnom TV kanalu NTV.

On je kazao kako Turska čini kontinuirane napore već devet mjeseci kako bi odbila  umiješanosti sirijske vojske i dalja krvoprolića, dodavši da je posjetio Damask 62 puta kako bi razgovarao s Assadom.
„Mi nikome nismo kazali da uzme oružje i počne pobunu. Ali, mi ne možemo ostati nijemi na vapaj sirijskog naroda koji je ustao i počeo borbu za vrijednosti koje podržava i Turska“, kazao je Davutoglu.

Ministar vanjskih poslova Turske također je odbio navode da je njegova zemlja, zajedno sa Saudijskom Arabijom  i Katarom, bial u sukobu sa Rusijom i Iranom u vezi sa krizom u Siriji, dodavši da je Turska imala konsultacije i sa Rusijom i Iranom kako bi diplomatskim putem osigurala zaustavljanje krvoprolića, o čemu je, kako je naveo, sirijskiu režim odbio da diskutuje.
“Nijedan režim koji se bori protiv vlastitog naroda ne može dugo opstati, i (Assadovom režimu) su preostali mjeseci i možda čak sedmice, ali nikako godine“, kazao je Davutoglu.

(Anadolija)

X