Kupoprodaja

Da li je dozvoljeno prodavati stajsko đubrivo?

79pregledi
              
Pitanje: Da li je dozvoljeno prodavati stajsko ðubrivo?
 
Odgovor: Ukoliko se radi o životinjama čije je meso dozvoljeno konzumirati, onda za izmet tih životinja važi propis dozvole upotrebe, prodaje i kupovine. Oko umjetnih gnojiva u pogledu kupoprodaje nema razilaženja u dozvoli, osim ako se u njima naðe neka od zabranjenih supstanci.
Od Abdullaha b. Mes’uda, radijallahu anhu, prenosi se da je došao Poslaniku, s.a.v.s., sa komadićem balege, pa mu je rečeno da je to balega magarca. Poslanik, s.a.v.s., reče: ”To je prljavo!”
Shodno tome učenjaci su rekli da ukoliko se radi o ðubrivu životinja čije se meso ne jede, onda je i to ðubrivo nečisto. Malikije, hanbelije i šafije smatraju da nije dozvoljeno prodavati ovakvu nečist, dok hanefije zastupaju stav o dozvoljenosti kupovine i prodaje.
Stoga, očituje se da nije dozvoljeno koristiti, niti prodavati, ðubrivo životinja čije je meso zabranjeno konzumirati, poput svinje, domaćeg magarca, zabranjenih ptica itd. Takoðer, zabranjeno je koristiti mokraću i izmet čovjeka ili prodavati ih u svrhe ðubrenja.
Poslanik, s.a.v.s., kaže: ”Kada Allah zabrani ljudima nešto, zabrani im i zaradu od toga.”
 
Odgovorio: Emir Demir, prof.
X