123

“Asifetul-hazm – Oluja odlučnosti”

Priredio: Amir Durmić

Nakon dužeg vremena, mnoge muslimanske zemalje sa većinskim sunnijskim stanovništvom, zajednički su stale u isti saf i odlučno se suprotstavile još jednom u nizu podmuklih pokušaja da još jedna sunnijska zemlja, a ovaj put se radi o Jemenu, padne u ruke šiitsko-rafidijskih marioneta oličenih u pobunjenicima poznatim kao Husi. Koalicija muslimanskih zemalja, koju čine Saudijska Arabija, Turska, Kuvajt, Pakistan, Bahrein, Jordan, Maroko, Sudan i druge države, akcijom kodnog naziva “Asifetul-hazm – Oluja odlučnosti” za sada je uspješno usujetila nastojanja iranskih marioneta Husa da u još jednoj muslimanskoj prijestolnici ustoliče šiitsku vlast i njihov svjetonazor.

Veoma je bitno naglasiti da je ovoj energičnoj vojnoj akciji prethodilo nekoliko diplomatskih pokušaja Saudijske Arabije da pobunjenike Huse dovede za pregovarački sto i da ih mirovnim i političkim sredstvima nagovori da odustanu od svojih nerazumnih ciljeva, a sve s ciljem održanja stabilnosti u Jemenu i sprečavanja eskalacije sukoba, međutim, svi ti pokušaji su, nažalost, propali. Nakon što su pobunjenici u više navrata odbili poslušati glas razuma, Saudijska Arabija donijela je historijsku odluku i zajedno sa koalicijom izvela zračne udare na uporišta Husa u Jemenu.

Ova činjenica veseli muslimane svijeta, što potvrđuje bezrezervna podrška koju je koalicija dobila prvenstveno od islamskih učenjaka ehli-sunnetske provenijencije, ali i od kompletnog političkog i vojnog vrha država u regionu i šire. Podrška nije izostala ni od običnih muslimanskih masa koje su u ovom potezu saveznika vidjele konkretnu pomoć u sprečavanju širenja šiitskog svjetonazora na kojem veoma perfidno i organizirano već decenijama danonoćno rade šiitski misionari. Jedini ko zvanično kritizira ovu akciju jeste, naravno Iran, dakle, ista ona država pod čijim su mentorstvom Husi i uspjeli napraviti pobunu i dodatno ugroziti ionako nestabilnu situaciju u Jemenu.

Shodno zaključcima svih vojnih i političkih analitičara iz svijeta, vojna akcija “Asifetul-hazm”, pokazala se veoma uspješnom i za sada je u potpunosti ostvarila primarne ciljeve zbog kojih je i pokrenuta. Najiskrenije se nadamo da će se kriza u Jemenu u što skorije vrijeme okončati na najbezbolniji način i sa što manje žrtava, te da će namjere pobunjenika Husa i njihovih ideologa i finansijera, uz Allahovu pomoć, u potpunosti biti osujećene.

 

Print Friendly  “Asifetul-hazm – Oluja odlučnosti” pf button bothX